Altun ve ABD’li senatör ayrı telden çalıyor: Twitter seçimde kimi tuttu?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye’deki seçim sürecinde Twitter’ın ABD’nin istekleri doğrultusunda çalıştığını iddia etti. ABD’li senatör Ocasio Cortez ise Elon Musk’u Türkiye’deki seçimlerde hükümetin istediği sansürü uyguladığı için suçluyor.

Siyaset 2 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Türkiye’deki seçimler bitti ama tartışmalar bitmedi.

14 ve 28 Mayıs seçimlerine dair süren tartışmalardan biri de seçimin sosyal medya üzerinden manipüle edilip edilmediği ve eğer bir manipülasyon varsa bunun hangi tarafın lehine yapıldığı.

Dün bu konuda Türkiye’den ve ABD’den birbiriyle çelişen iki demeç geldi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a göre ABD, Twitter aracılığıyla 14 ve 28 Mayıs’taki seçimleri Millet İttifakı’nın kazanması için manipüle etti ancak başarılı olamadı. Oysa seçim sürecinde Twitter, bazı hesapları sansürlemiş ve tepki çekmişti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, dün 24 TV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken konuya değindi. Altun, Türkiye’deki seçim sürecinde Twitter’ın ABD’nin istekleri doğrultusunda çalıştığını iddia etti ve bu konuda bir kitap hazırladıklarını duyurdu. ABD siyasetinde ise Twitter’ın Türkiye’deki seçimlerine etkisine dair tersi bir tartışma var.

‘Gelecek yılki seçimler için endişeliyim’

ABD’de Demokrat Partili vekil ve aktivist Alexandria Ocasio Cortez, Cumhuriyetçi Elon Musk’ı seçim manipülasyonlarıyla suçladı.

Twitter’ın el değiştirmesinden sonra, Bluesky’da hesap açan Ocasio-Cortez, Elon Musk’ın dezenformasyona yol açan tavrını eleştirerek, “Diğer mekânı (Twitter) terk etme sınırının nerede olduğunu gerçekten merak ediyorum” dedi ve Musk’ın Türkiye’deki seçimlere müdahil olduğunu öne sürdü. “Gelecek yılki seçimler konusunda endişeliyim. Kontrolsüz dezenformasyonun zararının doğrudan, gerçek iletişimin faydalarını aştığı bir çizgi var” diyen AOC, şu anda çoğu kişinin dezenformasyon konusunda Twitter’da testler yaptığını belirterek, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın başkan adaylığı için rakibi olan Florida Valisi Ron DeSantis’e yönelik yapay zekâ destekli videosunu ve Musk’ın seçimlerde Türkiye’de sansür uygulamasını örnek gösterdi.

Elon Musk 14 Mayıs seçimleri öncesinde Twitter’ın Türkiye hükümetinden kendilerine iletilen hesapları Türkiye’den erişime kapattıklarını açıklamıştı. Sosyal medyada sansür tepkisi yükselince ise Elon Musk, bu kararı Twitter’ın Türkiye’de tamamen erişime kapatılmaması için almak zorunda kaldıklarını ileri sürmüştü.

‘Operasyon yaptılar ama başaramadılar’

Seçim sürecinde sosyal medya şirketlerinin çok net şekilde taraf olduklarını söyleyen Fahrettin Altun ise, “Bunlar, kendilerini bağımsız, objektif platformlar olarak lanse etseler de böyle olmadıklarını elbette meslekten iletişimciler, profesyoneller biliyorlardı ama bütün kamuoyu açık ve net şekilde bildiler. Çünkü bunlar açıkça taraf tuttular” dedi.

“Twitter” yönetiminin, ABD’nin siyasal çıkarları için kendisinden istediklerini yerine getirdiğini kaydeden Altun, bunu ortaya koyan çalışmaların yer aldığı bir kitap hazırladıklarını anlatarak, “Uluslararası medya devleri, bunların içerideki uzantıları, sosyal medya şirketleri ve bunların içerisinde büyütülen bu sanal trol ağları, bunların hepsi dezenformasyon üretim merkezi olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza karşı operasyon merkezine dönüştüler ve başarılı olamadılar” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'na SMS yasağı geldi, 'Elden ele' yöntemi başlatıldıKılıçdaroğlu’na SMS yasağı geldi, ‘Elden ele’ yöntemi başlatıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.