Fransa salgın gibi yayılan puff barları yasaklamaya hazırlanıyor

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, ulusal çapta başlattıkları sigarayla mücadele kapsamında ülkede tek kullanımlık elektronik sigaraların yasaklanacağını duyurdu.

Dünya 4 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Fransa'da her yıl 78 bin kişi sigaradan dolayı hayatını kaybediyor. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye’nin de başındaki en yeni belalardan biri olan puff barlara karşı dünya harekete geçmeye başladı. Bunların öncülerinden biri, elektronik scooterların yasaklanmasına karşı da ilk adımı atan Fransa oldu.

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, yayın kuruluşu RTL’e yaptığı açıklamada hükümetin, ‘gençlerin kötü alışkanlıklar kazanmalarında rolü olan meşhur ‘puff bar’ elektronik sigaraların yasaklanmasını’ kapsayan sigarayla mücadele programı başlatacaklarını’ duyurdu.

Fransız hükümeti, ülke genelinde yılda 75 bin kişinin ölümüne neden olan sigaranın kullanımının azaltılmasına yönelik mücadele planının 2024 bütçesine son rötuşları yapmakla meşgul.

Planda sigaraya yeni bir vergi getirmeyeceklerini belirten Borne, “Yine de bu tütün kullanımına karşı dikkatsiz olduğumuz anlamına gelmiyor” dedi. Hükümeti asıl endişelendiren şey, ‘sigaraya geçiş kapısı’ olarak görülen puff barlar.

Bu puff barlar şekerli buz, marşmelov ve ciklet gibi çocukluğu anımsatan aromalara sahip ve Fransa’da 500 çekimlik puff barlara 8 euro ila 12 euro gibi gençlerin de kolaylıkla ulaşabileceği fiyatlar biçiliyor.

Birçok Avrupa ülkesinde de bu ürünleri yasaklama düşüncesi hakim. Örneğin Belçika’da puff barların internetten satılması yasaklandı, İrlanda’da ise pufu yasaklayıp yasaklamama konusundaki milli istişare süreci devam ediyor. Almanya’da hükümet aromalı e-sigaraları yasakladı.

Avustralya e-sigara kullanımını reçeteye tabi tuttu, bu sigaralardaki nikotini azalttı ve aromaları kısarak en sert tepkiyi verdi. Yeni Zelenda’da benzer adımlar atıldı, okul yakınlarında elektronik sigara satılmasına yasak getirdi. Ülkede ağustos ayında yürürlüğe giden bu kurallar, sigarayı bırakma evresindekileri gözeterek, tek kullanımlık sigaraların satışını sürdürmek üzerine tasarlandı.

Gençler arasında salgın gibi yayılıyor... Sandığınızdan daha tehlikeli: Puff barGençler arasında salgın gibi yayılıyor… Sandığınızdan daha tehlikeli: Puff bar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.