Prensese ne oldu: Kate Middleton hakkında altı komplo teorisi
Önce prostat kontrolü için hastaneye yattı, sonra kanser teşhisi kondu. Saray Kral Charles’ın sağlık durumuyla ilgili şeffaf bir iletişim politikası yürüterek kamuoyunu gelişmelerden haberdar ediyor. Yine de akıllara takılan bazı sorular var.
Buckingham Sarayı geçen hafta prostat kontrolü için hastaneye yatan Kral Charles’ın kanser olduğunu açıklayınca akla ilk olarak prostat geldi. Halbuki resmi kaynaklardan gelen bilgiye göre kanser prostatta değildi.
Annesi 2. Elizabeth’in ölümünden sonra 8 Eylül 2022’de Birleşik Krallık tahtına çıkan Charles’ın hastalığıyla birlikte gündeme gelen soruları The Washington Post gazetesi derledi.
Buckingham Sarayı kralın ne kanseri olduğunu açıklamadı ama prostat kanseri olmadığını belirtti. İyi huylu bir prostat büyümesini tedavi etmek için yapılan işlemler sırasında Kral’ın kanser olduğu anlaşıldı.
İngiltere’nin en büyük kanser araştırma merkezi Cancer Research’e göre İngiltere’de kanser vakalarının en çok görüldüğü yaş aralığı 85 – 89 yaşları arasında. 75 yaş ve üzeri erkek İngiliz erkekleri arasında en yaygın kanser türleri prostat, akciğer ve bağırsak kanseri.
Kral 3. Charles şu an 75 yaşında. Kraliyet ailesi üyelerinin ömrü uzun. Charles’in büyük annesi Kraliçe Anne 101 yaşına kadar yaşadı. Babası Prens Philip hastalıktan değil yaşlılıktan öldü. Charles’ın annesi Elizabeth 96 yaşına kadar yaşadı.
Kraliyet tarihçileri ailenin geçmişinde kanser vakası olduğunu söylüyor. Charles’ın dedesi Kral 4. George 1952’de 56 yaşındayken akciğer kanserinden öldü. Kralın kanserden öldüğü halktan saklandı ve resmi ölüm nedeni olarak ‘koroner tromboz’ (pıhtı atması) gösterildi.
Bugün ise spekülasyondan kaçınmak ve sağlık konusunda farkındalık yaratmak için özellikle bilgi paylaşılıyor.
Saray Charles’ın “devlet işlerine” devam edeceğini ve hükümetle temas halinde olacağını söylüyor. Ancak yasaya göre Charles görevini yerine getiremez hale gelirse tahta ilk sıradaki veliaht Prens William oturacak.
Taht sırasındaki ilk beş isim şunlar:
1. Prens William, Galler Prensi (Kralın büyük oğlu)
2. Galler Prensi George (William ve Galler Prensesi Kate’in 2013’te doğan oğlu)
3. Galler Prensesi Charlotte (2015 doğumlu)
4. Galler Prensi Louis (2018 doğumlu)
5. Prens Harry, Sussex Dükü (Kral Charles’ın ikinci oğlu)
Tahta geçme sırasının tamamını buradan görebilirsiniz.
Camilla’nın resmi unvanı hükümet başkanının eşini ayırmak için kullanılan bir terim olan “Kraliçe Konsort.” Bu “eş durumundan kraliçe” anlamına gelir. Charles bir sebeple tahttan inse bile bu unvan değişmeyecek. Camilla anayasal yetkiye sahip değil, taht sırasında da yer almıyor.
Yine de Camilla Charles’ın tedavi sürecinde kamu görevlerine devam edecek.
Prens Harry, Kral Charles ile kanser teşhisinden sonra konuşmuş. Yakında babasını görmek için yaşadığı Kaliforniya’dan İngiltere’ye gelecek. Kraliyet uzmanları bu durumun baba oğul arasındaki buzları eritebileceğini söylüyor. Harry kraliyet görevlerini bıraktı ancak taht sırasındaki yerini (5’inci sıra) koruyor.