Yalova’daki hafriyat çalışması sırasında Roma steli bulundu

Yalova'nın Çiftlikköy ilçesinde fabrika arazisinde hafriyat yapılırken Roma İmparatorluğu dönemine ait 1800 yıllık mermer mezar steli bulundu. Antik Çağ'dan kalma mezar, 2.5 metre uzunluğa sahip.

Kültür Sanat 4 Kasım 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Yalova'da tesadüfen bulunan mezar steli 2.5 metre uzunluğunda.

Gün geçmiyor ki Türkiye’nin herhangi bir yerinden tarihi bir buluntunun gün yüzüne çıkarıldığı haberi gelmesin. Bu seferki buluntu Yalova’dan. Üstelik de bir arkeolojik kazıdan değil, hafriyat çalışmasında ortaya çıkarıldı. Taşköprü beldesinde bir fabrikanın genişletilmesi için iş makinesiyle kazı yapan ekipler, yıllardır duran molozların arasında tarihi eser parçası görünce çalışmayı durdurup jandarmaya durumu bildirdi. Kazı alanına gelen Taşköprü Jandarma Karakol Komutanlığı görevlilerinin çağrısı üzerine Yalova Müze Müdürlüğü ekiplerince de bölgede inceleme yapıldı.

Yalova’daki stelde insan figürü

Yalova’daki hafriyat çalışması sırasında ortaya çıkarılan ve ikiye bölünmüş halde yaklaşık 2,5 metre uzunluğundaki stelin üzerindek insan figürü kabartma da yer alıyor. Mezar steli üzerindeki yazılarını inceleyen ekipler, eserin Roma İmparatorluğu dönemine ait ve yaklaşık 1800 yaşında olduğunu belirledi. 40 yıl önce nereden getirildiği belli olmayan molozların arasından çıkan tarihi eser, vinç yardımıyla bulunduğu yerden çıkarılarak kent müzesine götürüldü. Roma döneminde bir aileye ait olduğu ve aile mezarlığı için yaptırıldığı değerlendirilen eserin üzerindeki yazıların okunması, figürlerin anlamının ortaya çıkarılması için ilgili çalışma başlatıldı. İncelemelerin tamamlanması sonrasında da tarihi eser müzede sergilenecek.

Türkiye'nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleriTürkiye’nin dört bir yanından tarih fışkırıyor: İşte yılın keşifleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.