Hafta içi eksik kalan uyku borcunuzu hafta sonu ödeyerek kalp hastalığı riskini azaltabilirsiniz
Günlük 8 bin adımlık bir hareketin ömrü uzattığını düşünen bilim insanları, bunun etkisini ölçmeye çalıştı. Gündelik hareketleri analiz ederek 10 yıl sonraki ölüm oranlarını araştıran ekibe göre, hiç hareket etmeyenlere nazaran her gün 8 bin adım atanların ölme ihtimali yüzde 16.5 daha az.
Sağlıklı yaşam için ne kadar hareket edilmesi gerektiğine dair tartışmalar ‘araştırma düzeyinde’ devam ediyor.
Kyoto Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin çalışmalarını da içeren bir araştırmada,2005-2006 yıllarında ABD ulusal sağlık anketinden elde edilen veriler kullanılarak, ortalama yaşı 50,5 olan 20 yaş ve üstü 3101 kişinin günlük adımları ve 10 yıl sonraki ölüm riskini değerlendirildi.
Amerikan Tabipler Birliği’nin JAMA Network Open dergisinde yayımlanan araştırmada şunlara bakıldı:
Hiçbir gün hedef adım yürümeyenler,
Bir veya iki gün hedef adım yürüyenler,
Üç-yedi gün hedef adım yürüyenler.
Üç-yedi gün hedef adımını yürüyenlerin, hiçbir gün hedef adımı yürümeyenlere nazaran ölüm olasılığı yüzde 16.5 daha düşük çıktı.
Bir-iki gün yürüyenlerin, hiçbir gün hedef adımı yürümeyenlere nazaran ölüm olasılığı yüzde 14.9 düşük çıktı.
Ölüm nedenini kalp ve kan damarlarıyla ilgili hastalıklarla sınırlandırdıklarındaysa, ölüm oranı haftada üç-yedi gün yürüyenler grubunda yüzde 8.4 ve bir-iki gün yürüyenler grubunda yüzde 8.1 daha düşük çıktı.
Kısacası şu: Eğer her gün 8 bin adımı hedefleyerek yürüyorsanız bu çok iyi. Kalp damar hastalıklarından ölme riskiniz, hiç yürümeyenlere veya daha az yürüyenlere göre oldukça düşük. Ama yok haftada sadece 2 gün hedefinizi tutturuyor ve 8 bin adım yürüyorsanız yine iyi; bu sefer de ölme riskiniz hiç yürümeyenlerden oldukça düşük.