Ak Parti kongresini yaptı: Yönetimde kuruculardan sadece Erdoğan ve Yazıcı kaldı

Ak Parti Olağanüstü Kongresi’nde seçilecek MKYK listesi belli oldu. 75 kişilik MKYK’de 49 isim listede yer almadı. Listede Binali Yıldırım, Nurettin Canikli'nin de üstü çizildi. Partinin Kurucular Kurulu'ndan listede isimi olan bir tek Hayati Yazıcı oldu.

Siyaset 8 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Ak Parti’nin 4. Olağanüstü Büyük Kongresi saat 10.00’da Ankara Spor Salonu’nda başladı. Parti yönetiminin yeniden belirleneceği kongrede Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vatandaşlara hitap etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan beklenenden kısa bir konuşma yaptı.
Erdoğan’ın burada yaptığı konuşmada ana gündemi yine yeni Anayasa oldu. Erdoğan, “Cumhurla Cumhuriyetin arasındaki duvarları yıktığımız gibi, Cumhuriyeti gerçek demokrasiyle kucaklaştıracak sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasayı inşallah ülkemize kazandıracağız. Siz yeter ki bu inanca sahip olun” dedi.
Sabah saatlerinde Hamas’ın İsrail’e saldırısıyla başlayan olaylarla ilgili de konuşan Erdoğan, “İsrail’de meydana gelen hadiseler ışığında gerilimi daha tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz. Tüm taraflarla itidalle hareket etmeye çağırıyoruz” diyere itidal çağrısında bulundu.
LGBT konusundaki yaklaşımını kurultayda da tekrarlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Değerlerimizi yıkmaya hedefleyenlerin kökünü kurutacağız. Biz LGBT tanımıyoruz. Kim LGBT’yi tanıyorsa onlar beraber yürüsün. Cumhur İttifakı olarak da tanımıyoruz” diye konuştu. Emekli memurların beklediği gelişmeyle ilgili bakanlığın çalışma yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “İnşallah ilk kabine toplantımızdan sonra yeni müjdeyi de emekli memurlarımıza vereceğiz” diye ifade etti.

Suriye harekatına gönderme

Suriye ve Irak’ta PKK/YPG hedeflerine yönelik başlayan operasyona da gönderme yapan Erdoğan şöyle konuştu:
Sınırlarımız içinde ve dışında tek bir insanımızın dahi burnunun kanamasına, onurunun zedelenmesine, hayallerinin gölgelenmesine rıza göstermeyeceğiz. ‘Terörü kaynağında kurutma’ stratejimizi kararlılıkla uygulayacak, PKK’sından FETÖ’süne, DEAŞ’ından marjinal örgütlere kadar eli kanlı canilerden döktükleri her damla kanın hesabını misliyle soracağız.’Bir gece ansızın gelebiliriz’ ikazının, vatanımızın bekasına kast eden alçakların yüreklerine saldığı korkuyu hiç eksiltmeyeceğiz.”

49 kişi liste dışı kaldı

Yeni MKYK listesi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından önce Ak Parti’nin yeni Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) aday listesi de paylaşıldı. Mevcut Ak Parti MKYK üyelerinden 49 kişi liste dışı kalırken, 26 kişi ise yerini korudu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en yakınında yer alan Binali Yıldırım, Mustafa Şentop ve Nurettin Canikli yeni MKYK listesinde yer almadı. Partinin Kurucular Kurulu’ndan listede yer alan tek isim Hayati Yazıcı oldu.
Bülent Arınç’ın oğlu Mücahit Arınç ve eski hakem Kuddusi Müftüoğlu da listede yer alan yeni isimler arasında yer aldı.

Diyanet’le davalık olan Külünk liste dışı

Erdoğan’a yakın isimlerden birisi olan Metin Külünk de listede kendisine yer bulamadı. Metin Külünk partide farklı çıkışlarıyla bilinen bir isimdi. En son Diyanet İşleri Başkanlığını FETÖ ve PKK üzerinden suçlamış ve Ali Erbaş, Metin Külünk hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Yine farklı çıkışlarıyla bilinen Şamil Tayyar da liste dışı kalan isimler arasında yer aldı.

Şenyaşar olayıyla anılan isim yine listede

MKYK asil üyeler arasında önceki dönem Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın da yeniden yer alması dikkat çekti. 14 Haziran 2018’de genel seçimlere 10 gün kala AK Parti Urfa Milletvekili Halil İbrahim Yıldız’ın Suruç’taki esnaf ziyareti sırasında Şenyaşar ailesinden Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Celal ve Adil Şenyaşar Ak Partili Yıldız’ın yakınları ve korumaları tarafından öldürülmüştü. Aynı olayda Yıldız’ın ağabeyi Mehmet Şah Yıldız da öldürülmüştü. Ak Partili Yıldız’ın Şenyaşar ailesine yönelik saldırıyla ilgili aranan ağabeyi Enver Yıldız, olaydan 15 ay sonra yakınları ve aşiretine mensup yaklaşık 50 kişi ile Urfa Adliyesine giderek teslim olmuş ve tutuklanmıştı.

Kadın üye sayısında düşüş

Ak Parti’nin yeni MKYK listesinde eskiye göre daha genç isimler yer alırken kadın üye sayısında  ise düşüş oldu. Önceki MKYK listesinde yedeklerle beraber 37 kadın üye yer almıştı. Yeni listede yedeklerle beraber 28 kadın üye yer aldı. Öte yandan MHP lideri Devlet Bahçeli ile Harf Devrimi konusunda ters düşen Mahir Ünal da listede yer alan isimlerden birisi oldu.

Ak Parti'nin kongre teması belli olduAk Parti’nin kongre teması belli oldu

MYK belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Ak Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı 3 saat 45 dakika sürdü. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yeni Merkez Yürütme Kurulu’nu duyurdu.

Parti Sözcüsü Ömer Çelik MKYK toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

“Bizim bütün MKYK’larımız tecrübe ile istikrarın devamlılığını sağlayan aynı zamanda da değişimi kucaklayan bir denge içerisinde olmuştur. Cumhurbaşkanımız toplantının sonunda MKYK’nin içinden çıkan MYK üyelerini açıklamıştır” diye konuşan Çelik’in duyurduğu yeni MYK şöyle:

Genel Başkan Vekili Efkan Ala,

Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş,

Siyasi Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı,

Teşkilat Başkanı Erkan Kandemir,

Genel Sekreter Fatih Şahin,

Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz,

Dış İlişkiler Başkanı Zafer Sarıkaya,

Tanıtım ve Medya Başkanı Hamza Dağ,

Sosyal Politikalar Başkanı Fatma Betül Sayan Kaya,

Parti Sözcüsü Ömer Çelik,

Halkla İlişkiler Başkanı Belgin Uygur

İnsan Hakları Başkanı Hasan Basri Yalçın,

Ar-ge ve Eğitim Başkanı Mustafa Şen,

Mali İdari İşler Başkanı Vedat Demiröz,

Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekçi,

Çevre Şehir ve Kültür Başkanı Çiğdem Karaaslan,

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanı Ömer İleri,

Yerel Yönetimler Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.