Akşener’den Erdoğan’a 50+1 cevabı: Samimiyseniz seçime tek girin

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Erdoğan'ın 50+1 isteğine tepki gösterdi. Erdoğan’ın asıl niyetinin iki dönem kuralını değiştirmek olduğunu ima eden Akşener, “İttifak siyasetinden rahatsızsanız seçime tek girin” dedi.

Siyaset 22 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

İYİ  Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuştu. Erdoğan’ın “50+1’in değişmesi iyi olur” sözlerine tepki gösteren Akşener,  “Eğer ki, tüm bunları; bir kez daha aday olabilmek için yapıyorsan; Hiç kusura bakma, çok beklersin” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan birkaç gün önce 50+1 sisteminin değişmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan’ın önerisine Cumhur İttifakı’ndaki ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli karşı çıktı, “Muhtar, milletvekili seçmiyoruz, cumhurbaşkanı seçiyoruz” dedi.

Erdoğan’ın dün savunduğu sistemi bugün kendi sözcülüğü ile değiştirmek istediğini söyleyen Akşener, “Bu ucube sistemin, Türk demokrasisinde, derin yaralar açacağını 2017’de söylemiştik. Tüm uyarılarımıza rağmen, bizi dinlemediniz. Yanlışta ısrar ettiniz. Hatalarınızda inat ettiniz. Ez cümle; Günaydın Sayın Erdoğan! Sonunda yine, bizim dediğimize geldiniz” dedi.

Ak Parti’nin “Bu ülke koalisyonlardan çok çekti” diyerek çıktığı yolun sonunda Türkiye’yi ittifaklara mahkum ettiğini söyleyen Akşener, Erdoğan’ın 50+1’den şikayetçi olmasıyla ilgili “Gerçekten ibretlik” yorumunu yaptı.

MHP lideri Bahçeli’nin 50+1 sistemiyle ilgili sözlerine gönderme yapan İYİ Parti lideri, “Cumhur ittifakının içindeki çekişmeler, ortaklar arasındaki sorunlar, meclis kürsülerinden gönderilen mesajlar bizi değil, kendilerini ilgilendirir” diye konuştu.

Akşener, 50+1’in Türkiye’yi iki yumruk arasına sıkıştırdığını, seçmenin seçeneksiz bırakıldığını ve siyaseti ilkesizleştirdiğini belirtti ve “İYİ Parti olarak ittifak sisteminin neden olduğu bu yozlaşmaya karşı çıktığımız için 2024 yerel seçimleriyle birlikte hür ve müstakil bir siyasetin yolunu açtık. Geçtiğimiz ağustos ayında tüm siyasi partilere de bir çağrıda bulunduk.  ‘Gelin, seçimlere ayrı ayrı girelim. Vatandaşlarımızın tercihlerini özgürce yansıtacağı bir rekabet ortamı oluşturalım’ dedik“ dedi.

Bahçeli'den Erdoğan'a 50+1 yanıtı: Muhtar değil, cumhurbaşkanı seçiyoruzBahçeli’den Erdoğan’a 50+1 yanıtı: Muhtar değil, cumhurbaşkanı seçiyoruz

Madem ittifak siyasetinden rahatsızsınız o zaman seçime tek girin

Devamında Erdoğan’a seslenen Akşener, “Madem ki sayın Erdoğan da 50+1 şartının dayattığı ittifak sisteminden bu kadar rahatsız, o zaman buradan bizzat kendisine sesleniyorum. Gelin Ak Parti olarak ittifak sisteminin ülkemize dayatılmasının siz de bizim gibi önüne geçin. Gelin Türk demokrasisinin tıkanan nefesini açmak için siz de bizim gibi bir adım atın. Gelin önümüzdeki seçimlere AK Parti olarak siz de İYİ Parti gibi tek başınıza girme cesaretini gösterin” dedi.

Akşener, Erdoğan’ın açıklamasının asıl amacının anayasa değişikliği ile birlikte iki dönem kuralını değiştirmek olduğunu  ima ederek “Sayın Erdoğan eğer ki bu açıklamayı yapmaktaki amacın anayasa değişikliğinin arkasına sığınıp sistem ile birlikte iki dönem kuralını değiştirmekse işte o zaman hiç kusura bakma çok beklersin. Eğer ki tüm bunları bir kez daha aday olabilmek için yapıyorsan hiç kusura bakma çok beklersin” diye konuştu.

Mevcut anayasaya göre Cumhurbaşkanı en fazla iki dönem yapabiliyor. Yani olağan koşullarda Cumhurbaşkanı Erdoğan görev süresi dolduğunda yeniden aday olamıyor.

‘Netanyahu daha fazla cezasız kalamaz’

Akşener, İsrail ile Filistin arasında Gazze’de devam eden savaş ile ilgili “Dünya 47 gündür bir soykırımı izliyor. Katil Netanyahu’nun katışıksız caniliğinin, şımarık sözlerinin, psikopatça tavırlarının karşısında hiç kimse hiçbir şey yapmıyor” dedi.

Dünya kamuoyuna çağrı yapan Akşener, “Netanyahu, hukuktan muaf değildir. İnsani değerleri, ahlakı ve savaş hukukunu hiçe sayan başta Cenevre Sözleşmesi olmak üzere tüm uluslararası sözleşmelere aykırı davranan bu cani daha fazla cezasız kalamaz” dedi.

Akşener metnin dışına çıkarak Yerlikaya’ya teşekkür etti

Akşener güvenlik güçlerinin uyuşturucu tacirlerine yönelik son dönemde yaptığı opersayonları takdir etti ama sorunun çözümü için talebin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

İYİ Parti lideri “Parantez içinde bir şey belirtmem” gerek diyerek önceden hazırlanan metinde bulunmayan şu sözleri söyledi:

“Bu konuda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın gayretlerini takdirle karşıladığımızı ifade etmek ister kendisine teşekkür ederim. Aynı zamanda yanlış yollara sapmış kendi teşkilatının içindeki her bir birey için de gerekeni hukuk içinde yaptığını ve yapmaya devam ettiğinin bizzati şahidiyim. O noktada da kendisine şahsi bir teşekkürü borç biliyorum” dedi.

İYİ Parti’de güneş yerinde, her şey yolunda

Seçimlerin ardından İYİ Parti’den çeşitli sebeplerle birçok isim istifa etti. Kimi listeye giremediği için, kimi ittifak siyasetinden vazgeçildiği için, kimi de çeşitli adli iddialarla partiden uzaklaştı. Akşener partisindeki krizle ilgili “El birliğiyle herkes İYİ Parti’yi tartışıyor. Ne mutlu bize…” değerlendirmesi yaptı.

İktidarın seçim dönemindeki vaatlerini yerine getirmediğini hatırlatan Akşener “Seçmene verdiği sözleri tutmayanların keyfi yerinde ama Türkiye’yi düze çıkarmak için sabırsızlanan İYİ Parti zor durumdaymış” diye konuştu.

Akşener devamında Millet İttifakı’ndaki eski ortaklarına da gönderme yaparak,  “Seçimleri el birliğiyle Sayın Erdoğan’a hediye edenlerin keyfi yerinde, parti içi hesaplarını görmek için Türkiye’yi feda edenlerin keyfi yerinde, yüzde 60 şakşakçılarının, kola kutusu meraklılarının, keyfi yerinde ama tüm itirazlarında haklı çıkan, sözünün değeri daha yeni anlaşılan İYİ Parti zor durumdaymış… Hiç kusura bakmasınlar İYİ Parti’de güneş yerinde, her şey yolunda” dedi.

İYİ Parti’nin “müstakil siyasetinden en çok saray ve eşrafının” çekindiğini söyleyen Akşener, “Çünkü ittifak içinde flulaşan parti kimliğimizin artık berrak bir şekilde, görünmesinden korkuyorlar. Çünkü ittifaklara yapışan çamurlar İYİ Parti’ye yapışmaz diye korkuyorlar” dedi.

Erdoğan da sonunda '50+1 değişirse isabetli olur' dediErdoğan da sonunda ’50+1 değişirse isabetli olur’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.