İngiltere, Türk estetik cerrahi kliniklerinin reklamlarına yasak getirdi

Birleşik Krallık, 2019'da Türkiye'ye kalça büyütme ameliyatı için gelen Melissa Kerr'in ardından Türk sağlık turizmine karşı gardını almaya başladı. Ülkenin reklam düzenleme kurumu, Türkiye'deki üç kliniğin verdiği reklamı 'sorumsuz ifadeler' taşıdıkları gerekçesiyle yasakladı.

Sağlık 28 Eylül 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Yasak getirilen üç reklam. Fotoğraf: SkyNews

İngiliz basınında 2019 yılında Türkiye’ye kalça büyütme ameliyatı için gelen ancak operasyon sırasında hayatını kaybeden Melissa Kerr’in duruşması iki hafta önce görülmüştü. Bu duruşmada ameliyatın gerçekleştiği hastanenin Kerr’e yeterli bilgi vermediği belirtilmiş, olay büyük yankı uyandırmıştı.

Şimdiyse Türkiye’deki plastik cerrahi alanında ameliyatı teşvik eden reklamlara, Türkiye’nin ‘bıçak altına yatmayı önemsizleştirmesi’ gerekçesiyle yasak getirildi. Facebook üzerinden mayıs ayında yayınlanan bu reklamlar, ‘sorumsuzca iddialarda bulundukları’ ve ‘tıbbi ön konsültasyon gerekliliğine ilişkin bilgileri yanıltıcı olacak şekilde eksik verdikleri’ gerekçesiyle İngiliz Reklam Standartları Kurumu (ASA) tarafından soruşturmaya tabi tutuldu.

Reklamlardan birinde, “Dünyanın en başarılı doktorlarından birinden burun estetiği ameliyatı hizmeti almak… Büyük yaz kampanyası için formu hemen doldurun. VIP nakil. 5 yıldızlı paket. Dünyanın en güzel şehrinde tatil” diye yazarken, bir diğer reklama, “Burnunuzun yüzünüzü gölgelemesine izin vermeyin. Burun estetiği ile hayal ettiğiniz görünüme kavuşun. Olabileceğinizin en güzeli olmayı seçin” ifadeleri yer alıyordu. Bu ikinci reklamda birden fazla operasyonda yüzde 30’a varan indirimlerden bahsediliyordu.

Üçüncü reklam ise “İçindeki güzelliği ortaya çıkarmaya hazır mısın sevgili dostum? Sağlık turizmi konusunda güvenilir yardımcınız olan bizden başkasına ihtiyacınız yok. Işıltılı dönüşüm yolculuğunuzda size rehberlik edelim” diye yazıyordu. Bu reklamda balon tutan ve midesini işaret eden bir kadın ile mide organının içine yerleştirilmiş bir balonun resmi konulmuş. Yazının altında da, “4,5 yıldızlı otel + İstanbul’a seyahat + profesyonel ekip” ifadelerine yer verilmiş.

Reklam sahiplerinden ikisi ASA’nın soruşturmasına itibar etmezken, üçüncü klinik Türk hükümetinden yasal sertifikaya sahip olduğunu söyleyerek kendisini savundu. Reklamı veren klinik, sağlık turizmi sektörünün bir parçası olarak zaman zaman yaz fırsatları sunduklarını da sözlerine ekledi.

‘İşlem nerede olursa olsun İngiltere’nin kuralları geçerli’

SkyNews’de yer alan habere göre, ASA’dan bir sözcü ise birçok kişinin yurt dışında estetik ameliyat sonuçlarından memnun kalabileceğini kabul etmekle birlikte bunun ‘doğal riskler’ taşıdığını da sözlerine ekledi.

“Bu hizmetlere yönelik reklamların yanıltıcı ya da özensiz olmaması işte bu yüzden önemli. ASA için bu konu bu yüzden büyük önceliğe sahip” diyen sözcü sözlerine, “Birleşik Krallık’taki insanları hedef alan reklamverenler, verecekleri hizmet burada olması bile kurallara uymak zorunda. Bu klinikler estetik ameliyat olma kararını önemsizleştirip, insanlara kısıtlı zaman vererek kabul etmeleri için baskıya almamalı” diyerek devam etti.

Sözcü, işlemin nerede yapılacağından bağımsız olarak mutlaka bir ön konsültasyon yapılması gerektiğinin belirtilmesini de vurguladı ve kurumun, bu konuyla ilgili olarak ‘daha fazla düzenleme getirmeye’ hazırlandığını da sözlerine ekledi.

Türkiye'de estetik ameliyatı sırasında ölen İngiliz kadına 'yeterince bilgi verilmemiş'Türkiye’de estetik ameliyatı sırasında ölen İngiliz kadına ‘yeterince bilgi verilmemiş’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.