İçkiyi azaltmak isteyenlere bilim öneriyor: Suçlu hissetmeyi deneyin

'O son kadehi içmeyecektim' diye uyananlardansanız alkol tüketimini azaltmanın yollarını arayan bilim insanlarının yaptığı bir araştırma ilginç ipuçları verdi. Başınızda bir öğretmenin denetimindense kendi kendini denetlemek daha etkili.

Bilim Teknoloji 25 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

Birleşik Krallığın sağlık sigortası sistemi olan NHS, ülkedeki yüksek alkol tüketiminin potansiyel bir sağlık riski oluşturduğunu düşünüyor ve bireylerin alkol tüketimini azaltmanın yollarını arıyor.

NHS bunun için bilime başvurdu ve ilginç bir araştırma ortaya çıktı. Hedefte, zaten kendisi fazla alkol tükettiğini düşünen ve bunu azaltmaya çalışanlar vardı. Acaba alkol kullanımını azaltmak isteyenlere yardımcı olacak en iyi yol hangisiydi?

Haftada 70 ‘birim’ (ki bu 7 şişe şarap veya 25 bardak 50 cc’lik bira demek) alkol tüketen 5 bin 600 kişi bulundu. Bunlar iki gruba ayrıldı.

Birinci gruba NHS’in sağlıklı alkol tüketmekle ilgili kılavuzu verildi ve bu kılavuza uygun davranmaları istendi. İkinci gruptan ise bu araştırma için University College London’da özel olarak geliştirilen bir telefon uygulamasını indirmeleri istendi.

Uygulamayı kullananlardan alkol tüketimi için belirledikleri hedef, ne kadar tükettikleri, ruh halleri ve uyku kalitesi gibi verileri girmeleri istendi. Bu veriler, araştırmaya katılanların gelişimini ve alkolün etkilerini takip etme olanağı sağladı.

6 ay süren araştırmanın sonunda uygulama kullananların, NHS tarafından hazırlanan rehbere bakanlara göre daha başarılı olduğunu, onların haftalık alkol tüketimlerinin en az 2 birim daha azaldığını gösterdi.

Yani, bir öğretmen gibi emreden bir rehberdense kişilerin kendi kendilerini suçlu hissetmesine yardımcı olan ve kontrolu da onlara bırakan uygulama daha başarılı oldu.

Araştırmacılar alkol tüketiminde haftada iki birimlik düşüşün küçük bir fark gibi görünse de hem sağlığa zararlarını hem de sağlık sistemine maliyetini azaltma anlamında önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Prestijli tıp dergisi Lancet’in yayınladığı ClinicalMedicine’da yer alan araştırmanın başyazarı University College London’dan Dr. Melissa Oldham çalışmalarının bulgularını The Telegraph’a değerlendirdi. Alkol tüketiminin kanser ve kardiyovasküler rahatsızlılar gibi pek çok sağlık sorununa neden olabileceğini hatırlatan Dr. Oldham bu araştırmayla alkolü azaltmak için uygulama kullanmanın faydalı olabileceğini kanıtladıklarını söyledi.

NHS kılavuzunda haftalık alkol tüketiminin 14 birimi (altı kadeh/175 ml şarap ya da yüzde 4 alkol oranına sahip altı 50’lik bira)  geçmemesi gerektiği ve bu tüketimin en az üç güne yayılması gerektiği belirtiliyor.

Alkol tüketimini azaltmak isteyenler için akıllı telefonların mağazalarında çeşitli uygulamalar mevcut. Araştırmada kullanılan uygulamayı geliştiren ekibin başındaki Dr. Claire Garnett çalışmalarının alkol tüketimini azaltma uygulamalarının etkinliğini gösteren ilk araştırma olduğunu söyledi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.