Van’da tarihi keşif! Urartuların binlerce yıllık savaş aletleri bulundu

Anadolu'nun tarihi krallıklarından Urartular döneminin önemli yerleşimlerinden Ayanis'te binlerce yllık buluntular gün yüzüne çıktı. Van'da devam eden kazılarda 2700 yıl öncesine tarihlenen bronz kalkan ve miğler bulundu.

Kültür Sanat 8 Eylül 2024

Sayısız antik medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye’nin dört bir yanında arkeolojik kazılar devam ediyor. Bunlardan birisi de Van sınırları içinde kalan Ayanis antik kenti. Urartu Krallığı’nını başkenti Tuşpa’ya 30 kilometre uzaklıkta Van Gölü yakınındaki antik kentte sürdürülen kazılarda arkeologları heyecanlandıran buluntular gün yüzüne çıktı. Kazılarda 2700 yıl öncesine tarihlenen savaş aletleri bulundu.

Milâttan önce 9. yüzyılda Doğu Anadolu’da kurulan Urartu Krallığı kısa bir sürede bölgenin en etkin gücü haline gelmişti. Doğu Anadolu’nun yanı sıra Irak’ın kuzeyi ve İran’ın kuzeybatısını da hakimiyeti altına alan Urartular savaş konusunda kendilerini ileri bir seviyeye taşımıştı. Son kazılarda ortaya çıkan buluntular da bunu gösteriyor. 2700 yıl öncesine tarihlenen miğfer ve kalkanlar hakkında ilk bilgileri Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.

Bulunan savaş aletleri Urartuların baş tanrısı Haldi’ye adanmış.

Urartuların baştanrısı Haldi’ye adanmış

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, X Paylaşımda Van’daki kazılarda ortaya çıkarılan eserler hakkında şunları söyledi:

“Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilen ve sürelerini 12 aya çıkardığımız kazı çalışmalarında her geçen gün yeni bir nadide eser gün ışığına kavuşuyor. Anadolu tarihinin kadim uygarlıklarından Urartu Krallığı’nın son büyük kenti olan ve günümüzden 2 bin 700 yıl öncesine tarihlenen Ayanis kentinde sürdürülen kazılarda yeni eserlere ulaşıldı.

Urartuların baştanrısı Haldi’ye ithaf edilen 3 adet bronz kalkan ile bir adet bronz miğfer kazılarda ortaya çıkan yeni eserler oldu. Ayanis’te tanrı Haldi’ye adanan anıtsal tapınak kompleksinde gerçekleştirilen kazılarda bulunan eserler Urartu metal işçiliğinin zenginliğini ve ulaştığı seviyeyi yansıtıyor. Eserlerin gün ışığına kavuşmasında emeği olan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekiplerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Arkeoloji dünyası şaşkın, Aydın'daki keşfi konuşuyorArkeoloji dünyası şaşkın, Aydın’daki keşfi konuşuyor

Tarih ve kültür eğitimi işe yaradı: 10 yaşındaki Onur Türkiye'nin en genç bağışçısıTarih ve kültür eğitimi işe yaradı: 10 yaşındaki Onur Türkiye’nin en genç bağışçısı

Türkiye'nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eserTürkiye’nin 10 müzesinde görülmesi gereken 10 eser

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.