Cinsel terapi uzmanlarının bilmemizi istediği beş şey

Yeterince seks yapıyor muyuz, haftada kaç kere yapmak 'normal'; libidolarımız eşit yükseklikte değil... Cinsel hayatınızla ilgili bunlara benzer soru işaretleriniz varsa uzmanların size söylemek istedikleri var.

Popüler 26 Ağustos 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Ayrıca çiftler ne zaman ve nasıl arzu duydukları konusunda aynı sayfada olma beklentisi içine girmemeli.

Haftada üç kere seks yapıyoruz, az mı? Ben her istediğimde partnerim istemiyor, bu bir sorun mu? Seksin tanımını nasıl yapmalı? ‘Normal’ seks hayatı nasıl olmalı? Cinsel terapi uzmanları ile çift terapisi yapan psikologların sıklıkla karşılaştığı sorular bunlar.

New York Times uzmanlara sordu: İnsanların cinsellik ve yakınlık hakkında bilmesini istediğiniz şeyler neler?

Cinsel hayatla ilgili terapi yapan, bu alanda kitaplar yazmış uzmanların deneyimlerine dayanarak verdiği  önerileri sizin için derledik. Bir kulak verin, belki terapiye ihtiyaç duymadan aklınızdaki sorulara, sorunlara çözüm bulabilirsiniz.

Kıyaslama cinsel hazzın katilidir

Nasıl ve ne sıklıkla seks yaptığınız konusunda ‘normal’ diye bir şey olmadığını bilin. Ne sıklıkla seks yapıldığı sağlıklı cinsel hayat tanımı yaparken ölçüt değil. İnsanlar her ne kadar konuya takılıp kalsa da seks yapma sıklığı bireylerin bundan ya da partnerlerin hoşlandığına dair bir şey söylemez.

Her akşam seks yaptığı halde berbat durumda olan çiftler var. Tam tersine, yılda taş çatlasın üç kere seks yapıp birbirine derinden bağlı çiftler de… Sayılara takılmayı, skor tutmayı, neyin normal olduğunu ya da başkalarının ne yaptığına takılmayı bırakın. Bunun yerine her cinsel deneyimizin nasıl hissettirdiğine odaklanın.

Cinsellik tanımınızı güncelleme zamanınız gelmiş olabilir

Seksi bir aksiyon alma hali olarak tanımlama eğilimindeyiz, ancak seks yaptığınız bir şeyden ziyade olmak istediğiniz bir yerdir. Orada nasıl bir deneyim yaşamak istiyorsunuz? Sizin için bir tür aşkınlık hali deneyimi mi? Spiritüel bir şey mi? Yoksa yaramazlık yapabileceğinizi hissettiğiniz bir deneyim mi? Orgazmın sekste tek varış noktası olmadığı konusunda anlaşmaya varırsanız oraya takılıp kalmaktan da kurtulabilirsiniz.

‘Cinsellik menüsü’ fikri üzerine düşünün. Genelde erken yaşlarda elimize tutuşturulan deneyime dayalı olmayan seks menüsüyle idare ediyoruz. Bu menüde de medyanın ya da sosyal hayatın etkisi altında kaldığımız seçenekler oluyor. Bunun yerine daha çeşitli ve kişiselleştirmiş bir menü yaratmayı deneyebilirsiniz. Kendi ‘evetler’iniz, ‘asla olmaz’larınız ve ‘neden olmasın’larınızdan oluşan bir menü…. Bu menünün olmazsa olması şu; ana yemek daima zevk olmalı!

Birden fazla arzu şekli vardır

Dizilerde, filmlerde cinsel arzu yalnızca spontan şekilde resmedilir; aniden gelen ve karşı konulamaz bir seks yapma arzusu. Ancak başka türlü, en az bunun kadar geçerli bir arzu türü daha vardır. Cevaben tepkisel arzu. Bilinçli bir zevk ve erotik uyarıcıya cevaben yükselen arzu türü. Bu tür arzu hissedenler bilmeli ki bunda yanlış bir şey yok. Yalnızca ne tür erotik uyarıcılardan etkilendiklerini anlamak için biraz zaman ayırmaları gerekebilir.

Ayrıca çiftler ne zaman ve nasıl arzu duydukları konusunda aynı sayfada olma beklentisi içine girmemeli.

Erkeklerin açma kapama düğmesi yoktur

Erkek cinselliğiyle ilgili pek çok klişe inanış var. Bunlardan biri de erkeklerin sürekli aklında seks olduğu ve ‘ufak bir esintide bile ereksiyon’ olabileceği…

Ancak burada atlanan nokta erkek cinselliğinin de en az kadın cinselliği kadar karmaşık olabileceği. Erkeklerle kadınların cinsel arzu seviyesi arasında fark olması çok yaygın bir durum ve daha az arzu duyan pekala erkekler de olabilir. Çoğunlukla erkekler cinsel ilişkiyi ya da yakınlaşmayı başlatan taraf olmadığı için utanıyor, ancak her iki tarafında erkeklerin bir açma kapama düğmesi olmadığını hatırlamasında fayda var.

Planlı seks yerine yakınlaşmayı deneyin, ne olacak bakın

Seks yapılacak günleri takvimlerinize işaretleyip planlamak epeydir verilen bir tavsiye. Ancak bu ters tepebilir. Saati günü belli şekilde seks yapmanın baskısı  cinsel arzunuzu azaltabilir. Takviminize seks yapılacak diye eklemek yerine yakınlaşmaya kapı açacak bir etkinlik planlayabilirsiniz.

Bu aktivitenin ne olduğu çiftten çifte değişebilir, birlikte akşam yemeğine çıkmak ya da yatağa her zamankinden erken girip neler olacağına bir bakmak. Bu ‘Her pazar gecesi seks yapıyoruz’dan farklı bir durum. Çünkü böyle planlamalar yapıldığında çiftin daha az arzu duyan kişisi er ya da geç bundan kaçmaya başlayacaktır.

Cinsel uyarılmanın sırrı nihayet çözüldü ama bulunan şeyin adı hiç de seksi değilCinsel uyarılmanın sırrı nihayet çözüldü ama bulunan şeyin adı hiç de seksi değil

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.