Yine kene kabusu: Beşinci ölüm Yozgat’ta geldi

Yozgat'ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından tedavi gören bir kişi yaşamını yitirdi. Sivas'ta da 9 günde keneden dört kişi ölmüştü. Keneye karşı en temel önlem, pantolon paçalarını çorabın içine sokmak. Kene ısırırsa kendiniz çıkarmayın.

Sağlık 19 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Yaz mevsiminin gelmesiyle kene vakalarından ölümler artıyor. Sivas’ta dört kişinin kene ısırığı nedeniyle yaşamını yitirmesinin ardından bir ölüm haberi de Yozgat’tan geldi.

Edinilen bilgiye göre Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde 41 yaşındaki M.G. 14 Haziran’da ateş ve bulantı şikayetiyle Akdağmadeni Devlet Hastanesi’ne başvurdu.

M.G. yapılan ilk müdahalenin ardından önce Sorgun Devlet Hastanesi’ne, ardından Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne sevk edildi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan ve müdahaleye rağmen kurtarılamayan M.G’nin cenazesi bugün toprağa verilecek.

M.G.’nin 12 Haziran’da vücuduna yapışan keneyi kendisinin çıkardığı öğrenildi.

Kene ısırmasına karşı ne yapılmalı?

Uzmanlar özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin kene ısırmasına karşı daha fazla risk altında olduğunu belirtiyor.

Kırım Kongolu Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığı riski bahçesine bağına gidip gelen kişilerde daha çok oluyor. Bu hastalığa daha çok büyük keneler neden oluyor.

Uzmanlar kenenin vücuda yapışmasının ardından ilk üç saatte hastalık riskinin çok düşük olduğunu belirterek fark edilmesi durumunda keneye kesinlikle elle müdahale edilmemesi uyarısında bulunuyor. Kenenin bekledikçe virüs yaydığına dikkati çeken uzmanlar altı saat müdahale edilmeyen kenenin vücuda virüs enjekte ettiğini dile getirerek en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Kene ısırmasını engellemek için en basit önlem ise, kırsal alanda, toprakta çalışan veya dolaşanlar pantolonlarını çoraplarının içine sokması. Kene topraktan vücuda sıçrıyor ve ısırıp yapışıyor.

Sivas’ta dokuz günde dört kişi yaşamını yitirmişti

Sivas’ta kene tutunmasına bağlı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nden (KKKA) dokuz gün içinde dördüncü ölüm yaşanmıştı. 

İlk olarak 6 Haziran’da 25 yaşındaki Gülbidin Ekberi yaşamını yitirmişti. Ardından 25 yaşındaki Emre Naçar aynı hastalık nedeniyle hayatını kaybetmişti. 

10 Haziran’da ise 36 yaşındaki iki çocuk annesi Şehri Tanrıveren aynı acı kaderi paylaşmıştı. 

Son olarak Doğanşar ilçesinde yaşayan beş çocuk babası çiftçi Temür Ağca’nın vücuduna bir hafta önce kene yapışmıştı. Ağca yaşamını yitirmişti.

Kene kabusu sürüyor: Aynı şehirde dokuz günde dördüncü ölümKene kabusu sürüyor: Aynı şehirde dokuz günde dördüncü ölüm

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.