John Lennon’ın gitarı 2.9 milyon dolara satıldı: Elli yıldır teline el değmiyor

John Lennon'ın 50 yıldır çalınmayan Hootenanny marka gitarı Beatles'la ilgili maddi değeri en yüksek müzayede parçası oldu.

Popüler 30 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
John Lennon 12 telli gitarı gitarı Help! albümünde ve aynı adlı filmde çalmıştı. Fotoğraf: Shutterstock, BBC

İngiliz kült müzik grubu Beatles ve dört üyesine ait her türlü eşya müzayedelerde büyük ilgi görüyor, yüksek fiyatlara satılıyor. John Lennon’ın elli yıldır kimse tarafından görülmeyen ve çalınmayan akustik gitarı için de durum farklı olmadı.

Julien’s Auctions’ın New York şehrinde dün ve bugün düzenlediği iki günlük müzik ikonları satışlarında Lennon’ın Hootenanny marka gitarı 2,9 milyon dolara (93,5 milyon lira) satılarak Beatles’a ait maddi değeri en yüksek eşya oldu.

Müzayedeye telefonla katılarak gitarı alan kişinin kimliği açıklanmadı.

50 yıl kimse dokunmadı

Beatles’ın 1965 tarihli Help! albümünün ve filminin kayıtlarında kullanılan 12 telli Hootenanny akustik gitar 50 yıldan uzun süredir görülmedi ve çalınmadı. Peki bu arada nerede “saklandı?”

John Lennon’ın çaldığı gitar bir menajer aracılığıyla Lennon’dan Gordon Waller’a geçti. Waller ‘Peter and Gordon’ müzik ikilisindeydi ve o dönem pek çok Beatles şarkısını senlendirmişlerdi. Waller ise gitarı İngiltere’de ahbap olduğu bir çifte verdi.

Çift kısa süre önce evinden taşınmaya karar verdiğinde eşyaları toplarken gitarı tavan arasında buldu, 485,000 ile 647.000 sterlin (20 milyon – 26,5 milyon lira) arasında bir tahminle açık artırmaya çıkardı.

Julien müzayede evi gitarı orijinal olduğunu bizzat görmek için İngiltere’ye gitti ve çöpe atılmış orijinal kılıfını da bularak satın aldı. “Bir gitarın ahşap damarı parmak izi gibidir, çünkü hiçbir gitar birbirinin aynısı değildir” diyen Beatles tarihçileri de otantik olduğuna dair onay verince  gitar müzayedeye girdi.

29 Mayıs’ta  New York’taki Hard Rock Cafe’de telefon teklifiyle satın alınan gitar 1960’ların başında Bavyeralı Framus firması tarafından üretildi.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.