‘I Will Always Love You’ 50 yaşında ve hayır Whitney Houston’ın şarkısı değil

Whitney Houston ve başrolünde olduğu "Bodyguard" filmiyle büyük üne kavuşan "I Will Always Love You" şarkısı 50'inci yılını doldurdu. Şarkı, Dolly Parton'a ait.

Popüler 15 Mart 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

ABD’li country müzisyeni Dolly Parton 1973 yılında bir öğleden sonra oturdu ve arka arkaya iki hit şarkı yazdı. Biri “Jolene” diğeri de şaşırtıcı bir şekilde çok sayıda kişinin Whitney Houston şarkısı sandığı “I Will always Love You.” İlki Parton’un kariyerini tanımlayan bir şarkı oldu, ikincisi ise yıllar sonra severek ayrılanların marşı haline gelecek bir klasik.

Sonradan adının önüne oyuncu ve hayırseveri de ekleyecek olan Parton bu şarkıyı bundan tam 50 sene önce bu hafta yayınladı. Şarkının yıldönümü şerefine Instagram hesabından şarkıyı söylediği farklı zamanlardan bir kolaj video paylaştı. Paylaşımın altı bu şarkının Parton’a ait olduğunu bilmeyen ve Whitney Houston şarkısı sanan şaşkın yorumlarla doldu taştı.

Ayrılık haberini vermek için yazdı

İlk çıkışını 1968’de Porter Wagoner düetiyle yapan Parton top 10 müzik listelerine girmeyi başarmıştı. Birkaç yıl sonra tek başına yıldız olmak istediğine karar verdi. Ancak bir sorun vardı; bunu yol arkadaşı Wagoner’e nasıl söyleyecekti: “Ona her şey için minnettar olduğumu ama gitmek zorunda olduğumu nasıl anlatacağım? En iyi yaptığım şey ne diye düşündüm. Şarkı yazmak. Oturdum ve bu şarkıyı yazdım.”

İşte popüler müzik tarihinin klasiklerinden biri olan “I Will Always Love You” (Seni her zaman seveceğim) şarkısı böyle çıktı. Ertesi gün Wagoner’le bir araya geldi ve gitarı eşliğinde şarkıyı ona söyledi. Şarkı bittiğinde gözyaşları içinde kalan Wagoner “Bu şimdiye kadar yazdığın en iyi şarkı. Bu şarkının yapımcısı olmama izin verirsen gidebilirsin” dedi.

Bir yılı ileri sarıyoruz. Patron’un yazdığı “I Will always Love You” ve “Jolene” ABD’de  country listelerinde bir numara. Ana akım pop dinleyicisinin de kalbini çalmış durumda.

Efsane müzisyen Elvis Presley şarkıya talip oluyor. Parton’u arayıp şarkıyı cover’lamak istediğini söylediğinde yanıtı “Ne kadar heyecanlandığımı bilemezsin. Bu şarkı yazarı olarak başıma gelen en güzel şey” oluyor. Ancak Presley stüdyoya girip şarkıyı kaydetmeden bir gün önce ünlü menajeri Colonel Tom Parker, Parton’dan şarkının haklarının yarısını Elvis’e devretmesini talep ediyor. Ancak Parton bu talebi kabul etmiyor.

Bir yıl sonra Bodyguard’ın senaryosu hazır

Bir yıl daha ileri sarıyoruz. Yıl 1975, Lawrence Kasdan yıllar sonra sinemanın klasiklerinden biri olacak “Bodyguard” filminin senaryosunu yazıyor. Ancak biz eski gizli ajan ile korumalığını yaptığı pop yıldızının aşkının anlatıldığı filmi  17 yıl sonra izleyeceğiz.

Filmde Whitney Houston’ın bir country şarkısı seslendirmesini öneren filmin erkek başrolü Kevin Costner. Birkaç aday şarkı arasından Parton’un şarkısı seçiliyor. 1992’de film gösterime girdikten sonra radyolarda da Houston’ın seslendirdiği “I Will Always Love You” çalmaya başlıyor. Kendi anlatımıyla Parton bir gün araba kullanırken  şarkıya denk geliyor ve o kadar etkileniyor ki kaza yapmamak için aracını kenara çekiyor.

Houston’ın cover’ı o kadar başarılı oluyor ki 14 hafta boyunca ABD müzik listelerinde birinci sırada kalıyor. Ayrıca Grammy ödülü de kazanıyor. Bu başarıdan Parton da elbette nasibini alıyor. Yalnızca 90’lı yıllarda şarkının haklarından 10 milyon dolar kazanıyor.

Houston’ın 2012’de 48 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından kazandığı bu paranın bir kısmını şarkıcının anısına Nashville’de siyahların yaşadığı bir mahalle yararına harcıyor.

50’nci yılı şerefine, şarkıyı Whitney Houston ve yaratıcısı Parton’dan dinleyebilirsiniz.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.