100. yıl coşkusu Anıtkabir’de başladı: ‘Emanetinize hakkıyla sahip çıkmaya çalıştık’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve devlet erkanı Cumhuriyet'in 100. yılı için Anıtkabir'deki törene katıldı. Siyasiler de ardı ardına için kutlama mesajları yayınladı. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defterine, “21 yıllık iktidarlarımız döneminde emanetinize hakkıyla sahip çıkmaya çalıştık” yazdı.

Siyaset 29 Ekim 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü günler öncesinde başlayan coşkuyla tüm yurtta kutlanıyor. Kutlamalar kapsamında resmi tören Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Anıtkabir’de düzenlendi.

Anıtkabir’deki törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bakanlar, yüksek yargı üyeleri, askeri erkan ve çok sayıda siyasetçi katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, Anıtkabir’deki Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesine geldi. Erdoğan’ın, üzerinde ay yıldız bulunan çelengi Atatürk’ün mozolesine bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Buradan Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

“Aziz Atatürk; milletçe ‘En büyük eserim’ dediğiniz Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl dönümüne ulaşmanın gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Tarihimizin bu önemli dönüm noktasında zatıalinizi, silah arkadaşlarınızı, gözlerini kırpmadan şehadete koşan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle yad ediyoruz.

Her bir anı ülkemize hizmetle geçen 21 yıllık iktidarlarımız döneminde emanetinize hakkıyla sahip çıkmaya çalıştık. Türkiye’yi tarihinin en büyük yatırım hamleleriyle buluşturmuş bir yönetim olarak ittifak ortaklarımız ve milletimizle birlikte Cumhuriyetimizin 2’nci asrını Türkiye Yüzyılı ile taçlandırmakta kararlıyız. Cumhuriyetimiz hiç olmadığı kadar güvendedir, emin ve ehil ellerdedir. Ruhun şad olsun, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı kutlu olsun.”

Anıtkabir’de yine Erdoğan sloganları

Anıtkabir avlusuna alınmış olan ve bariyer arkasında bekleyen bazı sivil kişiler tarafından, “Gençlik seninle gurur duyuyor. Her yer Tayyip, her yer Erdoğan” sloganı atıldı. Erdoğan, Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdığı mesajı okurken de “Recep Tayyip Erdoğan” sloganı duyuldu. Bu olay önceki senelerde de yaşanmış ve yoğun eleştiri almıştı.

Erdoğan Beştepe’de tebrikleri kabul ettti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tebriklerini kabul etti.

‘Türkiye’nin Yüzyılı’yla taçlandırma gayreti içindeyiz’

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında “Anadolu kıtasına adım attığımız günden itibaren daima ileriye gitmek, yüksek hedeflere ulaşmak ve yeniden büyük Türkiye’yi kurabilmek için; tarihimizden, medeniyetimizden, değerlerimizden, kültürümüzden, köklerimizden ve 100 yıllık Cumhuriyetimizden aldığımız güçle çalışmaya devam ediyoruz. Aziz milletimizin, tam bağımsız Türkiye’nin inşası ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşması doğrultusunda gösterdiği inancı ve çabayı ‘sözü güçlü, gücü tesirli bir Türkiye’nin yüzyılı’yla taçlandırma gayreti içindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti olarak her alanda çok büyük mesafeler kat ederek geldiğimiz bu noktada hakkın, iyinin ve güzelin hâkim olması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Nice 100 yıllara…” ifadelerini kullandı.

‘Cumhuriyet’imizin demokrasi özlemini yerine getirmeliyiz’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Yeni yüzyılda Cumhuriyet’imizin demokrasi özlemini mutlaka yerine getirmek zorundayız” dedi.

Kılıçdaroğlu 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet’in ilanının 100’üncü yıl dönümü dolayısıyla Anıtkabir’de düzenlenen törene katıldı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu törenden ayrılırken “Cumhuriyet’in 100’üncü yılına ilişkin düşüncelerini” soran bir gazeteciye şöyle yanıt verdi: “Yeni yüzyılda Cumhuriyet’imizin demokrasi özlemini mutlaka yerine getirmek zorundayız. İkinci yüzyılda Cumhuriyet’i demokrasiyle taçlandırdığımızda, o zaman huzurlu, güvenliği güçlü, kültürel yapısı sağlam bir Cumhuriyet’i yeniden inşa edeceğiz.”

‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle gücüne güç eklemiştir’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kutlama mesajında “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl dönümüne ulaşmanın muazzam kıvancını ve müstesna kıymetini, hak edilmiş bir milli gurur ile idrak ediyoruz” dedi.

Mesajında “Cumhuriyet ilke ve hedefleriyle, halkın arzu ve amaçlarını taşıma ve temin etme niteliğiyle zorlu eşikleri aşmış, çetin imtihanlardan geçmiş, bilhassa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle de gücüne güç eklemiştir” diyen Bahçeli,  “Cumhurun mücadelesi ve müdahalesiyle Cumhuriyet doğmuştur. Bugün de cumhurla Cumhuriyet kenetlenmiş, Türk ve Türkiye Yüzyılı’nın yol haritası çizilmiştir” ifadelerini kullandı.

Bahçeli sözlerini “İlk Cumhurbaşkanımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu yolbaşçısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, muhterem silah ve ülkü arkadaşlarını, kurucu kahramanlarımızın her birisini, aziz şehit ve gazilerimizi minnet ve şükran hislerimle anıyor, Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyorum. Sonsuz bağlılık, vazgeçilmez yemin, hiç bitmeyecek azimle Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı hayırlı olsun” diye noktaladı.

‘Cumhuriyetimizin yılmaz bekçileri olacağız’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Cumhuriyetin 100. yılı için bir kutlama mesajı paylaştı. Akşener mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına ulaşmanın büyük gururu ile Anıtkabir’de, Atamızın huzurundaydık… Dün olduğu gibi bugün ve yarın da; Tarihimizi özümüzde, Atamızı gönlümüzde, milletimizi de başımızın üzerinde taşıyacak; Cumhuriyetimizin yılmaz bekçileri olacağız! 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!”

İYİ Parti’nin sosyal medya hesabından Akşener ve beraberindeki heyetin Anıtkabir’i ziyaret ettiği duyuruldu.

‘İkinci yüzyılda demokrasi, adalet ve özgürlük’

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, sosyal medya hesabından video mesaj paylaştı. Davutoğlu mesajına, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının öncülüğünde mazlum milletlere ilham veren İstiklal Savaşımız sonrasında kurulan Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun! Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında demokrasi, adalet ve özgürlük ilkelerine dayalı bir gelecek inşa edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” notunu ekledi.

‘Yeni bir dünyayı hep birlikte inşa etmeliyiz’

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu “Yıllarca büyük mücadeleler verdikten sonra, tam bir asır evvel kuruluşu ilan edilen Cumhuriyetimiz bugün artık 100 yaşında!” sözleriyle başlayan mesajında özetle şunları söyledi:

Cumhuriyetimiz; dün son kaleydi, bugün de öyledir! Cumhuriyetimiz; yüz yıl önce mazlumların sığındığı güvenli limandı, bugün de yine öyledir. Cumhuriyetimiz; emperyalizmin planlarını dün boşa çıkarmıştı, bugün de bu planları boşa çıkaracak yegane kuvvettir.

Bu minvalde; adaletten ekonomiye, eğitimden sağlığa, tarımdan sanayiye, sınır güvenliğimizden dış politikaya varıncaya dek atmamız gereken adımları kararlılıkla atmalı; Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılında “Yaşanabilir bir Türkiye”, “Yeniden büyük Türkiye” ve “Yeni bir Dünya”yı hep birlikte inşa etmeliyiz.

Bu inançla; Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Mücadelemizin kahramanlarını ve bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle, Cumhuriyeti bizlere armağan eden gazilerimizi ve ecdadımızı minnetle anıyorum.”

‘100. yaşını ilan edildiği yerde kutladık’

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Birinci Meclis’teki kutlama programına katıldı.

Babacan, “Cumhuriyetimizin 100. yaşını, ilan edildiği yerde kutladık. Kutlu olsun” dedi.

‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına selam olsun’

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı nedeniyle yayımladığı mesajda, “Cumhuriyetimizi yaşatmak için imkan ve kabiliyetlerimizi aralıksız geliştirmeyi sürdüreceğiz” dedi.

Kalın, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı mesajında şunları söyledi:

“Bugün Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını büyük bir onur, gurur ve heyecanla kutluyoruz. Ne güzel bir gün. Tarihin seyrine yön veren milletimiz zorluklar karşısında asla yılmamış, yıkılmamış ve her seferinde yeniden ayağa kalkarak kutlu yürüyüşüne devam etmiştir. Genç Türkiye Cumhuriyeti bu azim ve inanç temelinde kurulmuştur. Bu ruhu yaşatan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına selam olsun.

Geniş bir coğrafyada pek çok devlet kuran ecdadımız bize şunu söylüyor; milletin her bir ferdinin güvenlik, özgürlük ve refahı ancak sağlam bir bünye, güçlü bir birlik-beraberlik ruhu, derin bir aidiyet duygusu ve iyi işleyen bir devlet düzeni ile mümkündür. Bu aziz milletin ruhu, ‘Cumhuriyet’i biz böyle kazandık’ fotoğrafındaki asalet, azamet ve safiyede aranmalıdır.”

Yerlikaya’nın video mesajı tebrik topladı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet’in 100’üncü yıl dönümü için sosyal medya hesabından video mesaj paylaştı.

Yerlikaya, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına ulaşmanın büyük mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bağımsızlığımızın nişanesi Cumhuriyetimiz Türkiye Yüzyılı’nın ilhamı, büyük ve güçlü Türkiye hedefimizin miladıdır. Çanakkale’de, ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’ diyen kararlılıktır Cumhuriyet. İstanbul’un işgalinde, Boğaz’ı yaran düşman gemilerine bakıp ‘Geldikleri gibi giderler’ diyen iradededir. Büyük Taarruz’da, ‘Vakit tamam inşallah zafer bizimdir’ diyen inançtır Cumhuriyet. En büyük eserini gençlere emanet eden ve ‘Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır’ diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını, aziz vatanımız için fedai can eyleyen şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum. Bir asırdır değişmeyen heyecanımız ve inancımızla Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Yerlikaya’nın video mesajı sosyal medyada çok sayıda tebrik mesajı aldı.

Yeni yüzyılda ülkemizin daha güç olacağı inancıyla Cumhuriyet Bayramını kutluyorum

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Cumhuriyet’in kutlama mesajında “Bugün Cumhuriyetimizin ilanının 100. yılı. Bu vesileyle, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve saygıyla anıyorum. Yeni yüzyılda ülkemizin daha güçlü, halkımızın daha müreffeh olacağı inancıyla milletimizin Cumhuriyet Bayramını kutluyorum” dedi.

Bayrağı kapan meydanlara indi: Bir gün önceden 100. yıl coşkusuBayrağı kapan meydanlara indi: Bir gün önceden 100. yıl coşkusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.