9’uncu Yargı Paketi’nde son düzenlemeler: ‘Casusluk’ için özel madde iddiası

Kurban Bayramı tatilinin ardından Meclis’e sunulması hedeflenen 9'uncu Yargı Paketi'nde olmayacağı iddia edilen “casusluk” düzenlemesinin pakette yer alacağı iddia edildi.

Siyaset 18 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM).

AK Parti’nin bayramdan sonra Meclis Başkanlığı’na sunacağı 9’uncu Yargı Paketi’nde casusluk suçuyla ilgili özel bir madde olacağı iddia edildi.

Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) casusluk ile ilgili 328’inci maddesi “Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibariyle, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin eden kimseye on beş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası verilir” hükmünü içeriyor.

Sabah’tan Zübeyde Yalçın’ın haberinde yer alan iddialara göre AK Parti’nin paketinde TCK’ya yeni bir madde eklenecek. 

Maddeyle Türkiye’de başka ülke ve istihbarat örgütleri adına suç işleyen, adam kaçıran, belge, bilgi toplayanlara 3 ila 7 yıl arasında hapis cezası verilecek. Savaş dönemlerinde ise bu ceza arttırılacak.

Yargı paketinde yer alacak bu madde “etki ajanlığı” olarak algılanmış ve tartışmalara neden olmuştu. AK Parti pakette “etki ajanlığı ile ilgili bir değişikliğin yer almadığını belirtmişti.

Etki ajanı mı casusluk mu?

Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun haberinde ise pakette başka ülke veya yabancı istihbarat örgütleri adına Türkiye’de suç işleyenlerin tanımı yapıldığı ifade edildi.

Haberde AK Parti kaynaklarının şunları söylediği öne sürüldü:

“Türkiye’de başka ülke adına veya istihbarat örgütleri adına suç işleme, adam öldürme, adam kaçırma, belge bilgi toplama, gasp yapma gibi durumlarda bir ceza veriliyor. Mevcut mevzuatta bunlara mesela adam kaçırmışsa, sadece işlediği adi suç kapsamında ceza öngörülüyor. Yeni paket ile bu suçu başka bir istihbarat örgütü veya bir ülkenin talimatı ile işlediyse bu casusluk olarak değerlendirilip ona göre ceza verilecek. Burada iddia edildiği gibi bir etki ajanlığı tanımlaması yok. Tartışmalar Gürcistan örneğinden hareketle yapılıyor. Bu örneğin paketteki düzenlemeyle benzerliği söz konusu değil. Basına, sosyal medyaya yasak gelmesi veya görüşünü açıklayanın etki ajanı olarak değerlendirmesine yönelik bir tanımlama pakette yer almıyor.”

'Etki ajanlığı' diye bilinen düzenleme ortaya çıktı ve yeni bir ifade özgürlüğü tartışmamız oldu‘Etki ajanlığı’ diye bilinen düzenleme ortaya çıktı ve yeni bir ifade özgürlüğü tartışmamız oldu

AK Parti muhalefetle görüştü: 'Etki ajanlığı' maddesi yeniden düzenlenecekAK Parti muhalefetle görüştü: ‘Etki ajanlığı’ maddesi yeniden düzenlenecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.