Eric Cantona sırrını meşhur tekmeden 30 yıl sonra açıkladı

Efsane futbolcu Eric Cantona bir taraftarı tekmeledikten sonra basının karşısına çıktığında "Martılar balıkçı teknesini takip ediyorsa sardalya atılacak sandıkları içindir" lafını neden ettiğini yıllar sonra açıkladı.

Popüler 28 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Martılar balıkçı teknesini takip ediyorsa sardalya atılacak sandıkları içindir… Anlaşılması en güç futbolcu açıklamalarından bir olarak tarihe geçen bu sözler bundan 29 yıl önce efsane Fransız futbolcu Eric Cantona’nın ağzından çıkmıştı. Cantona 1995 yılında Manchester United’ın deplasmanda oynadığı Crystal Palace maçında bir taraftarı tekmelemiş, ardından düzenlenen basın toplantısında ağzından dökülen bu sözler kafa karıştırmış, Cantona ne demek istediği sorularını yıllarca yanıtsız bırakmıştı.

57 yaşındaki eski futbolcu, sonrasında oyuncu, şair ve şimdilerde müzisyen kimlikli Cantona sonunda sözlerinin anlamını açıkladı: Gazetecilerin karşına çıkıp konuşmaya zorlanınca aklına ilk o söz gelmiş. Konuyla ilgili sessizliğini koruması ise ‘neredeyse sonumu getirdiler’ dediği gazetecilerden intikam almak istemesindenmiş.

Cantona o tekmeden sonra sezon sonuna kadar sahalardan men edilmiş ve sonra kamu hizmetine çevrilen iki hafta hapis cezası almıştı. Manchester United men cezası vermek için 36 saat beklediği için eleştirilerin hedefi olurken İngiliz basını futbolcuyu yerden yere vurmuştu. Mirror haberi “Futbolun utançtan öldüğü gece” diye verirken Cantona’yı deli ilan etmişti. Express ise “Çocukların gözünün önünde eşkıyalık” demişti. Takip eden iki günde tekme görüntüleri televizyonda 93 kez yayınlanmış, Cantona sonradan daha sert tekmelemediği için pişman olduğunu söylemişti.

Bu hafta yeni albümünün tanıtımı için Fransa’da bir talk show’a konuk olan Cantona ‘Martılar balıkçı teknesini takip ediyorsa sardalya atılacak sandıkları içindir’ sözünün İngiliz basınını şaşkına çevirdiği günleri gülerek andı: “Mahkemeden sonra Manchester United basına konuşmam için ısrar etti. Ben istemiyordum ama basına konuşmamın önemli olduğunu söylediler. Konuşmamı istediler, konuştum. Ağzımdan bu sözler çıktı ve yürüdüm gittim. Gazeteciler anlam vermeye çalıştı ve felsefi bir şey gibi düşündü. Aslında öylece ağzımdan çıktı. Belki bilinçaltımın bir ürünüdür, belki de bilinçsizce bir anlamı vardır. Ama bundan çıkacak en iyi anlam şu; beni konuşmaya zorladınız, ben de konuştum. Ağzımdan çıkan kelimelerin anlamı olup olmadığı kimin umurunda…”

Manchester formasıyla 82 gol kaydeden Cantona şöyle sürdürdü: “Gazeteciler beni mahvetti. Ama ben de bir anlamda intikamımı almış oldum. Hepsi ne anlama geldiğini bulmaya çalıştı ve açıklamamı istedi. Bense hiçbir şey söylemedim.”

Cantona’nın albümünde o meşhur sözlere gönderme yaptığı bir şarkı da var. Manchester’a adadığı I Love You So Much isimli şarkısını ilk resmi konserinde geçen ekimde söylemişti.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.