Tayland’a kaçırılan 3 orangutan 7 yıl sonra memleketlerine döndü

Tayland yasa dışı yaban hayatı ticaretinden kurtardığı üç Sumatra orangutanını 7 yıl aradan sonra Endonezya'ya geri gönderdi.

Popüler 23 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Nesilleri tehlike altında olan orangutanların uluslararası ticareti yasak. / Fotoğraf: AA

Yasa dışı ticaret amacıyla Endonezya’dan kaçırılan 3 orangutan Tayland’da ele geçirildi. Sumatra orangutanları, iki ülke arasında yasa dışı yaban hayatı ticaretiyle mücadeleye yönelik ortak bir çalışmayla ait oldukları yere geri gönderildi.

Her ikisi 7 yaşında olan Nobita ve Shizuka ile 5 yaşındaki Brian adındaki orangutanların Tayland’ın batısındaki Ratchaburi eyaletindeki bir yaban hayatı koruma merkezinde tutulduğu öğrenildi. Endonezyalı yetkililer üç orangutanın iadesinin ardından Taylandlı yetkililerin gözetimi altında bulunan başka kaçak orangutan kalmadığını söyledi.

Endonezya’nın Tayland Büyükelçisi Rachmat Budiman, iade için her iki ülke yetkililerine teşekkür etti ve bu konuda “karışık duygulara” sahip olduğunu ifade etti: “Orangutanların doğal yaşam alanlarına geri dönecek olmasından mutlu ancak hayvanlarla yıllarca bağ kuran Taylandlı bakıcılar için üzgünüm.”

Orangutanlar, Cakarta’ya doğru yola çıkan bir uçağa bindirilmeden önce sığınaktan Bangkok’taki Suvarnabhumi Uluslararası Havaalanı’na nakledildi. Taylandlı yetkililer Endonezya’nın nakliye masraflarını ve hayvanların muayene ücretlerini karşıladığını söyledi. Rachtmat da orangutanların doğal ortamlarına bırakılmadan önce Sumatra’daki bir rehabilitasyon merkezine gönderileceğini sözlerine ekledi.

Tayland Ulusal Parklar, Yaban Hayatı ve Bitki Koruma Departmanı Genel Müdürü Athapol Charoenchansa ise yaptığı açıklamada, iki ülkenin yasa dışı yaban hayatı ticaretine karşı mücadelede işbirliği yapma kararlılığını göstermesi açısından önemli gördüğü bu adımın, bölgede yaban hayatının korunması konusunda farkındalık yaratacağını umduğunu söyledi.

Taylandlı ve Endonezyalı yetkililer uçağa bindirilmeden önce hayvanları havaalanındaki kafeslerin içinde muz ve ejder meyvesi ile besledi.

Görüntüleri viral olmuştu

Nobita ve Shizuka 2016 yılında Bangkok’ta bir operasyon sırasında vahşi yaşam yetkilileri tarafından bulunduğunda henüz birkaç aylıktı ve yetkililer çifti internet üzerinden 20 bin dolara satın almayı kabul etmişti. Adlarını popüler Japon çizgi filmi “Doraemon”un karakterlerinden alan bebek orangutanlar bir taksinin arkasındaki sepete konulmuş vaziyetteyken birbirlerine sıkıca sarıldıkları fotoğraflar o dönem viral olmuştu. Bir başka erkek orangutan olan Brian ise 2019 yılında insan tacirlerinin elinden kurtarılarak Taylandlı vahşi yaşam yetkililerine gönderilmişti.

Tayland perşembe günü gönderilen 3 orangutan dahil 2006’dan bu yana altı parti hâlinde 74 orangutanı Endonezya’ya geri gönderdi. 2020 yılında da Ung-Ing ve Natalie adlı iki orangutan da ülkelerine geri gönderilmişti.

Nesilleri tehlike altında, uluslararası ticaretleri yasak

Nesli Tehlike Altında Olan Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) orangutanların uluslararası ticaretini yasaklıyor. Sadece Sumatra ve Borneo ormanlarında bulunan orangutanların yaşam alanları tarımsal arazi kullanımının artması nedeniyle daralıyor ve bu da onları kaçak avlanmaya karşı daha savunmasız hâle getiriyor. Yaban hayatının durumu konusunda küresel bir otorite olan Uluslararası Doğa Koruma Birliği’ne (IUCN) göre orangutanlar “nesli hayati tehlike altında” olan türler arasında yer alıyor.

Yasa dışı bir şekilde ele geçirilen orangutanların genellikle evcil hayvan ticaretinde, hayvanat bahçelerinde ve çeşitli cazibe merkezlerinde sergilenmek üzere satıldıkları biliniyor.

Hindistan değil İstanbul: Maymun saldırısında iki yaralıHindistan değil İstanbul: Maymun saldırısında iki yaralı

Umut ışığımız: Bilim insanları yeşil yeşil parlayan maymun kimera yarattıUmut ışığımız: Bilim insanları yeşil yeşil parlayan maymun kimera yarattı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.