Putin’in oğullarının gizli hayatı: Ivan ve Vladimir Jr. nasıl yaşıyor?

Putin’in özel hayatı kendisi ne kadarına izin verirse o kadar biliniyor. Bu durum ailesi için de geçerli. Yeni bir araştırma dosyası Rus liderin uzun süredir birlikte olduğu Alina Kabaeva’dan olan iki oğlunun gözlerden uzak hayatını anlatıyor.

Popüler 6 Eylül 2024
Putin'in dokuz ve beş yaşındaki iki oğlu gözlerden uzak bir hayat sürerken, anneleri Alina Kabaeva (sağ altta) da kamuoyunda az görünüyor. İllüstrasyon: Dossier Center

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in özel hayatı hakkında ne biliyoruz? Çoğunlukla kendisi neye izin verirse onu.

Putin 1983-2014 arasında Lyudmila Aleksandrovna Shkrebneva’yla evliydi. Bu birliktelikten Maria Vorontsova (39) ve Katerina Tikhonova (38) adlarında iki kızı var. Çift 2014’te boşandı, Putin henüz evliyken eski Olimpiyat altın madalyalı cimnastikçi Alina Kabaeva’yla birlikte olmaya başladı. Elbette bu hiçbir zaman açıkça söylenmedi. Putin ve Kabaeva bugün bile birlikteliklerini açık yaşamıyor.

Ludmila Shkrebneva ve Vladimir Putin Temmuz 1983’te evlendi (solda). Çift 2000’de Kremlin’deki Putin’in başkanlık yemin töreninin ardından düzenlenen partide (sağda)

Gizli tutulan yalnızca ilişki değil, çoğu kişinin varlığından bile haberdar olmadığı iki küçük oğulları da gözlerden uzak büyüyor.

The Dossier Center (Dosya Merkezi) adlı internet sitesi dün “Rusya’nın en gizli çocukları” diye nitelediği dokuz yaşındaki Ivan Putin ve dört yaşındaki Vladimir Putin Jr.’ın hayatının detaylarına yer verdi.

Alina Kabaeva ‘Heavenly Grace’ Ritmik Jimnastik Akademisi’nde genç atletlere sesleniyor. Nisan 2023. Fotoğraf: skygrace.ru

Yazıda öne çıkan bazı çarpıcı bölümleri özetleyerek aktarıyoruz:

Putin’in iki ailesi

“Putin ve Kabaeva arasındaki ilişki, Rusya Devlet Başkanının tüm özel hayatı gibi, devletin en sıkı korunan sırlarından biri. Resmi olarak Vladimir Putin 1983 yılında Lyudmila Shkrebneva ile evlendi, 30 yıl sonra boşandı. Çift toplum önünde nadiren birlikte görünse de Haziran 2013’te Kremlin Devlet Sarayı’ndaki ‘Esmeralda’ balesine katıldılar ve gösteriden sonra Rossiya 24 TV kanalına bir röportaj verdiler. Lyudmila Putin biraz şaşkın bir gülümsemeyle boşanmayı doğruladı: ‘Evliliğimiz bitti çünkü birbirimizi neredeyse hiç görmüyoruz. Vladimir Vladimirovich kendini tamamen işine vermiş durumda. Çocuklarımız büyüdü. Kendi hayatlarını yaşıyorlar. Genel olarak, her birimizin kendi hayatı var.’”

Vladimir Putin ve Alina Kabaeva Rusya Kupası ve Rusya Ritmik Jimnastik Şampiyonası yarışmalarını izledikleri bir gösteri sırasında, Aralık 2001. Kaynak: kremlin.ru

Putin ve Kabaeva’nın ilişkisinin tam olarak ne zaman başladığı bilinmiyor, ancak Mart 2008’de Kabaeva bir televizyon programında ideal erkeğiyle çoktan tanıştığını söyledi ve birlikte olduğu kişinin evli olup olmadığının üstü kapalı sorulması üzerine şöyle dedi: “Eğer ailede zaten sorunlar varsa ve erkek karısı yerine başka bir kadına bakıyor ve başka bir kadınla iletişim kuruyorsa o zaman sorun zaten var demektir. Dolayısıyla o aileden iyi bir şey çıkmaz.”

Kabaeva 2014 yılında üç kez İsviçre’nin Lugano şehrine gitti. Ekim ayındaki son seyahatinde kendisine annesi ve birkaç arkadaşı eşlik etti. Kabaeva 2015 baharında buradaki Sant’Anna hastanesinde bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Doğumunda İsviçre vatandaşlığına geçen Rus kökenli jinekolog Natalya Thiebaud da vardı.

Kabaeva 2018 yılında, muhtemelen hamilelik kontrolü için tekrar İsviçre’ye gitti. 2019 baharında Moskova’da ikinci erkek çocuğunu dünyaya getirirken yanında yine Dr. Thiebaud vardı.

‘İzole yaşayan bir aile için’ bakıcı aranıyor

2024 yılının başlarında English Nanny ajansının internet sitesinde “izole şekilde yaşayan” bir ailenin dört ve sekiz yaşlarındaki iki erkek çocuğu için yatılı İngilizce öğretmeni aradığı ilan edildi. İş, haftada beş gün, toplam 60 saat çalışmayı gerektiriyor. Sorumluluklar arasında “diğer dersleri öğretmek” ve gezilerde onlara eşlik etmek de var. Maaş aylık 7,700 euro.

İki kardeş: Ivan ve Vladimir Jr.

Putin Ocak 2024’te “Bu modern Batı çizgi filmleri, her şey ateş ediyor, zıplıyor, koşuyor, yarım saat sonra kafanız patlayacak. Çocuklar buna nasıl katlanabiliyor” dedi, ardından da Sovyet çizgi filmlerini övdü: “Bizim çizgi filmlerimiz elbette tamamen farklı bir kaliteye sahip. Gelişmekte olan bir insanın üzerindeki duygusal ve estetik etkileri tamamen farklı.”

Ancak büyük oğlu Ivan da Disney filmlerini seviyor ve ebeveyninin hoşnutsuzluğuna rağmen oyunlarında o karakterler  gibi davranıyor. İki çocuk ebeveynini sadece akşam geç saatlerde, yaşıtlarını ise çoğunlukla tatillerde görüyor.

Çocuklar Moskova ve St. Petersburg arasında bulunan Valdai’deki evlerindeyken ya da seyahat ederken genelde onlara hizmet eden personelle birlikte yaşıyor. Oğullar anne babayla birlikteyken mürebbiyeler ve eğitmenler yürüme mesafesindeki ayrı konutlarda  ikamet ediyor. Ancak kimse yürümüyor: Kardeşlerin şoförlü kendi arabaları, öğretmenlerle personelin ayrı araçları var. Hatta Valdai’de personelin tesis içinde yürümesi yasak, yalnızca araç kullanılıyor.

Putin kardeşlerin bir günü

Çocuklar sabah 8-9 arasında öğretmenlerinin ve dadılarının yanına getiriliyor ve hep birlikte kahvaltı ediyorlar. Birkaç yıl önce küçük çocuğa sadece dadılar bakıyordu, ancak şimdi mürebbiyeleri de var.

Kahvaltıdan sonraki programda 30-45 dakika süren dersler ve ardından oyun var. Çocuklar Valdai’deyken iki midilli, tavşanlar ve profesyonel eğitmenlerin baktığı Saint Bernard cinsi köpekleriyle de vakit geçirebiliyor. Oyuncakları arasında geniş bir Lego koleksiyonu ve sadece oyunlar için değil video dersleri için de kullanılan bir iPad var. Öğle saatlerinde çocuklar yemek yiyor, ardından kestiriyor ve uyandıktan sonra ders ve spor yapıyorlar.

Akşam 8’den sonra şoförler çocukları alıyor ve eve dönünce neredeyse hemen uyuyorlar. Kardeşlerin yaşam tarzı babalarınınkini yansıtıyor. Kendileri için ayrı yemekler hazırlayan kişisel aşçıları var. Vladimir Putin gibi oğullarının da kendi kupaları var ve sadece onlardan içiyorlar. Federal Güvenlik Servisinin bir parçası olan Başkanlık Güvenlik Servisinden görevliler her zaman çocukların yakınında.

Bazen eve başka çocuklar da geliyor. Bunlar hemen herkes gibi iki hafta karantinada kalmak zorunda olan Kabaeva’nın arkadaşlarının çocukları. Valdai’yi genellikle tatillerde ziyaret ediyorlar, ancak bir ‘Dossier’ kaynağı bazı çocukların daha sık geldiğini görmüş. Putin’in aile yaşamının bir başka tanığı da Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko. Şubat 2021’de Soçi’de Vladimir Putin’le birlikte kayak yaptı. Bir “Dossier” kaynağına göre o sırada Kabaeva ve oğulları Krasnaya Polyana’da kalıyordu. Temmuz 2023’te aile Lukaşenko’nun da hazır bulunduğu Kronstadt’ta yeni inşa edilen Deniz Zafer Müzesi’ni ziyaret etti.

Babayla hokey

Vladimir Putin Gece Hokeyi Ligi gala maçı sırasında, Mayıs 2021. Fotoğraf: kremlin.ru

Ancak hiçbir etkinlik ya da oyun çocukların babalarıyla birlikte oldukları akşamlarla kıyaslanamaz. Bu özel bir zaman ve büyük oğul sevincini her zaman etrafındakilerle paylaşıyor. Örneğin bir keresinde bulmakta ve satın almakta zorlandığı bir oyuncağı babasının ona nasıl getirdiğinden bahsetti. Putin akşamları büyük oğluyla hokey oynuyor, hatta sırf bunun için Valdai’de hokey pisti inşa edildi. Başkanın olmadığı antrenman seanslarında personel de takıma katılıyor ancak devlet başkanının da yer aldığı bir maç planlanmışsa buzda sadece baba, Ivan ve Federal Güvenlik Servisi personeli oluyor. Baba oğul Putinler her zaman aynı takımda.

Bazen anne Kabaeva da maçı izlemeye geliyor, ancak pistten görünmüyor; personelden ayrı siyah camlı bir locadan seyrediyor. Anne baba da büyük bayramlarda öğretmenlerin çocuklarla birlikte hazırladığı gösterileri izliyor. Zaman zaman Alina Kabaeva’nın kız kardeşi Leysan Kabaeva ve anneleri Lyubov Kabaeva’ya salonda oluyor.

En özel tıp merkezi: MMC

‘My Medical Center’ (MMC) Rusya’daki en büyük özel klinik zinciri değil, ama muhtemelen en önemlisi. MMC 2016’dan bu yana Suriye, Libya ve Ukrayna’daki savaşta yaralanan Wagner Grubu savaşçılarını tedavi etti. Petersburg’un merkezindeki Malaya Konyushennaya Caddesi’nde bulunan bu klinik ‘Ozero Kooperatifi’ üyelerinin, Putin’in yakınlarının ve bazen de eskort kızların sağlığıyla ilgileniyor.

Ozero 1990’larda St. Petersburg yakınlarındaki bir göl kıyısında inşa edilen bir grup yazlık ev sahibinin kurduğu bir kooperatif. Üyeleri Putin’in uzun yıllardır birlikte çalıştığı, Rusya’nın önde gelen iş insanları ve siyasetçileri.

‘Dossier’ kliniğin iç belgelerini inceleyerek başkanın Gennady Timchenko gibi arkadaşlarının gerçekten de merkezde tedavi gördüğünü doğruladı. Ancak şirketin belgelerinde adı geçen isimler arasında çok yüksek maaş alan yabancılar da var. Bunlar Vladimir Putin’in çocuklarının öğretmenleri. Mürebbiyelerin ve öğretmenlerin neden maaşlarını MMC’den aldıkları bilinmiyor. Putin’in çevresinin yeni bir şirket kurmak yerine hassas konularla ilgilenen, hali hazırda kurulmuş bir şirketi kullanmaya karar vermiş olması mümkün.

Bu öğretmenler arasında en çok parayı ayda yaklaşık 200 bin lira alan Almanca öğretmeni Sofia Bozic kazanmış. 1992 doğumlu Bosna Hersek vatandaşı Bozic Temmuz 2023’te MMC’den yaklaşık 233,8 milyon ruble (90 milyon lira) kredi almış, bu da ailenin güvenini kazandığını gösteriyor.

Annenin izinden giderler mi

Çocuklar annelerinin izinden giderek profesyonel sporcu olur mu? Hemen hemen her konutta spor salonu, yüzme havuzu ve bazen de hokey pisti bulunan bir spor kompleksi var. Çocuklara kişisel yüzme ve jimnastik eğitmenleri koçluk yapıyor.

Örneğin büyük oğlan eski bir milli jimnastik takımı üyesi tarafından eğitiliyor. Ancak Ivan Putin’in başarıları mütevazı. Periyodik olarak yarıştığı yaşıtları onu fiziksel olarak belirgin bir şekilde geride bırakıyor ve jüriden daha yüksek puanlar alıyor. (Dossier Sofia Bozic ve antrenörle temasa geçti, ancak birkaç mesajlaşma programındaki mesajlara yanıt vermediler ve engellediler. Antrenör de Instagram hesabına erişimi kısıtladı). 

Evde eğitime devam

Anne baba çocuklarının eğitimiyle ilgili genellikle karşıt görüşlere sahip olsalar da evde eğitimden vazgeçme niyetinde değiller. Bir ‘Dossier’ kaynağına göre 2024 yılının başlarında Ivan Putin’in Soçi’deki  ‘Sirius’ Lisesine gitmesi ihtimali üstünde duruldu. Ancak muhtemelen güvenlik nedenleriyle bu henüz gerçekleşmedi.

Öğretmenler ve eğitmenler aileyle nadiren doğrudan etkileşime giriyor. Öğretmenler bir şeye ihtiyaç duyduğunda ailenin asistanları devreye giriyor. Ebeveynin mesajını asistanlar iletiyor: Bunlar hem yapılan iş için teşekkür hem de öğrenme süreciyle ilgili öneriler olabiliyor. Mürebbiyelerle işe alım sırasında tanışan ve onlara çocukların annesi gibi haftada bir yazan kişi, anne Alina Kabaeva’nın kuzeni Olesya. Çok daha seyrek olarak, yılda birkaç kez, aileden mesajlar geliyor. Bunları Vladimir Putin’in kendisinin yazdığı tahmin ediliyor.

Üç yatla seyahat

Titanik faciasından sonra kabul edilen Denizde Can Güvenliği Sözleşmesine göre ortada bir güvenlik tehdidi yoksa kaptanın konum bilgisi paylaşımı (AIS) yapması şart. Rus liderin gemileri ise gizlilik nedeniyle kapalı.

Ancak 8 Ağustos 2023’te 32 metrelik Nega yatı beklenmedik bir şekilde sessizliğini bozdu. Yerel saatle 11.17’de sistemler canlandı ve rota verilerini iletmeye başladı. Nega, Svir Nehri boyunca Ladoga Gölü’nden Onega Gölü’ne doğru 12 knot (22 km/saatin biraz üzerinde) hızla ilerliyordu. Saat 11.53’te, gemi Uslanka köyü yakınlarındayken AIS aniden kapatıldı. Mürettebatın ekipmanı kasıtlı olarak mı etkinleştirdiği yoksa gemideki birinin yanlışlıkla yanlış düğmeye mi bastığı bilinmiyor.

2023 yazında Nega, Kabaeva ve iki çocuğunun seyahat ettiği 84 metrelik Graceful yatına eşlik ediyordu. Aslında yolculuğa iki değil üç yatla çıkıldı. En büyük Graceful’da anne, çocuklar ve onlara kısa süre eşlik eden Putin vardı.

İkinci yat biraz daha küçüktü; çocuklar her sabah saat 8 civarında oraya taşınıyor, öğretmenleriyle ders yapıyor, akşam saat 22.00’de  Graceful’a dönüyorlardı. En küçük üçüncü yat ise sadece personel tarafından kullanılıyordu. Çocuklar küçük bir botla transfer ediliyordu.

Temmuz 2023 sonu ve Ağustos başında gemiler Finlandiya Körfezi’ni dolaştı (aile bu sıralarda Kronstadt‘ta bir müzeyi de ziyaret etti), ardından Kabaeva ve çocuklar Rusya’nın içlerine doğru yolculuklarına devam etti. Gezinin amacı Ladoga Gölü’ndeki Valaam ve Konevets manastırlarını ziyaret etmek ve Putin’in Karelya‘daki konutuna uğramaktı.

Valdai, Soçi, Achipse…

Aile yılın büyük bir bölümünü Valdai’de geçiriyor ve yeni yılı da burada kutluyor. Programları yıldan yıla çok az değişiyor. Şubat-Mart aylarında Soçi’de kayak yapıyorlar ve bu süre zarfında Achipse’ye taşınıyorlar. Eski bir Federal Güvenlik Servisi subayı olan Gleb Karakulov’un Dossier’e aktardığına göre burası muhtemelen Putin’in ikinci favori konutu.

Temmuz-Ağustos aylarında yatlarla gezilere çıkıyorlar: Eskiden uzun deniz yolculukları olan bu geziler savaş nedeniyle Finlandiya Körfezi, Karadeniz kıyısı ve kuzey gölleri gibi güvenli sularla sınırlandırıldı. 2024 yılında böyle bir yolculuğun Temmuz ortasında gerçekleşmiş olması muhtemel: Uydu görüntülerine göre Graceful bu tarihlerde St Petersburg limanından ayrılmıştı ve Nega 15 Temmuz’da Svir Nehri üzerinden Ladoga Gölü’ne doğru yol alıyordu. Putin Temmuz sonunda Valaam Manastırında Alexander Lukaşenko ile bir araya geldi.

Ağustos ayında aile Kırım’da, Oliva köyündeki 6 numaralı devlet kulübesinde kaldı ve sonbaharda Soçi’deki ‘Bocharov Ruchey’ konutuna taşınabilir.

Çoğu seyahatte tüm öğretmenler de yer alır ve konakladıkları yerlerde ağırlanır. Ancak bazı seyahatlerde aile, sadece bir ya da iki eğitmen ve bir antrenörle birlikte seyahat eder. Bir kaynak, ailenin özel bir tren kullandığını duydu ve seyahatlerde müzik öğretmeni Polina Trukhan da dahil edildi. Polina sadece büyük oğulla çalışmakla kalmaz, aileye piyano da çalar.

Yatlar ve zırhlı trenlerin yanı sıra ailenin uçak ve helikopterleri de var. Başkanın arkadaşlarından biriyle çalışan bir işadamı, tüm bu filonun Putin’in akrabalarını ve hizmet personelini taşımak için gerekli olduğunu söylüyor. Yolculuklarda günlük rutin çok az değişiyor: Çocuklar neredeyse tüm günü  öğretmenleriyle geçirmeye devam ediyor. Ailenin hizmetinde çalışan bir personelin dediği gibi “Çok varlıklı insanlar böyle davranır: Dünyayı dolaşırlar ama günlük rutinleri aynı kalır.

Eğitim işi sadece Putin’e kalsa…

Gazeteci Oleg Blotsky ile ‘Vladimir Putin – İktidara Giden Yol’ kitabında eski eşi Putin için şöyle der: “Bence Vladimir Vladimiroviç çocukların yetiştirilmesiyle doğrudan ilgilenseydi, muhtemelen çok şımarık olurlardı çünkü her şeye izin verilirdi. Genellikle çocuklar, onları cezalandıracak kişi olması gereken baba tarafından daha fazla disipline edilir. Bu onları daha disiplinli yapar. Ama bizde bu mümkün değildi çünkü babam kızları şımartırdı. Babaları her zaman neşe kaynağıdır ve onlara ceza yoktur.”

Putin oğullarına kızlarına olduğundan daha da fazla ilgi gösteriyor. Ayrıca bugünlerde ailenin günlük yaşamı, 1980’lerdeki Sovyetler Birliği’nde ve Doğu Almanya’da olduğu gibi eşi tarafından değil, eşinin akrabaları, başkanın arkadaşları, güvenlik görevlileri ve personelden oluşan çok sayıda kişi  tarafından yönetiliyor. Hiçbiri çocuklarla tartışma riskine girmiyor, bu nedenle çocuklar istisnai olduklarına inanarak büyüyorlar. Her türlü hevesleri yerine getiriliyor ve yaşadıkları tüm konutları kişisel mülkleri olarak görüyorlar.

Çevrelerindeki herkesten gördükleri özel muamele de bu duyguyu pekiştiriyor. Öğretmenleri, güvenlik görevlileri ve diğer personel Putin’den korkuyor ve çocuklarla sert bir şekilde konuşabilen tek kişi o. Bir “Dossier” kaynağına göre Kabaeva da katı olabiliyor ama babalarının cezalarını ciddiye alıyorlar. Babalarının övgüsünün onların ana gurur kaynağı olması muhtemel görünüyor. Örneğin, Ivan Putin öğretmenlerine ve güvenlik görevlilerine “unutulmaz bir hikaye” olarak şunu anlatmış:  (Akrabalarına göre) Doğduğunda Vladimir Putin o kadar mutlu olmuş ki şöyle haykırmış: “Yaşasın! Sonunda bir erkek çocuk!”

Dossier Center (Dosya Merkezi), eski bir Oligark iken bugün Putin karşıtı olan Mihail Hodorkovski’nin ‘Rusya’da yasal bir devlet ve sivil toplum oluşumunu teşvik etmek için’ kurduğu kâr amacı gütmeyen bir proje. Yazı açık kaynakların yanında, aileye yakın olan anonim kaynaklardan alınan bilgilerden derlenmiş. 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.