İsrail ‘Hamas’ın savaş üssü’ demişti: İşte 60 bin kişiye sığınak olan Şifa Hastanesi

İsrail son günlerde hastaneleri hedef göstermeye başladı. Bunlar arasında en kritiği 60 bin kişiye sığınak olan Şifa Hastanesi. Dünyaya gelir gelmez annesiz babasız kalan 130 prematüre bebeğe kol kanat geren hastane İsrail'in iddiasına göre Hamas'ın 'askeri üssüne' de ev sahipliği yapıyor.

Dünya 30 Ekim 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Gazze'yi aydınlatan Şifa Hastanesi. Fotoğraf: Shutterstock

Gazze’deki sivillere sağlık hizmeti veren Şifa Hastanesi çevredeki en büyük ve en gelişmiş hastane. Normal zamanlarda da zaten can simidiydi, şimdi İsrail’in ağır bombardımanından kaçıp sığınacak birkaç kapıdan biri. Şu an bu hastanede 60 bini aşkın insan var. Ancak İsrail ordusu Şifa’yı bir tehdit ve hatta hedef olarak görüyor.

İsrail ordusu cuma günü yaptığı açıklamada Hamas’ın Şifa Hastanesi’nin altında bir yeraltı komuta merkezi olduğunu söyledi, hastaneye saldıracağı endişelerini artırdı. Daha önce Ehli Arap Hastanesi’ne düzenlenen roket saldırısı sebebiyle, siviller “Burası hastane, buraya saldırılmaz” diyemiyor. Bununla birlikte Ehli Arap Hastanesi saldırısından kimin sorumlu olduğu henüz bilinmiyor.

İsrail’in kanıt olarak gösterdiği ses kayıtları

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari İngilizce yaptığı konuşmada istihbarat kaynaklarına atıfta bulunarak Hamas’ın “komuta ve kontrolünü hastanenin farklı bölümlerinde gerçekleştirdiğini” iddia etti. Hagari hastanenin haritasını göstererek binanın içinde Hamas’a ait çok sayıda yeraltı tesisi bulunduğunu söyledi.

İsrail öncesinde de Hamas’ın Şifa Hastanesi’ni “savaş üssü” olarak kullandığını, liderlerinin hastanenin altında saklandığını iddia etmişti. Ancak ordu ilk kez eline harita alarak Hamas’ın üssü olduğunu öne sürdüğü yerleri tek tek gösterdi.

Hagari kaynağını belirtmediği bir de telefon görüşmesi kaydı dinletti. Söz konusu kayıtta bir erkek bir kadına Hamas’ın askeri karargâhının hastanenin altında olduğunu söylüyor. Kadın ise “Allah korusun” diye cevap veriyor.

Gazze yönetiminin basın ofisi yöneticisi Salama Maruf ise düzenlediği basın toplantısında suçlamaları reddederek İsrail’in Şifa ile ilgili iddiasını destekleyecek tek bir kanıt sunamadığını söyledi, Hagari’nin dinlettiği ses kaydının “uydurma” olduğunu belirtti.

İsrail tarafı ise cumartesi günü yeni bir kayıtla Hamas’ın 7 Ekim’deki baskınına katılan Filistinli mahkumları Hamas’ın Şifa’yı kullanması konusunda konuşurken gösteren videolar yayınladı. Videoda kendisini sağlık görevlisi olarak tanıtan bir mahkum “Duyduğuma göre Şifa Hastanesi’ni kullanıyorlar, oraya saklanıyorlar” diyor.

İsrail uzun zamandır alışveriş merkezleri ve camileri meşru hedefler olarak görüyor ve Hamas’ın bu tür mekanların içinde ve çevresinde sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını iddia ediyor. İsrail ordusu “saldırırken sivillerle Hamas savaşçılarını ayırmaya çalıştığını” söylese de bedeli yine siviller ödüyor. Sadece savaşın başından bu yana 8 bin Gazzeli hayatını kaybetti ve bunların iki binden fazlası çocuk.

700 yatak kapasiteli ama 60 bin kişiye sığınak oldu

Şifa’nın normal kapasitesi 700 yataktan ibaret. Ancak şu an 60 binden fazla kişiyi kanatları altına aldı. Bunlar arasında yaralılar da var, yaralıların yakınları ve kendini hastanede güvende hisseden de. Ayrıca sayısı giderek artan prematüre bebekler ve anne babasını kaybeden yaralı çocuklar var. Bu kaos günlerinde onlara bir tek sağlık personeli bakabilir.

Şifa Hastanesi’nin yanık tedavisi biriminde gönüllü olarak çalışmak için Londra’daki muayenehanesini askıya alan İngiliz-Filistinli plastik cerrah Hasan Ebu Sittah Lübnanlı bir muhabire verdiği demeçte günde 12 ameliyat yaptığını, üç gün boyunca ameliyathaneden neredeyse hiç çıkmadığını anlattı.

Ebu Sittah CNN’e verdiği demeçte ise hastanede yanık sargısı ve kırık kemik sabitlemede kullanılan çubuk kalmadığını söyledi. Prematüre ve yenidoğan bakım bölümleri sorumlusu Dr. Nasser Bulbul ise prematüre bebeklere doğumlarından sonraki ilk iki saatte vermeleri elzem ilaçların yetersiz olduğunu anlattı.

‘Tek günahları Filistinli olmak’

Doktorlar en çok ihtiyaç duydukları şeyin yakıt olduğunu söylüyor. İsrail kuşatması altında faaliyetini sürdürmeye devam etmeye çalışan diğer tüm hastaneler gibi Şifa’nın da çalıştırması gereken kuvözler, vantilatörler ve sterilize etmesi gereken makineleri var. Şifa Hastanesi yöneticisi Muhammed Ebu Selmiya geçen haftaki açıklamasında hastanenin yakıt tasarrufu için bazı asansörleri, su ısıtıcılarını ve klimaları kapattığını söylemişti. En az altı hastane ise elektrik yetersizliği nedeniyle kapandı.

İsrail’e göreyse hastanelerde yeterli yakıt var, ama Hamas bu yakıtları çalıyor. Hagari Gazze ve İsrail’in enerji yetkilileri arasındaki telefon görüşmesinde Gazzeli yetkilinin “bölgede hâlâ yeterli yakıt olduğunu” söylediğini iddia etti. Maruf ise iddianın asılsız olduğunu vurguladı, BM yetkililerinin de yakıt krizi alarmı verdiği açıklamasını örnek gösterdi.

Şifa Hastanesi doktorlarına göre tesiste şu anda doğar doğmaz öksüz kalan 130 yenidoğan bebek var. Bu bebeklerin anneleri hava saldırılarında enkaz altından ölü ya da ölmek üzereyken çıkarılmış. Kadın doğum uzmanları ise bebekleri annelerinin karnından çıkarıp almış. Gazzeli gazeteci ve film yapımcısı Bisan Ouda’ya göre ailelerinde çoğunlukla bir tek bu bebekler hayatta kaldı. Bulbul videoda “Bebeklerin akrabalarının başına ne geldiğini bilmiyoruz, kimlikleri hakkında da bilgi sahibi değiliz” diyor.

Ebu Sittah şöyle diyor: “Yetim kalmış bu çocukları görünce kendi çocuklarınızı düşünmemek çok zor. Bu çocuklar tarifi zor bir acı çekiyor. Tek günahları ise Filistinli olmak.”

İsrail bu kez 12 bin kişinin sığındığı Kudüs Hastanesi'nin boşaltılmasını istediİsrail bu kez 12 bin kişinin sığındığı Kudüs Hastanesi’nin boşaltılmasını istedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.