‘Yurt’a Fransa’dan bir ödül daha

Nehir Tuna’nın ilk uzun metrajlı filmi 'Yurt' ödül toplamaya devam ediyor. Dünya prömiyerini 80. Venedik Film Festivali’nde yapan film Fransa'da düzenlenen Annonay İlk Filmler Festivali’nde En İyi Film Ödülü'ne değer görüldü.

Kültür Sanat 15 Şubat 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Yurt filmi

Dünya prömiyerini 80. Venedik Film Festivali’nde yapan Nehir Tuna’nın yönettiği ‘Yurt’ filmi ödül toplamaya devam ediyor. Yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi Fransa’nın Rhône-Alpes bölgesinde düzenlenen Annonay İlk Filmler Festivali’nde En İyi Film Ödülü’ne layık görüldü.

‘Nadir hassasiyetle yapılmış bir film’

41. Annonay Film Festivali’nin jürisi 90’lı yılların sonu Türkiye’sinin siyasi kutuplaşma atmosferinde geçen filme ödül vermelerinin gerekçesini şöyle açıkladı:  “Nadir bir hassasiyetle yapılmış bir filme Jüri Büyük Ödülü’nü veriyoruz. Zengin biçimi, kadrajları, benzersiz güzelliğiyle bizi etkileyen bir filme… Görselliğinin yanı sıra, samimi yazı dilinin gücünü, evrensel içeriğinden hiç kopmayan politik ve kültürel bağlamında bulabildiğimiz bir filme… Bir tanıklığa ve umut vaat eden etkileyici sinematografik esere…”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by YURT | Dormitory (@yurt_movie)

14 yaşındaki lise hazırlık öğrencisi Ahmet’in yaşadıklarına odaklanan film yine Fransa’da düzenlenen Saint-Jean-de-Luz Uluslararası Film Festivali’nde de hem En İyi Yönetmen, hem de SFCC Eleştirmenleri Ödülü’nü almıştı. Prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nin Kuir Aslan listesine de seçilen ‘Yurt’ İtalyan bağımsız film eleştirmenlerinin verdiği Bisato d’Oro Ödülleri’nde En İyi Senaryo ödülüne de layık görülmüştü.

Uluslararası basından övgüler

Filmde kendini İslam’a adamış babasının zoruyla erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen Ahmet rolünü canlandıran Doğa Karakaş da Marakeş Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanmıştı. Oyuncu kadrosunda Doğa Karakaş, Can Bartu Aslan, Ozan Çelik, Tansu Biçer ve Didem Ellialtı’nın rol aldığı ‘Yurt’a uluslararası basın yoğun ilgi göstermişti. Hollywood Reporter film için “1960’ların etkilerini taşıyan olgun ve bilinçli bir sinema diline sahip” derken diğer yayınlarda ‘Yurt’ ile ilgili olarak “sinematik bir mücevher,” “birinci sınıf bir yapım,” “sağlam ve iyi yazılmış bir film” diye yazılmıştı.

Film önümüzdeki aylarda Fransa’da sinemalarda gösterime girecek. Türkiye’de ne zaman vizyona gireceği ise şimdilik belli değil.

Kylie Minogue'a Brit Ödülleri'nden büyük onurKylie Minogue’a Brit Ödülleri’nden büyük onur

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.