‘Akdeniz akşamları bir başka oluyor’, CHP’nin Hatay’ın kaosu ise bambaşka!

CHP’nin Lütfü Savaş ile başlayan Hatay kaosu bitmiyor. Partinin Savaş'ın yerine şarkıcı Haluk Levent'e adaylık teklif ettiği iddiası ortalığı karıştırdı. Parti sözcüsü iddiayı yalanladı ama Haluk Levent partiden üç üst düzey telefon geldiğini söyledi

Siyaset 13 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

CHP 31 Mart yerel seçimlerinde yarışacak belediye başkan adaylarını belirleme sürecini son anda bir değişiklik olmazsa bugün tamamlayacak.

Partinin “kalesi” olarak nitelendirilen Ankara’nın Çankaya ilçesiyle İstanbul’un kalan ilçelerinde ve bazı büyükşehirlerin de aralarında olduğu yerlerde adaylar açıklanacak. Ancak bir konu daha var: CHP, Hatay Büyükşehir Belediyesi için aday olarak resmen açıkladığı Lütfü Savaş’ı son dakikada değiştirip yerine başka bir isim ortaya atacak mı, atmayacak mı?

Bu konu başından beri tartışılıyor ama en büyük tartışma 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde Lütfü Savaş’ın ağır bir kamuoyu tepkisi görmesinin ardından başladı. Parti içinde pek çok kişi Lütfü Savaş’ın adaylıktan alınıp yerine başka bir isim konacağından emin konuşuyor, o kadar emin konuşmayanlar da temennilerini dile getiriyor.

CHP’nin Hatay adayını değiştirip değiştirmeyeceği, Lütfü Savaş’tan vaz geçip geçmeyeceği tartışmaları dün şarkıcı Haluk Levent’in bir sosyal medya paylaşımıyla tamamen yeni bir aşamaya evrildi.

Bu arada müzisyen ve deprem sırasında müthiş gayretleriyle öne çıkan AHBAP derneği kurucusu Haluk Levent kendisine CHP’den Hatay Büyükşehir Başkan adaylığı için teklif geldiğini açıkladı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Haluk Levent, Ahbap Derneği’nin başkanı olduğunu hatırlattı ve başkan adaylığı teklifini siyasete girme kararı olmaması nedeniyle reddettiğini söyledi.

CHP teklif yapıldığını yalanladı

CHP’de dün Merkez Yürütme Kurulu toplantısı vardı. Parti sözcüsü Deniz Yücel toplantı gündemiyle ilgili basın toplantısı düzenledi ve Haluk Levent’ten hiç söz etmedi. Bunun üzerine gazeteciler soru sordu. Deniz Yücel, Haluk Levent tarafından yapılan paylaşımı görmediğini söyledi, daha önce adaylığı resmen ilan edilmiş olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile ilgili MYK ve PM’de bir gündem maddesi olmadığını öne sürdü, “Kurumsal düzeyde Sayın Haluk Levent’e ya da başka bir kişiye adaylık teklifi söz konusu değil” dedi.

Levent: CHP’den üst düzey üç arama aldım

Yücel’in “Kurumsal düzeyde teklif yollamadık” dediği Haluk Levent ise sosyal medya üzerinden ikinci kez ve biraz sitemkar bir açıklama yaptı:

“CHP sözcüsü Deniz Yücel ‘Haluk Levent’e kurumsal teklif yapmadık’ demiş.

Herkes arıyor beni. Haliyle açıklayayım. Evet bana yazılı bir teklif yapılmadı.

Ben zaten yazılı bir resmi teklif geldi demedim. Sözlü yapıldı. Üst düzeyden yapıldı. Üç kez arandım. Konuştuk.

Hatta “lütfen bu konuşmalar aramızda kalsın’ dedim. Sabah gazeteciler art arda arayıp soru sordu. Şaşkınlıkla ‘kimden duydunuz?’ dedim. Hepsi de parti içinden duyduk dedi.

Haberi yapan gazeteci Murat Ağırel. Bence ona sorsunlar kimden duymuş diye. Keşke bu tartışmaların içinde hiç olmasaydım ama yapacak bir şey yok.”

CHP’nin öteki adayları

CHP’de Merkez Yönetim Kurulu’ndan geçen belediye başkan adayları da belli olmaya başladı. Malatya’da Veli Ağbaba, Adıyaman’da Abdurrahman Tutdere, Esenyurt’ta Gürsel Tekin, Ümraniye’de Aykut Erdoğdu, Kadıköy’de Murat Kösedağ isimleri öne çıktı. Son karar Parti Meclisi’nde verilecek.

Malatya ve Adıyaman’ın yanı sıra İstanbul’un 10 ilçesinde de adaylar MYK’den geçti. Merkez Yönetim Kurulu’ndan geçen isimler şöyle:

Malatya: Veli Ağbaba

Adıyaman: Abdurrahman Tutdere

Ümraniye: Aykut Erdoğdu

Çekmeköy: Orhan Çerkez

Avcılar: Utku Caner Çaykara

Adalar: Ali Ercan Akpolat

Bakırköy: Ayşegül Ovalıoğlu

Beykoz: Alaattin Köseler

Kadıköy: Mesut Kösedağ

Sarıyer: Oktay Aksu

Kağıthane: Tonguç Çoban

Esenyurt: Gürsel Tekin

Çankaya’da iki isim üzerinde duruluyor

Partinin en krizli yerlerinden biri de Ankara’nın Çankaya ilçesi. Mevcut CHP’li belediye başkanı Alper Taşdelen’in yeniden aday yapılması düşünülmüyor, onun yerine PM üyesi ve Genel Başkan Özgür Özel’in avukatı Hüseyin Can Güner ve MYK Üyesi Gül Çiftçi en çok konuşulan isimler.

Çankaya için haftalardır Güner ve Çiftçi’nin isminin geçmesine bu ilçeden aday adayı olan bazı isimlerden tepki geldi. Yapılan ortak açıklamada Çankaya belediye başkan adayının “adaylık başvurusu yapanlar” arasından belirlenmesi istendi. Ortak açıklamada “bu parti içinde eşit yarışın sağlandığının, hukuk ve demokrasinin eksiksiz yaşandığının, böylece değişim söyleminin uygulama alanı bulduğunun göstergesi olacaktır” dendi.

PM, DEM Parti ile yürütülen seçim işbirliği görüşmeleri nedeniyle en sona bırakılan Esenyurt ve Adalar adaylarını da belirleyecek. Ordu ve Kayseri Büyükşehir adayları ile önseçim kararı alınan Edirne adayı da PM’de kesinleşecek.

Tunç Soyer'den CHP lideri Özel'in teklifine 'ret'Tunç Soyer’den CHP lideri Özel’in teklifine ‘ret’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.