Kültür Yolu Festivali’nde herkes tek yürek soruyor: Picasso’yu görmek için para mı vereceğiz?
İtalya'da bir çift yıllar önce aldıkları bir tablonun bugün 6 milyon Euro değerinde bir portre olduğunu bilmiyordu. Hatta anne tablonun "korkunç" olduğunu söylüyordu. Ancak oğullarının mücadelesi tablonun gerçek hikayesini ortaya çıkardı.
İtalya Capri’de yaşayan Luigi Lo Rosso isimli biri eşinin sürekli “korkunç” göründüğü söylediği tabloyu evin bodrumuna kaldırdığında eserin Picasso’ya ait olması ihtimalinde habersizdi. Öyle ki tabloyu eşi sevmediği için yıllarca rulo halinde evlerinin bodrumunda tuttu, bir süre sonra da ucuz bir plastik çerçeveyle salona astı.
Hayat devam ediyor, “korkunç” tablo ailenin salon duvarında tozlanmaya devam ediyordu. Ancak çiftin oğulları Andrea teyzesinin kendisine hediye ettiği sanat tarihi ansiklopedisini incelerken sorular sormaya başlayınca işin rengi değişti. Söz konusu tablo resmin ustası Picasso’nun elinden çıkmış olabilirdi.
Aile sonunda tanınmış sanat dedektifi Maurizio Seracini’nin de içinde olduğu bir uzman ekibe danıştı. Yıllar süren karmaşık soruşturmaların ardından, sanat eserlerinin değerlemeleri, restorasyonları ve atıflarıyla ilgilenen Arcadia Vakfı’nın bilimsel komitesi üyesi ve Cinzia Altieri bugün değeri 6 milyon Euro olan tablodaki imzanın Picasso’ya ait olduğunu doğruladı. Altieri The Guardian’a tabloyu “Aylarca üstünde çalıştım, bazı orijinal çalışmalarıyla karşılaştırdım. İmzanın ona ait olduğuna dair hiçbir şüphe yok. Sahte olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok” diyerek anlattı.
İtalyan aile portrenin Picasso’nun metresi ve ilham perisi Fransız fotoğrafçı ve ressam Dora Maar’ın taklit bir çalışması olduğunu düşünüyordu. Picasso Güney İtalya’daki Capri Adası’nı sık sık ziyaret ederdi. Uzmanlar sanatçının ‘Buste de femme’ (Dora Maar) adlı tablosuna çarpıcı biçimde benzeyen bu tablonun 1930-1936 yılları arasında yapıldığını düşünüyor.
Lo Rosso hayatta değil ama şu an 60 yaşında olan oğlu Andrea tablonun arkasındaki sanatçıyı bulma arayışını sürdürüyor.
“Babam Capri’liydi ve neredeyse bedavaya satmak için hurda toplardı. Ben doğmadan önce tabloyu buldu ve Picasso’nun kim olduğunu bilmiyordu. Çok kültürlü bir insan değildi. Ansiklopedide Picasso’nun eserleri hakkında okurken tabloya bakıp imzasıyla karşılaştırırdım. Babama benzer olduğunu söyleyip duruyordum ama anlamıyordu. Ama büyüdükçe merak etmeye devam ettim.” Andrea Lo Rosso ailenin tablodan kurtulmayı düşündüğü anlar olduğunu söyledi: “Annem saklamak istemedi. Hatta sürekli olarak korkunç olduğunu söylüyordu.”
Malaga’daki Picasso Vakfı ile birkaç kez iletişime geçti, ancak iddiasıyla ilgilenmediklerini, iddianın yanlış olduğuna inandıklarını söyledi. Vakıf şu an Milano’da bir kasada saklanan tablonun gerçekliği konusunda nihai söz sahibi. 1973 yılında hayatını kaybeden Picasso’nun 14 binden fazla eseri var ve vakfa her gün orijinal esere sahip olduğunu iddia eden kişilerden yüzlerce mesaj geliyor.
‘Buste de femme’ (Dora Maar) adlı eser 1938 yılında yapılmış ve 1999 yılında bir Suudi şeyhinin yatından çalındıktan 20 yıl sonra bulunmuştu.