Yılmaz Güney tartışmasında yeni cephe: Özdağ ve Dorsay da topa girdi!

Sinema yazarı Atilla Dorsay, Yılmaz Güney tartışmalarında Güney'i savununca Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ tarafından sert tepki geldi. Özdağ, Dorsay'ı ve temsil ettiği zihniyet hedef alıp "Aşağılık ötesi alçakça bir zihniyet" dedi.

Kültür Sanat 30 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Yılmaz Güney tartışması bu sefer de Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ile sinema yazarı Atilla Dorsay’ı karşı karşıya getirdi. Gazeteci Merdan Yanardağ’ın TELE 1’de sunduğu programa konuk olan Dorsay’ın, Yılmaz Güney tartışmasıyla ilgili görüşleri karşısında Ümit Özdağ, “Atilla Dorsay’ın temsil ettiği zihniyet aşağılık ötesi alçakça bir zihniyet” dedi.

Yılmaz Güney ile ilgili kitabı bulunan Atilla Dorsay, programda 3K (Komünist, Kürt ve katil) üzerinden Yılmaz Güney’in sürekli toplumsal bir yargılamaya girişildiğini anlatıp “Belki de hayatı üç ‘K’ üzerine kuruluydu. Bir tanesi komünistti. Bunun benim için hiçbir zararı yok. İkincisi Kürt olmasıydı. Ne Kürtleri ne de başka bir ırkı küçük görmedim. Hele Kürtleri hiç görmedim. Çünkü bugün Kürtler; dünya üzerinde bile kendi vatanı, kendi milleti, kendi devleti olmayan tek ırk. Var mı bir Kürdistan? Yok. (Dorsay’dan sonra söz alan Merdan Yanardağ ‘Kuzey Irak’ta var’ dedi. Dorsay bunun üzerine devam etti) Bırakın da kursunlar kardeşim! Bu niye yapılmıyor? Üçüncü K, kötü bir K diye onu mahkum mu edelim? Hayır, öyle yapmayalım. Çünkü onun yaptığı o kadar muhteşem şeyler var ki, o mükemmel bir yazar bire kere” diyor.

Atilla Dorsay Yılmaz Güney ile 1974’te Selimiye Cezaevi’nde söyleşi yapmıştı. Fotoğraf: Ömer Pekmez

Dorsay’ın bu sözleri farklı kesimler tarafından tepkiyle karşılandı. Kimi Kürtlerle ilgili söylediği sözlere sert tepki gösterdi, Dorsay’ın ‘bölücü’ ve terör seveci ilan etti. Kimi Yılmaz Güney’in hakim Sefa Mutlu’yu vurmasına duyduğu tepki nedeniyle Dorsay’ın Yılmaz Güney’in sanatçı yönünü yaptığı vurguya.

Atilla Dorsay yakın zamanda başlayan tartışmalarla ilgili T24‘te kapsamlı bir yazı kaleme almuş, bu 3K meselesini orada daha ayrıntılı yazmıştı.

Fazıl Say ile Farah Zeynep Abdullah, Yılmaz Güney için birbirine girdiFazıl Say ile Farah Zeynep Abdullah, Yılmaz Güney için birbirine girdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.