Beyaz Saray skandalının anti kahramanıydı, aktivist oldu: Monica Lewinsky oy kullanmaya çağırıyor

Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'la Beyaz Saray stajyeri Monica Lewinksy'nin gizli ilişkisi 25 yaşındaki genç kadının hayatını alt üst etti, kötü şöhreti nedeniyle 7 yıl gözlerden uzak yaşamasına, işsiz kalmasına neden oldu.

Yarım asır sonraki manzara ise bambaşka: Moda markası Reformation onu hayatına sahip çıkacak kadar cesur, kırılganlığını göstermekten çekinmeyecek kadar güçlü görüyor ki markasının yüzü seçiyor.

Popüler 27 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Monica Lewinsky sürdürülebilir hazır giyim Reformation'ın yeni sezon çekimlerinde yer aldı. Fotoğraflar: Reformation

Sıradan bir Amerikalı kadınken dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’la gizli ilişkisi ortaya çıkınca bir gecede bütün dünyanın konuştuğu isim oldu. Basın “sperm bulaşan” mavi elbisesinin üstünde günlerce tepindi, başkanın karısı Hillary Clinton’la karşılaştırdı, ilişkinin detaylarıyla ilgili konuşmaya zorlandı.

Öte yandan konu hakikaten “memleket meselesi”ydi. Bill Clinton başlangıçta ilişkiyle ilgili yalan söylediği ortaya çıkınca başkanlıktan azledildi, ikinci başkan oldu, sonrasında bir yol bulundu ve görevine döndü.

Bill Clinton ve Monica Lewinsky 28 Şubat 1997’de Beyaz Saray’daki Oval Ofis’te. Fotoğraf: Facebook

Monica Lewinsky Ocak 1998’de yaşanan skandal sırasında 25 yaşındaydı. Clinton’un başkan olmadan önce de birlikte çalıştığı kadınlarla ilişki yaşadığı hatta bazılarına tacizde bulunduğu ortaya çıkınca dikkat bir süreliğine dağıldı. Yine de bu hikayenin “anti kahramanı” Lewinsky’ydi.

#MeToo’dan önce

Monica Lewinsky skandaldan sonraki yıllarda iş bulmakta zorlandı. Bir dönem kendi çanta markasını kurdu, devam ettirmedi. London School of Economics’te okudu. Bir kilo verme ürününün tanıtımında yer aldı. Televizyon programı sundu. Bir dönem Portekiz’de yaşamayı denedi.

Bütün bunların #MeToo’dan hatta sosyal medyadan önce yaşandığı düşünülürse hayat kolay olmadı. Yine de zor günleri aşmayı başardı. Nihayet 2014’te Vanity Fair dergisine yazdığı ‘Utanç ve Hayatta Kalma Mücadelesi’ (Shame and Survival) yazısıyla inzivadan çıktı, topluma karıştı.

Monica Lewinsky o zamandan beri siber zorbalıkla mücadele eden aktivist kimliğiyle konuşuyor, yazıyor, proje yapıyor.

51 yaşındaki Lewinsky son işbirliğini Reformation adlı hazır giyim markasıyla yaptı. Markanın İnternet sitesi “Monica Lewinsky’nin fotoğrafı ve üzerindeki “You’ve got the power” yazısıyla açılıyor. “Güç sende.”

Bu söz hem hayatına sahip çıkma cesaretini gösterecek kadar cesur,  kırılganlığını göstermekten çekinmeyecek kadar güçlü Monica Lewinsky’yi işaret ediyor, hem de 5 Kasım 2024’teki ABD Başkanlık seçimlerinde oy kullanacak Amerikan halkına sesleniyor.

Monica Lewinsky Amerikan halkını 5 Kasım 2024’teki başkanlık seçimlerinde oy vermeye çağırıyor

Reformation ve Lewinsky işbirliğinin bir kolu da seçimlere katılımı artırmak için çalışan sivil toplum kuruluşu Vote.org‘a uzanıyor. Sürüdürülebilir moda markası bu üçlü işbirliğini şöyle anlatmış:

“Monica uzun zamandır kadınları seslerini çıkarmaları ve kendilerini güçlü hissetmeleri için çalışıyor. Bu konuda bize de güç vermesi çok doğal. Harika kıyafetler her şeyi düzeltmeyebilir, yine de onları giyip sandık başına gitmek iyi bir başlangıç.”

Monica Lewinsky

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.