Şanlıurfa’da alarm: Kuduz köpekler tecritte, ısırılanlar hastanede, iki mahalle karantinada

Şanlıurfa'da iki kişiyi ısıran köpeklerden alınan numunelerde kuduz tespit edildi. Valilik iki mahalleyi karantinaya aldı. Hastalığın belirtileri ve izlenmesi gereken yol haritası bir kez daha gündemde.

Sağlık 9 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Kuduz meselesini on yıllar önce tamamen bitiren Türkiye’de hastalık özellikle son bir senedir ‘hortlamış’ durumda. Yer ise bir kez daha Şanlıurfa.

Temmuz 2023’te Siverek’te gezintiye çıkan 28 yaşındaki Lütfü Seray bir sokak köpeği tarafından ısırılmıştı. Kuduz belirtileri göstermesi üzerine hastaneye kaldırılmış, tüm müdahaleleri rağmen kurtarılamamıştı.

Yeni vakalar Eyyübiye ilçesinde beş gün arayla tespit edildi. 30 Mayıs’ta Payamlı’da Ufuk K., 4 Haziran’da Batıkent’te Mustafa Şahin ısırıldı. Her iki köpekten de numune alındı. kuduz oldukları anlaşıldı.

Bunun üzerine valilik bahse konu mahallelerde karantina uygulaması başlattı. Girişlere “Dikkat kuduz risk bölgesi” yazılı tabelalar yerleştirildi.

‘Tüm çalışmalar hayvan haklarını ön planda tutan bir yaklaşımla yapılacak’

Açıklamada köpeklerin kontrol altına alınarak tecrit edildiği, vatandaşların da ivedilikle tedavilere başlandığı bildirildi. Ardından şunlar kaydedildi:

“Valimiz tarafından belediyeler ve ilgili kamu kuruluşlarına kuduz vakalarına karşı aşılama çalışmalarının il genelinde bütün sokak hayvanlarını kapsayacak şekilde en kısa sürede tamamlanması ve rehabilitasyon çalışmalarının hızlandırılması talimatı verilmiş, ayrıca sokak hayvanları ile ilgili yapılacak bütün çalışmaların mevzuata uygun olarak ve hayvan haklarını ön planda tutan bir yaklaşımla gerçekleştirilmesi istenmiştir.

Sokak hayvanları ve kuduz vakaları ile ilgili bütün gelişmeler ve alınması gereken tedbirler ilgili tüm kuruluşlarla birlikte Valiliğimiz tarafından yakından takip edilmektedir.”

Hangi ısırıklarda risk yüksek, belirtileri ne?

Bu noktada 10Haber yazarı Özgür Gökmen Çelenk’in geçen yıl Prof. Dr. Esin Şenol ile yaptığı söyleşiyi hatırlatmakta fayda var.

Çelenk’in “Hangi ısırıklarda kuduz riski daha yüksek?”, “Kuduzun insandaki belirtileri neler?”, “Aşı kaç doz ve hangi periyotlarla yapılmalı?” gibi kritik sorulara yanıt aradığı, Prof. Şenol’un bunlara detaylıca yanıtladığı söyleşinin ilgili bölümü şöyle:

  • Kuduz aşısı şüpheli temastan sonra ne zaman yapılmalı?

Gaziantep’te de kuduz karantinaları vardı

Geçen mayısta da Gaziantep karantinalarla gündeme gelmişti. İslahiye ilçesinde iki mahallede vatandaşları ısıran köpeklerde kuduz tespit edilmiş, bunun üzerine karantina uygulaması başlamıştı.

Hem insanlara hem hayvanlara aşı yapılmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.