İki asker kardeşin darbe gecesi sınavı: ‘Gecenin Kıyısı’ bir 15 Temmuz filmi mi?

Türker Süer'in ilk uzun metrajlı filmi 'Gecenin Kıyısı' iki asker kardeşin darbe gecesi hikayesini anlatıyor. Kardeşlerden biri tutuklu, diğerini onu sorguya götürmekle görevli. Akıllardaki soru: Venedik'te prömiyer yapacak film 15 Temmuz filmi mi?

Kültür Sanat 27 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı

Bir askeri darbenin hemen öncesinde orduda subay olarak görev yapan Sinan kardeşi Kenan’ı askeri mahkemeye teslim etmekle görevlendirilir. Malatya’ya doğru yola çıkarlar. Kısa süre önce general babalarını kaybetmiş olan iki kardeş darbe gecesinde inançları ve fikirleriyle ilgili nihai bir sınava tabi tutulur.

Yönetmen Türker Süer’in Venedik Film Festivali’nde dünya prömiyerini yapacağı ‘Gecenin Kıyısı’ filminin konusu böyle. Filmin fragmanı da birkaç gün önce yayınlandı. Fragmanda iki kardeşin de asker olduğu görülüyor. Biri kaçıyor, diğeri onu kovalıyor. Konusu ve fragmanlar düşünüldüğünde filmin 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olup olmadığı merak konusu.

Ahmet Rıfat Şungar’ın subay Sinan’ı, Berk Hakman’ın ise kardeşi olan asker Kenan’ı canlandırdığı filmle ilgili olarak yönetmen Türker Süer’in bugün Variety’de yayımlanan demeci de bu soruyu güçlü şekilde sorduran türde.

Filmde elleri kelepçeli Kenan (Berk Hakman) subay agabeyi Sinan tarafından (Ahmet Rifat Şungar) Malatya’ya sorgulanmaya götürülüyor.

Yönetmen Süer: Her şey, herkes hızla şüpheli hale gelebiliyor

Süer demecinde “Türkiye her zaman güçlü zıtlıkların olduğu bir ülke olmuştur, ancak bugün toplumun hiç olmadığı kadar kutuplaştığı görülüyor. Derin bir güvensizlik iklimi var. Burada ilgimi çeken, her şeyin ve herkesin hızla şüpheli hale gelebildiği böyle bir dünyada yaşamanın ne anlama geldiğini anlamaya çalışmak” diyor.

Filmde Ahmet Rıfat Şungar asker kardeşini Malatya’ya götürmekle görevli subay Sinan’ı canlandırıyor.

‘Gecenin Kıyısı’ bu yılın iddialı filmlerinden olmaya aday. Film çarşamba günü başlayacak Venedik Film Festivali’de dünya prömiyerini yaptıktan sonra 5 Eylül’de başlayacak 49. Toronto Film Festivali’nde de seyirciyle buluşacak. Sonra da 23 Eylül’de başlayacak 31. Adana Film Festivali’nde Altın Koza için yarışacak.

Aşıklara, yoksullara ve mültecilere bu dünyada yer yok mu?Aşıklara, yoksullara ve mültecilere bu dünyada yer yok mu?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.