AK Parti Yeniden Refah’la neden anlaşamadığını açıkladı: Yüze yakın ilçe istediler

YRP ile AK Parti arasında yerel seçim anlaşmazlığı sonrası konuşmalar sertleşti. AK Parti'den YRP'ye geçenlere eski partilerinden tepki gelirken YRP'nin propaganda biçimi de hedefteydi. AK Partili Ala YRP'nin Cumhur İttifakı'nda olmadığını söyledi.

Siyaset 12 Mart 2024
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Yeniden Refah Partisi (YRP) Fatih Erbakan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan.

Yeniden Refah Partisi (YRP) genel seçimlerde son dakikada kararını değiştirip Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı almıştı. Bu kararla birlikte siyaset sahnesinde yeniden adı anılmaya başlanan partinin yerel seçimlerde ne yapacağı da merak konusu olmuştu. Ancak AK Parti ile yerel seçim görüşmeleri sonuçsuz kaldı ve YRP lideri Fatih Erbakan seçime kendi logosuyla gireceğini 3 Şubat’ta şu sözlerle duyurdu:

“Beka meselesi olarak görmediğimiz bir seçimde kendi adaylarımızla seçime girmeyi ve gücümüzü göstermeyi istiyoruz. AK Parti heyetinin partimize bizlere adil ve dengeli bir teklifle gelmediğini görmüş bulunmaktayız.”

Erbakan’ın bu sözlerinin ardından iki parti arasında bir süre daha nezaketli konuşmalar yaşansa da aday gösterilmeyen AK Parti’li isimlerin YRP’den seçime girmesiyle ton sertleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan isim vermedi ama Malatya’daki konuşmasında “Partimizin eski belediye başkanlarını, vekillerini aday göstererek bize kaybettirmek için çalışan partiler ortaya çıktı. Bize kaybettirmek için çalışıp hem çeşitli imalarla gölgemizde yürümeye kalkanlara da müsaade etmeyiz” dedi. Erbakan da Erdoğan’ın bu sözlerine ”Birilerine kazandırmak veya kaybettirmek için seçime girmiyoruz. Her yerde kazanmak için seçime giriyoruz” yanıtı verdi ve “Bu mantıkla giderseniz o zaman İstanbul’da DEM Parti, AK Parti’ye kazandırmak için seçime giriyor. Çünkü DEM Parti’nin alacağı oylar İmamoğlu’ndan gidecek. Eğer öyleyse DEM Parti seçime girmesin mi?” diye sordu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş Nevşehir’deki konuşmasında “Buradaki bazı milletvekili arkadaşları şimdiye kadar hiç kimsenin kapısının önünde koymadık. Biz AK Partiliyiz. Biz bu davaya inanmış insanlarız. Milletvekili ben olurum başkası olur ama bu davada ben her zaman varım’ dediler. Bazen duyuyoruz. Bize aday adaylığı için müracaat eden arkadaşlar bir bakıyoruz başka kapılarda geziyor. Sanki görücüye çıkmış gibi. Birileri de bunları kapıyor. Sonra onlar 14- 28 Mayıs’ta da olduğu gibi ‘biz Cumhur İttifakı’nın bir paydaşıyız’ diyor” sözleriyle isim vermeden YRP’ye yüklendi. Ayrıntılı haberimizi bu linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

AK Parti’nin uyarısı sürekli kendi isimlerini kullanarak propaganda yapılmaması yönündeydi ki bu kapalı konuşmaların ardından en net tepki AK Parti Grup Başkanvekili Efkan Ala’dan geldi: “Çok net açık biçimde Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı içinde değildir.”

‘Bu sonuçta kime hizmet eder?’

Ala Habertürk’te Mehmet Akif Ersoy’un sorularını yanıtlarken verdi bu cevabı. Çünkü YRP’nin Cumhur İttifakı’ndan ayrıldığına dair net söylemler yoktu. Sadece seçime ayrı gireceği konuşuluyordu. Ala da YRP ile yerel seçim görüşmelerini anlattı ve şöyle dedi:

“Yeniden Refah’la yaptık görüşmelerimiz bir mutabakata varamadık. Çünkü bizden daha ilk görüşmelerde ve ondan sonra da istedikleri yerler, bizim zaten yüzde 50’nin üzerinde oy aldığımız iller ve büyükşehirler oldu. Kocaeli’de yüzde 55 almışız. Sakarya’da yüzde 65 ile seçilmiş. İlçe olarak İnegöl. Yüzde 65 ile seçilmiş. 100’e yakın ilçeydi. O kadar detayına girmek istemiyorum. Kütahya’yı, başka yerleri istediler. Görüşmelerde şöyle bir anlayıştan hareket ettik. Bizde olan yüzde 50’nin, 60’ın üstünde olan il ve ilçeyi vermemizin ne anlamı olabilir? Burada bir anlaşma sağlanamadı. Anlaşamama konusunda anlaştık. Mutabakata varılmadı ve ondan sonra da Cumhur İttifakı çatısı altında değil Yeniden Refah Partisi. Bazı yerlerde, toplantılarda, bazı adayları bunu özellikle söylüyorlar. Çok net açık biçimde Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı içinde değildir. Soru şu; Yeniden Refah Partisi Cumhur İttifakı’na dahil mi? Değil. YRP birçok yerde seçime gidiyor. AK Parti ile CHP’nin yarıştığı yerlerde Yeniden Refah Partisi de belediye başkanlığı seçimine giriyor. Bu sonuçta kime hizmet eder? Kim buradan kazançlı çıkar? Siyaset profesörü olmaya gerek yok. Tabii ki bizim tabanımızdan, sağ kesimden alıyor. Tabii ki CHP kazançlı çıkar. Vatandaşlarımızın sandığa giderken bunu dikkate alacaklarına inanıyorum. Takdir kendilerinindir.”

Erdoğan isim vermeden YRP'ye yüklendi: İzin vermeyizErdoğan isim vermeden YRP’ye yüklendi: İzin vermeyiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.