‘Amirim’ artık başkan, Demir yine kazandı, Güloğlu Düzce’yi patlattı!

Üç sanatçı belediye başkanlığı için yarışa girdi. CHP'li Erdal Beşikçioğlu Etimesgut'ta, yine CHP'li Faruk Demir Ardahan'da belediye başkanı seçildi. YRP'den Davut Güloğlu ise Düzce'de partisinin oyunu patlattı. YRP ikinci parti oldu.

Siyaset 1 Nisan 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Sanatçıların yerel seçimlerde belediye başkanı adayı olması seçimlerin tadı tuzudur. Tanınırlılıklarıyla, renkli kampanyalarıyla seçim sürecinde öne çıkarlar ama çoğu zaman seçilemezler. Bugüne kadar yerel seçimleRde belediye başkanı adayı olup kazanan bir Fatma Girik var bir de Faruk Demir.

2024 Yerel Seçimleri’nde üç sanatçı başkanlık yarışına girdi. Behzat Ç. dizisiyle tanınan ‘Amirim’ Erdal Beşikçioğlu CHP’nin Ankara Etimesgut Belediye Başkanı adayı, Karadenizli şarkıcı Davut Güloğlu YRP’nin Düzce Belediye Başkanı adayı, halen başkan olan Faruk Demir ise CHP’nin Ardahan Belediye Başkanı oldu.

Beşikçioğlu artık başkan

Ankara Etimesgut’ta 2019 Yerel Seçimleri’nde yüzde 49.57 oy oranıyla MHP’nin adayı Enver Demirel başkanlık seçimini kazanmıştı. CHP’nin adayı yüzde 45.72 oy almıştı. Fakat geçen yılki milletvekili seçimlerinde Millet İttifakı yüzde 47.44, Cumhur İttifakı ise 41.18 oy almıştı.

31 Mart Yerel Seçimleri’nde Ak Parti Etimesgut’tan aday çıkarmadı. MHP’nin halen başkan olan adayı Enver Demirel’i destekledi. Yani Enver Demirel Cumhur İttifakı’nın adayıydı. Lakin Millet İttifakı diye bir şey yok artık. Ama CHP 2023 milletvekili seçimlerinde yüzde 31.93 ile birinci parti çıkmıştı. Dolayısıyla Etimesgut sürprizlere gebeydi.

Resmi olmayan sonuçlara göre CHP’nin başkan adayı Erdal Beşikçioğlu yüzde 56.57 alarak yarışı önde kapattı. MHP adayı Demirel ise yüzde 32.61 ile ikinci sırada kaldı. Bu sonuçlarla Beşikçioğlu artık Etimesgut Belediye Başkanı. Zaten kendisi de ‘Teşekkürler Ankara’ diye tweet atarak başkanlığı kazandığını duyurdu.

Düzce’de Davut Güloğlu sürprizi  

Düzce Ak Parti’nin kalelerinden biri. 2019 yerel seçimlerinde Faruk Özlü yüzde 47.14 oy olarak başkanlık koltuğuna oturmuştu. Özlü’nün en yakın takipçisi İyi Parti’nin başkan adayı Mehmet Keleş’ti ve yüzde 27.97 oy almıştı. 2023 milletvekili seçimlerinde Ak Parti yüzde 49.58 ile oy oranını artırırken ikinci parti yüzde 22. 64 ile CHP olmuştu. YPR ise milletvekili seçimlerinde 3.83 oy almıştı.

Şarkıcı Davut Güloğlu’nun Düzce’de YPR’den belediye başkan adayı olması dengeleri değiştirdi. Bu seçim sonuçlarına da yansıdı. Ak Partili Faruk Özlü yüzde 40.21 oy olarak başkan seçildi. YRP’li Davut Güloğlu ise 29.77 oy oranıyla seçimde ikinci oldu. Görünen şu Güloğlu seçimi kazanamadı ama YPR’nin Düzce’de bir önceki seçimde yüzde 3.83 olan oy oranını yüzde 30’lara çıkardı.

CHP’li Faruk Demir yeniden başkan

Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir, aslen sanatçı. Konservatuvar mezunu olan Demir Türk halk müziği konusunda yaptığı çalışmalarla tanınıyor. Ama 1999’dan beri siyasetçi kimliği daha ağır bastığı için sanatçı kimliği gölgede kaldı. 1999’da DSP’den milletvekili seçilip Meclis’e giren Demir, 2013 yılında CHP Çankaya belediye başkan aday adayı, 2015 yılında CHP Ardahan Milletvekili aday adayı olmuştu. 2019 yerel seçimlerinde yüzde 51.20 oy alarak CHP Ardahan Belediye Başkanı seçildi. Başkan seçildiği seçimlerde en yakın takipçisi AK Parti’nin adayıydı. Yüzde 43. 09 oy almıştı.

2023 milletvekili seçimlerinde CHP Ardahan’dan yüzde 29.75 oy alırken Ak Parti yüzde 34.98 oy oranıyla birinci parti olmuştu. Fakat Demir’in Ardahan’da bir ağırlığı var.

AA’ya göre sandıkların yüzde 100’ü açıldı. CHP’li Faruk Demir yüzde 45.06 oy oranı ile ikinci kez başkan seçildi. Ak Partili Yunus Baydar yüzde 43.5 oy oranı ile ikinci oldu.

Bu seçim sanatçıların belediye başkanı olma serüveninde de bir kırılma noktası oldu. Üç sanatçıdan ikisi artık belediye başkanı olarak görev yapacak.

Başkan Fato'dan 'Amirim'e: Siyasetin çetrefilli dünyasındaki sanatçılarBaşkan Fato’dan ‘Amirim’e: Siyasetin çetrefilli dünyasındaki sanatçılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.