Yılda 300 milyon çocuk online cinsel istismara maruz kalıyor

Yapılan bir araştırma dünyada bir yılda 302 milyon çocuğun online cinsel istismar mağduru olduğunu ortaya koydu.

Popüler 27 Mayıs 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Araştırmacılar çocukların maruz kaldığı online istismarı küresel bir pandemi olarak tanımlıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Edinburgh Üniversitesinde çocuk istismarının yaygınlığını göstermeyi amaçlayan “Childlight” girişimi bünyesinde çalışan araştırmacıların yayımladığı ‘Işığa Doğru’ isimli rapor bir yıllık sürede dünyadaki çocuk nüfusunun yüzde 12,6’sının online cinsel istismara maruz kaldığını ortaya koydu.

Araştırmada 2011 ve 2023 arasında yayımlanmış 125 temsili çalışmanın meta-analizi yapıldı. Ayrıca Internet Watch Foundation (IWF), National Centre for Missing and Exploited Children (NCMEC), Canadian Centre for Child Protection (C3P), International Association of Internet Hotlines (INHOPE) ve Interpol’ün International Child Sexual Exploitation (ICSE) veritabanına yapılan milyonlarca rapor analiz edildi. Bu analizler araştırmacıların çocuk cinsel istismarı görüntülerinin ve videolarının doğasını daha iyi anlamasına yardımcı oldu. Yapılan analizlere göre dünya çapında 302 milyon çocuk online cinsel istismar ve sömürüye maruz kalıyor.

Çalışma farklı kaynaklardan elde edilen verilerin birleştirilmesi ve analiz edilmesi yoluyla geniş kapsamlı bir bakış açısı sağladı.

Araştırmacılar rapor için meta analizde kullanılan veri setlerinden birinde Avustralya, İngiltere ve ABD’de yaşayan 18 yaş üstü 4 bin 918 erkekten oluşan temsili bir örneklemi inceledi.

ABD’deki her dokuz erkekten birinin (yaklaşık 14 milyon kişi) hayatının bir döneminde çocuğa karşı çevrimiçi suç işlediğini kabul ettiğine işaret edilerek İngiliz erkeklerin yüzde 7’sinin (1,8 milyon kişi) ve Avustralya’daki erkeklerin yüzde 7,5’inin de (yaklaşık 700 bin kişi) benzer itirafta bulunduğu aktarıldı.

Her üç ülkede milyonlarca erkek gizli kalacağını düşündükleri takdirde çocuğa karşı fiziksel cinsel suç işlemeye çalışacağını itiraf etti.

Raporda Covid-19 salgınının dünyanın çevrim içi alışkanlıklarını değiştirdiğine işaret edilerek internet güvenliği alanında çalışma yapan Internet Watch Foundation’ın (IWF) 2023’te 7-10 yaş arasındaki ilkokul çocuklarının online cinsel eylemlerde bulunmaya yönlendirildiği çocuk cinsel istismarı materyalinin İngiltere’nin karantinaya girmesinden sonra yüzde 1000’den fazla arttığını bildirdiği anımsatıldı.

Her saniyede bir dosya

Childlight CEO’su Paul Stanfield çocuk istismarı materyalinin çok yaygın olduğunu, bu konuda faaliyet yürüten insan hakları izleme örgütlerine ve emniyet kuruluşlarına ortalama her saniyede bir dosya bildirildiğini söyledi.

Bunun çok uzun süredir gizli kalan küresel bir sağlık salgını olduğunu dile getiren Stanfield “Her ülkede görülüyor, katlanarak büyüyor ve küresel bir müdahale gerektiriyor. Derhal harekete geçmeli ve bunu önlenebilecek bir halk sağlığı sorunu olarak ele almalıyız. Çocuklar bekleyemez” dedi.

İstismarcılar yapay zekayla ürettikleri fotoğraflarla çocuklara şantaj yapıyorİstismarcılar yapay zekayla ürettikleri fotoğraflarla çocuklara şantaj yapıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.