AK Parti’nin tepesi köpek yasasında net, yöntemde kararsız

Sokak köpeklerinin öldürülmesini öngören tartışmalı yasayla ilgili ilk kez AK Parti’nin en yetkili ağızları konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Yılmaz Tunç ve Efkan Ala’dan gelen açıklamalar yasada net, yöntemde kararsız olunduğunu gösteriyor.

Çevre 29 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve AK Parti Genel Başkan vekili Efkan Ala açıklama yaptı.

AK Parti’nin sokak hayvanları konusunda Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişikliğe hazırlanması tartışmalara neden oldu. Hazırlanmakta olan yasa teklifinde sokak köpeklerinin toplanıp barınaklara götürülmesi ve belirli bir süre için sahiplenilmemeleri durumunda “uyutulmalarının” öngörüldüğü öne sürülüyor. Önümüzdeki günlerde Meclis’e gelmesi beklenen teklife muhalefet partileri ve hayvan hakları savunucuları tepki gösteriyor. Konu geçen yaz gündeme geldiğinde bazı haberlerde AK Parti’nin  Avrupa’daki uygulamalar üzerinde çalıştığı iddia edilmişti.

AK Parti’den şu ana kadar yapılan açıklamalarda çalışmaların sürdüğü ve farklı görüşlerin değerlendirildiği söyleniyordu ancak bugün partinin en yetkili ağızlarından çerçeveyi çizen açıklamalar geldi.

Partinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan sahipsiz köpek sayısının resmi olarak iki, gerçekte ise dört milyon olduğunu belirterek “Gelişmiş hiçbir ülkede olmayan başıboş köpek sorunumuz var. Öyle ki bazı ülkeler turist vatandaşlarını köpeklere karşı uyarıyor. Kimse merhametimizi sorgulamasın. Biz hayvanları mal kategorisinden çıkarıp ‘can’ kategorisine aldık” dedi.

Sokak köpekleri konusunda duygusal tepkiler bir işe yaramıyor, somut ve yapılabilir çözümler lazımSokak köpekleri konusunda duygusal tepkiler bir işe yaramıyor, somut ve yapılabilir çözümler lazım

Köpeklerdeki kuduz tehdidine dikkati çeken Erdoğan “2023 yılında kuduz riskli temas sayısı 438 bine yükseldi. Ankara Keçiören’de Tunahan çocuğumuz köpekler tarafından parçalandı, Antalya’da Mahra kızımız köpekten kaçarken hayatını kaybetti, bir evladımız kuduza bağlı olarak acılar içinde can verdi, Muş’ta 79 yaşındaki Mecdine teyzemiz yaralandı. Böyle çok örnek var. Hemen her gün bir saldırı ve yaralanma haberi alıyoruz” diye konuştu.

Sorunu köklü şekilde sonuca ulaştıracaklarını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu:

“Tarım Bakanlığımız sahipsiz köpek sorununu en ince ayrıntısına kadar çalışmaktaydı. Çok büyük bir kesim herkes için güvenli hale gelmesini istemektedir. Bizim de buna kayıtsız kalmamız düşünülemez. Biz sahipsiz köpeklerin sahiplenebilmesini amaçlıyoruz. Hazırlanan kanun teklifiyle bakımevi olmayan yerlerde köpek bakım evleri kurulacak, sahipsiz köpekler bu bakımevlerine konulacak, sahiplendirme kampanyaları yapılacak. Hayvan severlerimizin bu bakımevlerinden daha fazla hayvan sahiplenerek daha fazla sorumluluk alacağına inanıyoruz. Başıboş sokak köpekleri sorununu mutabakatla gidereceğiz.”

Taslak AK Parti Meclis grubunda

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç taslak çalışmanın AK Parti Meclis grubuna geldiğini açıkladı. Tunç milletvekillerinin değerlendirmesine sunulacak çalışma için Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak taslak düzenlemeleri yapıldığını dile getirdi.

Hayvanları korumada kararlı olduklarını söyleyen Tunç “Hayvanları Koruma Kanunu çıkaran bir iktidarız. Hayvanları eziyet edenlere yönelik cezaları artırmıştık. Hassasiyetimiz devam ediyor. Çocuklara, yaşlılara, saldırıları da önlemek lazım. Bir yasal düzenleme ihtiyacı olduğu açık. Hem hayvanlarımızı koruyalım hem insan sağlığını tehdit edecek durumları kaldırmak lazım” dedi.

Gazetecilerin sokak köpeklerinin uyutulması hakkındaki sorusuna ise Bakan Tunç “Bunlar Meclis’te tartışılacak konular” yanıtı verdi.

Efkan Ala: İrademiz tamdır

AK Parti Genel Başkanvekili Efkan Ala da sahipsiz hayvanlara yönelik yasal düzenleme çalışmalarına değinirken “sokakta başıboş köpek olamayacağını” belirtti.

Ala şu ifadeleri kullandı:

“Devletin, belediyelerin işi sokakta güvenliği sağlamak. İnsanları parçalıyorlar, buna seyirci kalamayız. Yurtdışındaki turizm şirketleri Türkiye turlarında ‘kuduz tehlikesi’ uyarısı yapıyor. Bu tablo Türkiye’ye yakışmıyor. Bu sorun etkili bir şekilde çözülecek. Muhtemelen, Meclis tatile girmeden yeni yasayı göreceğiz. İktidarı ve muhalefetiyle sorun alanı olarak görülen sokak hayvanları meselesinde irademiz tamdır.”

Hayvanseverlerden sokak köpekleri için bakanlığa 257 bin imzaHayvanseverlerden sokak köpekleri için bakanlığa 257 bin imza

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.