UNESCO, İsrail saldırıları altındaki Lübnan’ın tarihi mirası için acil çağrıda bulundu

İsrail'in güney ve doğu Lübnan'da düzenlediği saldırılar birçok önemli anıta zarar verdi. Baalbek tehdit altındaki antik kentlerden biri. UNESCO, tarihi alanların zarar görmemesi için acil çağrıda bulundu.

Arkeoloji 9 Kasım 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

İsrail’in bir dizi hava saldırısının ardından, Lübnan’ın el değmemiş sahilleri, antik limanı ve Roma kalıntılarıyla bilinen antik Fenikelilerin bugünlere mirası Sur, hayalet bir kasabaya dönüştü. Ekim ayı sonunda İsrail, aralarında UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Hipodrom ile Fenikeliler ve Haçlılarla ilişkilendirilen bir dizi miras alanlarının arasına çok sayıda bomba attı. Lübnan Kültür Bakanlığı ve Lübnanlı STK Biladi’nin kurucusu ve yöneticisi arkeolog Joanne Bajjaly’ye göre, Lübnan’daki diğer miras alanları da İsrail’in bu saldırıları karşısında zarar gördü.

Bunlar arasında Saraya ve Midan mahallelerini de içeren Nabatieh şehrinin 19. yüzyıl Osmanlı tarzı tarihi çarşısı; Tayr Debba Camii, Kfar Tebnit Camii; Dardghaya Kilisesi ve Blida Camii gibi hepsi miras olarak belirlenmiş eski dini yapılar yer alıyor. Ayrıca, önemli bir Haçlı kalesi olan Tebnin Kalesi gibi arkeolojik alanlar da doğrudan hava saldırılarına maruz kaldı.

Osmanlı eserlerine zarar verildi

Lübnan Kültür Bakanı’na göre İsrail’in önceki gün Lübnan’ın doğusunda düzenlediği hava saldırıları, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve Roma mimarisinin en güzel örneklerinden bazılarına ev sahipliği yapan Baalbek kentindeki Osmanlı döneminden kalma bir binaya ciddi hasar verdi. Bu son saldırılarda en az 40 kişi hayatını kaybetti. Ülkenin sağlık bakanlığına göre Ekim ayı sonunda Baalbek bölgesinde meydana gelen bir önceki saldırıda 19 kişi hayatını kaybetmişti.

Arkeolog Joanne Bajjaly, yakındaki bombardıman nedeniyle, Baalbek’te bir caminin bulunduğu 1243 yılına ait Qubbat Doris’in kubbsindeki taşlardan birinin yere düştüğünü söylüyor. “Saldırılar çok yakınına gelmesine rağmen anıtın kendisi hala ayakta.

UNESCO devrede

Unesco, Lübnan Kültür Bakanı Mohammed Al-Murtada’nın talebi üzerine, Lübnan’daki kültürel alanların korunması için acil önlemler almak üzere 18 Kasım’da acil bir oturum çağrısında bulundu. Kültür Bakanlığı bu toplantıda Lübnan’ın BM Büyükelçisi Moustafa Adib ve Eski Eserler Genel Müdürü Sarkis Khoury tarafından temsil edilecek.

Öte yandan Lübnan’daki saldırılar sonrası çatışma bölgelerinde ve çatışma sonrası durumlarda mirasın korunması ve rehabilitasyonuna adanmış Cenevre merkezli küresel bir fon olan Aliph, bu acil önlemler için 100.000 $ katkıda bulundu.

Metroyla gidilebilen antik kent: PergeMetroyla gidilebilen antik kent: Perge

Anadolu'dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfiAnadolu’dan tarih fışkırıyor: İşte yılın öne çıkan 10 arkeolojik keşfi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.