Müzik Radarı hasretle sunar: Yarına kalan şarkılarla Kargo

Yaşı 1990'lar ve 2000'lere yetenler için Kargo'nun yeri ayrıdır. 'Yıllar Sonra', 'Renklerin İçinde' ve 'Boğaziçi' gibi unutulmaz şarkılara imza atan grubun mazisi 'Yarına Kalan Şarkılar' serisiyle farklı müzisyenler tarafından yorumlanıyor.

Kültür Sanat 22 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
1993'de kurulan Kargo, kadro değişiklikleri yaşasa da 90'lar ve 2000'lerde geniş bir dinleyici kitlesi yakalamıştı.

Türkiye’de kültürel açıdan büyük dönüşümlerin yaşandığı 1990’ların başında bir topluluk bunun müzik ayağında rol oynamıştı. 1993 yılında kurulan Kargo, 1990’lar boyunca ve 2000’lerin ilk yarısında Türk rock sahnesindeki öncülerdendi. Selim Öztürk ve Mehmet Şenol Şişli tarafından kurulan grup yayınladıkları ilk albümleri ‘Sil Baştan’ ile isimlerini duyurmaya başlamıştı. İlk albümün pop müziğin patlama dönemine denk gelmesi istenilen çıkışın gerçekleşememesine neden olsa da sonrası malum. 1996’da gruba katılan Koray Candemir ve yayınladıkları ‘Yarına Ne Kaldı’  ile grup adını geniş kitlelere duyurabilmişti. Aradan geçen çeyrek asır ve inişler çıkışlar sonrasında topluluğun şarkıları başka müzisyenler tarafından bir saygı duruşu projesi olan ‘Yarına Kalan Şarkılar’ ile yeniden hayat buldu.

Aleyna Tilki’den Cem Adrian’a Kargo şarkıları

Önümüzdeki aylarda da devam edecek serinin Ocak 2024’te yayınlanan kısmında kimler yok ki? mor ve ötesi, Jabbar, Nilipek, Simge Pınar ve Şanışer, artık klasikleşmiş Kargo şarkılarını kendi yorumlarıyla seslendirdi. Bu listeye şubat ve mart aylarında Buray, Cem Adrian, Gece, Sattas, Rashit, Vega, maNga, Yalın, Batu Akdeniz ve sıkı durun Aleyna Tilki eklenecek. Hatırlayanlar olacaktır; geçen yıl Aleyna Tilki, mor ve ötesi ile de bir düete imza atmıştı. Bir Ajda Pekkan klasiği olan ‘Yaz Yaz Yaz’ın yeni yorumunu dinlemiştik. Bakalım Aleyna Tilki bu sefer hangi şarkıyla karşımıza çıkacak.

Şimdilik eldeki verilerle devam edelim. Geçen Cuma Grgdn Müzik tarafından yayınlanmaya başlayan serinin ilkinde Jabbar, kendisine has yorumu ve sesleriyle ‘Sonbahar’a başarılı bir yorum eklemiş. Özellike uzun yolcuklarda tavsiyemiz olsun. Gelelim grubun en felsefik şarkılarından biri. Doğu ve Batı dünyalarına dair tespitlerle dolu ‘Boğaziçi’ kuşkusuz grubun tarihinde en özel yere sahip şarkılardan biri. mor ve ötesi, kendi tarzıyla şarkıyı yeniden yorumluyor. Tabii öyle olunca akıllara eski belediye otobüsleri, Galata Köprüsü ve Rumelihisarı görüntüleriyle dolu şarkının klibi geliyor. Öyle ki Üsküdar’dan Avrupa yakasına baktığımızda günümüzde mahkemelik olan Tat Towers dışında gökdelen görmüyoruz. Şarkının kendisi kadar klibi de düşündürücü.

Kayıtları özellikle rock camiası için yeri çok özel olan Babajim’de gerçekleşen ‘Yarına Kalan Şarkılar’ projesindeki bir diğer Kargo eseri, ‘Ayrılık Şarkısı’. Mikrofonun başkında ise bu kez Nilipek var. Şarkıdaki elektronik sesler dikkatlerden kaçmıyor. Her biri Koray Candemir’in yorumuyla özdeşleşen grubun klasiklerinde kendini tarzını yansıtan isimlerden biri de Simge Pınar. Alternatif müziğin dikkat çeken seslerinden Simge Pınar, ‘Sen Uyurken’i yorumluyor. Son olarak da Türk rap sahnesinin önemli ismi Şanışer ‘Bad’lik Amiri’ni seslendiriyor. Grubun 1997 çıkışlı ‘Sevmek Zor’ albümünde yer alan en yenilikçi ve alternatif şarkısı  tam da hakkını veren bir isim tarafından yeniden seslendirildi.

Şimdi gelelim beklentilere. Kargo denince akla gelen ‘Renklerin İçinde’, ‘Şairin Elinde’, ‘Kalamış Parkı’, ‘Son Defa’, ‘Yüzleşme’, ‘Yanımda Sen Olmayınca’ ve ‘Sen Bir Meleksin’ şarkılarını da bu proje kapsamında yeni yorumlarıyla dinlemek 90’ları ve 2000’lerin ilk yarısını aşklar, umutlar ve hayalkırıklıklarıyla geçiren nesiller için çok anlamlı olacaktır. Müzik radarı takipte; Yılllar sonra yine eskisi gibi.

Berlin'deki Türk mahallesinde bir İngiliz: David BowieBerlin’deki Türk mahallesinde bir İngiliz: David Bowie

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.