Arkasında 100’ü aşkın mağdur kadın hasta bırakıp ABD’ye gitti, hala soruşturma izni bekleniyor

Doktor Mustafa Acet'in 'Kısırlık tedavisi uygulayacağım' diyerek 100'ü aşkın kadını bir daha çocuk sahibi olamaz hale getirdiği öne sürülüyor. 2019'dan beri devam eden iddia ve şikayetlere rağmen Acet'e soruşturma bile açılmadı. Acet ABD'ye gitti.

Sağlık 5 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Doktor Mustafa Acet Şişli’de kurduğu Acetto isimli klinikte bebek sahibi olmak isteyen kadınlara tüp bebek tedavisi uyguluyordu. 2019 yılında tüp bebek tedavisi için kliniğe gelen kadınlar uygulanan tedavi sonrası bebek sahibi olma umutlarını tamamen kaybetti.

Aile düzenleri de bozulan birçok mağdur kadın 2019 yılında Mustafa Acet hakkında suç duyurusu yaptı. Bu suç duyurularının ardından Mustafa Acet sosyal medya hesabından sağlık sorunlarını gerekçe gösteren bir paylaşım yaparak ABD’ye gitti.

Şu ana kadar suç duyurusu yapanların sayısı 100’ü geçti. Ancak soruşturma da ciddi bir gelişme yok. Suç duyurusu yapanlardan biri de M.K adlı kadındı ve çocuk sahibi olmak için eşiyle Mustafa Acet’in kliniğine gitmişti. Uygulanan tedaviden sonra çocuk sahibi olma olasılığı tamamen elinden alındı, aile hayatı altüst oldu ve eşinden ayrıldı. Diğer suç duyurusunda bulunan pek çok kadın da buna benzer olaylar yaşadı.

Adli Tıp Kurumu raporu: Tıp kurallarına uygun değil

Adli Tıp Kurumu da Mustafa Acet’in uyguladığı tedavi yönteminin sorunlu olduğunu  belirterek bunun adli bir tahkikat sonucu aydınlatılabileceğini belirtti. Adli Tıp Kurumu’nun raporunda teknik ifadeyle şöyle dendi:

“Yapılan tetkiklerine göre FSH: 10 ve AMH: 0.3 olduğu, ayrıca 2 cm’lik endometrioması mevcut olduğu, kasık ağrısı ve adet sancısı şikayeti ile başvurduğu, infertilite tanısı konarak yazılı onam alınarak tanısal/girişimsel histeroskopi işlemi yapıldığı, laparoskopi işlemi sırasında yapılan endometrioma eksizyonu ameliyatının kiste bağlı oluşan ağrı nedeniyle yapıldığı takdirde endikasyonunun tıbben uygun olduğu, ancak infertilite nedeniyle yapıldığı takdirde endikasyon dışı işlem yapıldığı için tıp kurallarına uygun olmadığı, bu hususun adli tahkikatla aydınlatılması gerektiği oy birliği ile mütalaa olunur.”

2019 yılında süreç böyle başlamışken 15 Haziran 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bir yönetmelik değişikliğiyle özel kurumlarda çalışan sağlık mensupları için de soruşturma Sağlık Bakanlığı’nın iznine bağlandı. Yönetmeliğe göre Sağlık Bakanlığı en geç 60 günlük bir süre içinde olumlu veya olumsuz görüş bildirmek zorundaydı.

Bakanlık yasal süre geçmesine rağmen izin vermedi

Savcılık 10  Nisan 2023 tarihinde Sağlık Bakanlığına yazı yazarak soruşturma izni istedi. Savcılığının yazısına istinaden  Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nun gönderdiği 6 Temmuz 2023 tarihli yazıda “İlgide kayıtlı yazı incelenmiştir. Bahsi geçen dosya Mesleki Sorumluluk Kurulu tarafından değerlendirmeye alınmış olup ön inceleme süreci başlatılmıştır” dendi. Ancak yasal olarak 90 gün içinde cevap vermek zorunda olan Sağlık Bakanlığı üstünden bir yıl geçmesine rağmen Mustafa Acet’in soruşturulmasına hâlâ olumlu veya olumsuz yanıt vermiş değil.  Mağdur sayısı her gün artarak devam ederken Mustafa Acet ABD’de yaşamını sürdürüyor.

Uyuşturucu tüccarı doktor: WhatsApp'tan reçete yazıp para alıyorduUyuşturucu tüccarı doktor: WhatsApp’tan reçete yazıp para alıyordu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.