Sudan’da bu kez biyolojik kabus: Ölümcül virüsler bulunan laboratuvarda işgal

Dünya Sağlık Örgütü, Sudan'da, ulusal halk laboratuvarının çatışan gruplardan biri tarafından işgal edildiğini duyurdu. Laboratuvarda ölümcül hastalıklara ait örnekler de bulunduğunu belirten DSÖ, çok büyük biyolojik risk oluştuğunu açıkladı.

Sağlık 26 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Sudan'dan 1600'ü aşkın Türk vatandaşı otobüslerle Etiyopya'ya taşındı.

Dünya Sağlık Örgütü, 72 saatlik ateşkesin yürürlüğe girmesinden hemen önce çatışan gruplardan birinin ulusal halk laboratuvarını işgal ettiğini açıklayarak, biyolojik risk uyarısında bulundu. 

DSÖ’nün Sudan’daki temsilcisi Nima Saeed Abid, savaşçıların laboratuvardaki teknisyenleri kovduğunu söylerken, kontrolün kime geçtiğini belirtmedi. Abid’in ifadesine göre laboratuvarda teknisyenlerin biyolojik maddeleri güvenli bir şekilde muhafaza etmeye erişimi yok ve bu da asıl endişe kaynağı.

Laboratuvarda, ölümcül hastalıklar dahil olmak üzere örnekler bulunuyor. Kızamık, çocuk felci ve kolera da örnekler arasında.

DSÖ temsilcisi “Çalışmayan jeneratörler nedeniyle kimyasal tehlike yanında biyolojik risk tehlikesi de çok yüksek” dedi.

Sudan’da Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Burhan ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri lideri General Muhammed Hamdan Dagalo arasındaki rekabet ülkeyi büyük bir felakete sürüklerken, Sudan Sağlık Bakanlığı, şu ana dek 459 kişinin yaşamını yitirdiğini, 4072 kişinin yaralandığını duyurdu. Ancak bu veriler DSÖ tarafından doğrulanmış değil.

1600 Türk vatandaşı Etiyopya’ya taşındı

Başta Türkiye olmak üzere, ABD, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Ürdün ve Mısır, ülkeden tahliye çalışmalarını sürdürüyor. Ülkedeki 1600’ü aşkın Türk vatandaşı Türkiye’nin Hartum Büyükelçiliğince tahsis edilen otobüslerle Etiyopya’ya taşındı.

850 Türk Sudan'dan çıkarılamadı... 10 Haber'e özel açıklamalar...850 Türk Sudan’dan çıkarılamadı… 10 Haber’e özel açıklamalar…Sudan'da 72 saatlik ateşkes: Erdoğan arabuluculuk teklifinde bulunmuşSudan’da 72 saatlik ateşkes: Erdoğan arabuluculuk teklifinde bulunmuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.