Hollywood’da yapay zeka tartışmasında zafer senaristlerin

1960 yılından bu yana Hollywood’un gördüğü en büyük grev dalgası 146 günün sonunda bitti. ABD ekonomisine yaklaşık 5 milyar dolara mal olan grevin en önemli başlıklarından biri üretimlerde yapay zekanın kullanılmasıydı. Anlaşmanın maddeleri açıklandı, yapay zeka konusunda zafer yazarların oldu.

Kültür Sanat 28 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Grev, ekonomisine yaklaşık 5 milyar dolara mal oldu.

Ve mutlu son. Senaristleri temsil eden  Yazarlar Birliği (WGA) ve yapımcıları temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) arasındaki geçici anlaşma resmiyete döküldü. 1960 yılından bu yana Hollywood’un gördüğü en büyük grev dalgası 146 günün sonunda bitti.

5 milyar dolara mal oldu

Amerika Yazarlar Birliği (WGA) Salı akşamı yaptığı açıklamada, yazarların yerel saatle gece yarısından sonra artık çalışabileceklerini söyledi. Ayrıca Hollywood stüdyolarıyla yazarların ödemeleri ve yapay zeka kullanımı konusunda tavizler kazanan üç yıllık yeni bir sözleşmenin birlik tarafından onaylandığını duyurdu.  Milken Enstitüsü’nden ekonomist Kevin Klowden’ın hesaplamalarına göre grev, ABD ekonomisine yaklaşık 5 milyar dolara mal oldu.

Yapay zeka konusunda zafer yazarların

Yazarlar Birliği sözleşmenin detaylarını da paylaştı. Grevin başlamasına neden olan ve müzakerelerde tarafları en çok zorlayan yapay zeka konusu da yazarları lehine maddelerle garantiye alındı. Yapay zeka ile ilgili bazı maddeler şöyle:

  • Bir yazar yapay zekayı kullanmayı tercih edebilir ancak stüdyo, yazarın yapay zeka yazılımını kullanmasını zorunlu kılamaz.
  • Yapay zeka, edebi materyali yazamaz veya yeniden yazamaz ve yapay zeka tarafından oluşturulan materyal kaynak materyal olarak kabul edilmeyecektir.
  • Stüdyolar, kendilerine verilen herhangi bir materyalin yapay zeka tarafından üretilip üretilmediğini veya yapay zeka tarafından oluşturulan materyali içerip içermediğini yazarlara açıklamalıdır.
  • Birlik,  yazarların materyallerinin yapay zekayı eğitmek için kullanılmasının anlaşma veya başka bir yasa ile yasaklandığını iddia etme hakkını saklı tutar.

Oyuncular Birliği: ‘Spekülasyonlara inanmayın’

Yazarlar Birliği’nin grevin sonlandırmasıyla Hollywood’un hareketlenmesi bekleniyor. Öncelikle gece ve gündüz talk şovları başlayacak. Ancak yapımlara hemen başlanamayacak. Zira Oyuncular Birliği(SAG-AFTRA) grevi hala devam ediyor. Kaynaklar Oyuncular Birliği’nin yakın zamanda görüşmelere başlayacağını söylese de birlik yakında AMPTP ile görüşmeye hazır oldukları yönündeki haberleri yalanladı. “Planlanmış onaylanmış bir tarihimiz yok ve bu hafta stüdyolarla toplantılar yapılmayacak. Tarihler kesinleştiğinde üyelerimizi bilgilendireceğiz. Hiç kimse spekülasyona güvenmemeli” dedi.

Hollywood nefes alabilir: 146 günlük Yazarlar Birliği grevinde anlaşmaya varıldıHollywood nefes alabilir: 146 günlük Yazarlar Birliği grevinde anlaşmaya varıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.