Öfkeyle kalkan sahiden zararla oturuyormuş: Damar sağlığını bozuyor

Sinirlendiğimizde kan beynime sıçradı dememiz boşuna değilmiş. Yeni bir araştırma öfke duygusunun damar sağlığını etkilediğini ortaya koydu. Sık sık öfkelenenler, kalp damar hastalıklarından erken ölüm riskiyle karşı karşıya.

Popüler 1 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Öfke duygusunun olumsuz sağlık etkileriyle ilişkilendirildiği geçmiş araştırmalar da var.

ABD’de yapılan bir araştırma damar sağlığı ile öfke duygusu arasındaki ilişkiyi inceledi.  New York’taki Columbia Üniversitesi’nden araştırmanın baş yazarı Dr. Daichi Shimbo öfke, anksiyete, üzüntü gibi duyguları gelecekte kalp hastalığı riskiyle ilişkilendiren çalışmalar olduğunu belirterek “Bu çalışmanın amacı nedenini anlamaktı” dedi.

Randomize kontrollü deney yapılan araştırmada 280 katılımcıya kendilerini öfkeli, üzgün, anksiyeteye uğramış ve nötr hissetmelerini sağlayacak sekiz dakika süren görevler verildi. Görevlerden önce ve sonra katılımcıların damar sağlığına dair ölçümler yapıldı.

American Heart Association dergisinde yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre üzüntü ve anksiyeteye neden olan görevlerle kayıtsız kalmalarını sağlayacak nötr görevde ölçüm yapılan göstergelerde önemli değişiklik olmadı. Fakat öfke duygusuna bakıldığında göstergelerde kayda değer değişiklik gözlemlendi.

Dr. Shimbo bunun öfkenin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin damar sağlığına etkilerinden kaynaklanmış olabileceği sonucuna vardıklarını anlattı. Araştırmaya göre öfke damar sağlığını iki ana yönden etkiliyor. İlk olarak damarların iskemiye (kan akışının dolayısıyla oksijenin vücudun bir bölümünde azalması ya da kısıtlanması) bağlı olarak genişlemesinin zorlaştığı görüldü. Öfke hücresel yaralanma göstergelerini ve kendini onarma yeteneklerini de etkiledi.

Sekiz dakikalık öfke nedeni görevlerin damarlardaki etkisinin 40 dakika kadar sürdüğü görüldü. Dr. Shimbo bu süre ilk bakışta kısa gibi görünse de toplam etkisinin endişe verici olduğuna dikkat çekti: “Sürekli öfkelenen bir insansanız kronik olarak damarlarınıza hasar verdiğiniz yorumunu yapabiliriz.”

Genetik talihiniz sağlıklı yaşamla dönebilir: Ömrünüze beş yıl eklenebilirGenetik talihiniz sağlıklı yaşamla dönebilir: Ömrünüze beş yıl eklenebilir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.