Hasan Doğan’ın ismi geçince İletişim Başkanlığı duyurdu: Erdoğan, Ayşe Ateş’le görüşecek

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'çağrısı'ndan sonra iptal olduğunu ileri sürdü. Ancak kısa süre sonra sürpriz bir gelişme oldu.

Siyaset 10 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş’in 30 Aralık 2022’de Ankara’da uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesinin yankıları sürüyor. Ateş’in eşi Ayşe Ateş bugün CHP Genel Başkanı Özgür Özel’le bir araya geldi.

Ateş’in “Eşimin bana söylediği şuydu: Olcay ve Ahmet beni öldürmek için kiralık katil arıyor” sözleri Türkiye gündeminin ilk sıralarına yerleşmişti.

Ateş ana muhalefet partisi lideriyle görüşmesinden sonra gazetecilere açıklama yaptı:

“10 gün önce Hasan Doğan beni aradı ve Cumhurbaşkanı’nın geçen hafta içinde benimle görüşeceğini söyledi. Ancak hemen akabinde MHP’nin grup toplantısı oldu ve burada Devlet Bahçeli bir söylemde bulundu. Her zaman yaptığı gibi suçluların önüne bir set çekerek bizi karalamakla, iftira atmakla, vatan millet düşmanlığıyla itham etti. Orada bir çağrıda bulundu. Dedi ki ‘Bunların sırtını sıvazlamayın, bunları korumayın.’

Bence, Cumhurbaşkanıyla yapacağım görüşmeden haberi oldu ve burada Cumhurbaşkanına mesaj gönderdiğini düşünüyorum. Bizi korumamasına ve görüşmemesine yönelik bir çağrıda bulundu. Sanırım o sebeple çağırılmadım. Normalde geçen hafta içi bizimle görüşecekti. Bahçeli’nin çağrısı karşılık buldu.”

Özel ile görüşmesine ilişkin de Ateş “Özgür Bey’le görüşmemde kendisini mahkemeye davet ettim ve teşekkür ettim. Bundan sonra da yanımda bulunmasını rica ettim” dedi.

Bahçeli ne demişti?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli adı Sinan Ateş cinayetinde geçen Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ı da yanına alarak bir açıklama yapmış ve “Bir senaryo ile üstümüze geliniyor. Müfterilerle helalleşmeyeceğiz. Ülkücü katilleri ile hesaplaşacağız. Bunların üstünden geleceğiz. Bizden olmadığı halde bizimle ilgili konuşan kokuşmuş zevatın kuyruk acısını biliyoruz. Cumhur İttifakı’nı zafiyete uğratmak maksadı ile bir senaryo ile üzerimize gelenlerin yumuşak karnımızı yoklayanların dış bağlantılı ajanlarla taşeronluk yapanları karşılayıp paramparça etmek nimet borcumuzdur” gibi ifadeler kullanmıştı.

Sürpriz gelişme: Erdoğan görüşecek

Ateş’in sözlerinden kısa süre sonra İletişim Başkanlığı kaynakları görüşmenin birkaç gün içinde yapılacağını duyurdu. Gelişmede Erdoğan’ın özel kalem müdürü Hasan Doğan’ın adının geçmesinin etkili olduğu düşünülüyor.

Davada son durum ne?

Cinayetle ilgili iddianame bir buçuk yıl sonra hazırlandı. Hakkında işlem yapılan toplam 39 kişiden yurtdışına çıkış yasağı getirilen 17’si hakkında soruşturmanın ayrı bir dosya üstünden yürütüleceği bildirildi.

Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede 22 sanık yer aldı. ‘Tasarlayarak öldürme’, ‘öldürmeye teşebbüs’, ‘suça azmettirme’ ve ‘suça yardım etme’ suçlarından yargılanmasına 1 Temmuz 2024’te başlanacak.

İddianameye Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş’in ifadesinden sadece üç cümle alınması, sanıkların MHP ve Ülkü Ocakları bağlantılarından bahsedilmemesi tepki çekti. İddianamede sanık olarak yer alan Tolgahan Demirbaş’ın geçenlerde Devlet Bahçeli’nin danışmanlığı görevinden alınan dönemin MHP Milletvekili Olcay Kılavuz’un evinde yakalandığı iddiasının soruşturulmadığı görüldü.

Yine iddianamede eski Ülkü Ocakları yöneticilerinden Tolgahan Demirbaş ile Emre Yüksel’in cinayetten sonra kullandığı çakarlı aracın plakası dahi verilmedi, araçtan sadece ‘Audi marka’ şeklinde bahsedildi. Ayşe Ateş’in iddianamede yer verilmeyen ifadesinde o aracın plakasının 06 AT 5021 olduğu anlatılmıştı. Araç Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım tarafından kullanılıyordu.

Sinan Ateş ile görüşen bürokratlar arandı, yanındakiler tehdit edildi

İddianamedeki eksiklikler, MHP ve Ülkü Ocakları bağlantılarının yer almaması tartışılırken dosyanın ek klasörlerinde Sinan Ateş’in öldürülmeden kısa süre önceki konuşmalarında dikkat çeken ifadeler kullandığı görüldü.

Dosyanın ek klasörlerindeki bilirkişi raporunda Sinan Ateş’in öldürülmeden önceki yazışmalarında adım adım takip edildiğine dair çevresine haber verdiği tespit edildi.

Arkadaşı Yeliz Özkan ile mesajlaşan Sinan Ateş ne yaptığının adım adım takip edildiğini söylediği, kendisi ile fotoğrafı çekilenlerin tek tek aranıp ‘sindirildiklerini’ anlattığı görüldü.

Sinan Ateş sadece fotoğrafı çekilenlerin değil kendisiyle görüşen devlet kademelerinde yer alanların, bürokratların da arandığını belirtti. Yazışmaların devamında Ateş’in ‘aşiret ziyaretlerinden’ de MHP’li isimlerin rahatsız olduğuna dair ifadeler yer aldı.

Sinan Ateş adım adım takip edildiğini anlatmış: Benimle görüşen bürokratları aradılarSinan Ateş adım adım takip edildiğini anlatmış: Benimle görüşen bürokratları aradılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.