Sunak’ta da yüzü gülmeyen Muhafazakârlar yeni lider seçecek: Potansiyel adaylar kimler?
Beş yılda meydana gelen 25 ölümden biri: Brezilya tipi popo kaldırma ameliyatı için Türkiye'ye gelen Melissa'nın ameliyatta ölümü İngiliz yetkilileri 'sağlık turizmi' alarmına geçirdi. Türk ve İngiliz yetkiler bunu görüşmek için buluşacak.
2019’da estetik ameliyatı için geldiği Türkiye’de hayatını kaybeden Melissa Kerr’in adını son aylarda çok daha sık duyuyoruz. Melissa’nın amacı Türkiye’de özel bir hastanede poposunu büyütmekti. Ancak ameliyat sırasında işler yolunda gitmedi ve Melissa öldü. İngiliz mahkemesi Türkiye’deki hastanenin Melissa’yı yeterince bilgilendirmediği kanaatine vardı.
İngiliz hükümeti ise ameliyat için Türkiye gidecek vatandaşlarına uyarılarda bulundu, hatta Türk kliniklere ait reklamlara yasak bile getirildi. Şimdi Türk ve İngiliz yetkililer tam da bu konuyu görüşmek için bir araya gelecek.
Hikayeyi biraz başa saralım. Melissa ortaya çıkan telefon mesajlaşmalarına göre Türkiye’ye gelip popo ameliyatı olma konusunda endişeliydi ve hastane yetkililerinden bu ameliyatı geçiren hastaların fotoğraflarını defalarca istemişti, ancak fotoğrafları aldığına dair herhangi bir kanıt bulunamadı.
Kerr öyle ya da böyle 3200 sterlinlik nakit ödemeyi yaparak Türkiye’ye geldi. Ameliyatta Melissa’nın vücudunun başka bir yerinden yağ alınacak, bu yağ kalçasına enjekte edilecekti. Ancak enjekte edilen yağ damara girdikten hemen sonra pulmoner arteri tıkayıp Melissa’nın ölümüne neden oldu. Bilirkişilere göre Brezilya tipi popo kaldırma işleminde ölüm oranı 4 binde birin üzerinde ve bu bilgi Melissa’ya verilse belki de hiç ameliyat olmayacaktı.
Melissa’nın yaşadığı Norfolk’ta adli tabip Jacqueline Lake İngiltere Sağlık Bakanlığı’na mektup yazarak insanların estetik ameliyat için yurt dışına seyahat etmesi konusundaki endişelerini dile getirdi. Sağlık Bakanı Yardımcısı Maria Caulfield ise Lake’e verdiği yazılı yanıtta İngiliz yetkililerin “muhataplarıyla görüşmek üzere Türkiye’ye gideceğini” teyit etti.
BBC’ye göre mektupta Caulfield “Amaç,İngiliz vatandaşları için yürürlükte olan korumaları ve düzenleyici çerçeveyi tartışmak ve gelecekte hastaların karşılaşacağı riskleri azaltmak için İngiliz ve Türk makamlarının birlikte çalışması gereken somut alanları belirlemek” dedi. Lake’in sunduğu raporda Melissa’ya standart ön değerlendirmenin yapılmadığı belirtiliyordu, Caulfield bunu not ettiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Sağlık turizmi yapan ülkeleride genellikle İngiltere’nin mevzuatındaki standartlara uymayan ön değerlendirme kontrolleri yapıldığının farkındayız. İngiliz vatandaşlarını tedavi eden tüm kuruluşları mümkün olduğunda ameliyat öncesi prosedürler konusunda uluslararası standartlara uygun hareket etmeye teşvik etmek istiyoruz. Sağlık hizmetlerinde şeffaflık ve standartlaştırma, riskleri azaltmak ve hem İngiltere’de hem de yurt dışında hasta bakımını iyileştirmek için gerekli.”
Caulfield da Brezilya tipi popo kaldırma prosedürünün diğer pek çok güzellik prosedüründen en az 10 kat daha yüksek olduğunu vurgulayarak özellikle de bu işlem için bilgilendirmenin eksiksiz yapılmasının ve hastaya düşünmesi için yeterli zamanın tanınmasının önemli olduğunu söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ocak 2019’dan bu yana Türkiye’ye sağlık turizmi için gelip hayatını kaybeden İngiliz vatandaşlarının sayısının 25’ten fazla olduğunu söylüyor. Bakanlığın internet sitesinde diş sağlığı dahil ameliyat için Türkiye’ye “seyahat etmeyi planlayan herkesin önce detaylı araştırma yapması ve ülkeden ayrılmadan önce İngiltere’deki doktorlarıyla görüşmesi” tavsiye ediliyor.