Anne-babalar dikkat: Çocuğunuza parlak renkli mayo giydirin

Yaz geldi, okullar kapandı. Şimdi tatil zamanı. Ancak tatil çocuklar için riski de getiriyor: Suda boğulma. Uzmanlar "Çocuklarınıza parlak renkli mayo giydirin" diyerek uyarıyor.

Çevre 9 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Neon sarısı, pembe, turuncu, parlak kırmızı renkleri tercih edin.

Çocuğunuzun mayosunun rengi, deniz ya da havuzdaki güvenliğini doğrudan etkileyebilir. Biz değil mayonun renk tonunun çocukların su altındaki görünürlüğünü nasıl etkilediğine yakından bakan uzmanlar söylüyor.

CNN’in görüştüğü Amerikan Cankurtaranlar Birliği güvenlik direktörü Bernard Fisher “Bir çocuğun mayosunun rengi su altındaki görünürlüğünü ciddi şekilde etkiler, bu da boğulmayı önlemede hayati önem taşır. Parlak ve kontrast renkler suda daha net görünür ve cankurtaranların ya da ebeveynin çocuğu çok daha hızlı görmesini sağlar” diyor.

Fisher uzak durulması gereken mayo renklerini  şöyle sıralıyor: Açık mavi, gri, yeşil. Çünkü bu renkler denizde ve havuzda suyun rengine karışarak çocuğun daha zor görülmesine neden oluyor. Neon sarısı, pembe, turuncu, parlak kırmızı ise önerdiği renkler. Çünkü hem su yüzeyinde hem altında oldukça kolay görülebiliyor.

Kaybolması durumunda da etkili

Bu renkler yalnızca olası boğulma tehlikelerinde çocuğun hızlıca fark edilip kurtarılmasını sağlamakla kalmıyor. Çocukların alıştığı ortamdan farklı çevrede olması nedeniyle tatilde sık yaşanabilen bir durum da çocukların kaybolması. Parlak renkli mayo giyen çocukları yanınızdan uzaklaşsa dahi kalabalık içinde bulmak çok daha kolay.

Suda güvenlik üzerine çalışan Alive Solutions isimli şirket iki ayrı deneyde bazı renklerin havuzda veya deniz ve göl gibi ortamlarda daha kolay bulunduğu sonucuna vardı.

Su altında farklı renklerin görünürlüğü test edildi.

Yapılan testlerde 14 farklı renk denendi. Şirketin sahibi Natalie Livingston suyun havaya bakmak gibi olduğuna dikkat çekerek sudaki en küçük hareketin görüntüyü bulanıklaştırdığını anlattı. Suda görünürlüğün renge bağlı olarak azalıp artabileceğini söyledi. 25 yıllık cankurtaranlık deneyimine sahip Livingston tabanı açık ya da koyu renkli olması fark etmeksizin, yüzme havuzunda en rahat görülebilir renklerin neon pembe ve neon turuncu olduğunu söyledi.

Dikkat edin, çocuğunuz 'Hikimori Sendromu' çekiyor olabilirDikkat edin, çocuğunuz ‘Hikimori Sendromu’ çekiyor olabilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.