Bahçeli de ilk dört madde için atakta: İsim vermeden HÜDA PAR’ı ciddiye almadığını söyledi

HÜDA PAR'ın siyasetin ortasına attığı anayasanın ilk dört maddesi için MHP lideri Bahçeli'den de açıklama geldi. İsim vermeden HÜDA PAR'a yüklenen Bahçeli 'ilk dört maddeye şaşı bakanların muhatap alınmaya değecek hiçbir yanları yoktur' dedi.

Siyaset 19 Eylül 2024
Malazgirt Zaferi’nin 953. Yıl Dönümü Kutlama Programı’nda Bahçeli ve Yapıcıoğlu yan yana gelmişti.

İktidar anayasanın değişmesi için Meclis’teki tüm partilerle görüşürken ana muhalefet partisi CHP önce AYM kararlarının uygulanması gerektiğini söylüyordu. İktidarla muhalefet arasında yeni anayasa tartışmaları sürerken HÜDA PAR siyaseti geren bir açıklama yaptı. HÜDA PAR lideri Zekeriya Yapıcıoğlu “Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim, buna rağmen anlamamakta ısrar ediyorlar” diyerek anayasanın dördüncü maddesini reddettiklerini belirtti.

CHP lideri Özgür Özel de sert bir açıklamayla MHP lideri Devlet Bahçeli’ye seslendi. Çünkü MHP’nin de ortağı olduğu Cumhur İttifakı’nın en büyük partisi AK Parti listelerinden HÜDA PAR Meclis’e dört vekil göndermişti. Özel “Mikroba ‘sen niye hastalık yapıyorsun’ diye hesap soramazsın. Mikrop mikroptur. Ama milliyetçi mühafazakârım diyenler… Bahçeli’ye soruyorum; sen bu Hüda Par’a ne diyorsun? Kimler kimlerle beraber?” dedi.

Bahçeli uzun süre sessizliğini korudu. Ancak partisi ilk dört maddenin tartışmaya açık olmadığını ifade etti ve Özel’e tepki gösterdi. Bu sırada İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu maddelerin değişmezliğine vurgu yaptı, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de anayasanın ilk dört maddesinin tartışılamayacağını söyledi. Ama HÜDA PAR ilk dört maddeyi yine siyasetin ortasına attı ve liderler arasında ipler gerildi. Yapıcıoğlu, Özel’e 72 saat verdiğini söyleyerek 1950 yılındaki seçimlere kadar gitti cevap için. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Tekrar altını çizerek söylüyorum. Anayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Özellikle Cumhur İttifakı’nın böyle bir sıkıntısı, böyle bir derdi de yoktur” dedi.

Bugün de MHP lideri Devlet Bahçeli tartışmaya girdi. “Anayasa’nın ilk dört maddesine şaşı bakanlar ve şaibeli tavır gösterenler bizim için yok hükmündedir” diyen Bahçeli, isim vermedi ama HÜDA PAR’a sert çıktı:

“Kim olursa olsun, hangi mevkide bulunursa bulunsun, Anayasanın ilk dört maddesine şaşı bakanlar ve şaibeli tavır gösterenler bizim için yok hükmündedir, ciddiye ve muhatap alınmaya değecek hiçbir yanları da yoktur. Anayasanın ilk dört maddesine, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine sadık kalınarak, zamanın ihtiyaçlarına dinamik, kalıcı cevap verebilen anayasa yapılmasının yanındayız. Anayasa’nın 4. maddesinden hareketle ilk üç maddeyi değiştirmeye yeltenecek ve buna muvaffak olacak bir bedhahta bu dünya gözüyle müsaade etmemiz ve çanak tutmamız imkansızdır ve emel sahipleri kendilerine mutlaka çeki düzen vermekle mesuldür.”

MHP’nin sivil, demokratik, insan hak ve hürriyetlerine dayanan, devletin ve milletin hukuksal omurgasını belirleyecek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle uyumlu, geniş katılımcı bir anayasa hazırlığı için yapıcı tutumunu koruduğunu aktaran Bahçeli, yeni anayasa hazırlığının hızla tamamlanması gerektiğini ifade etti.

Öte yandan HÜDA PAR’dan bugün bir açıklama daha geldi. Yapıcıoğlu “Anayasanın 4. maddesi ilk üç maddenin değiştirilemeyeceğini ve değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini belirtiyor. Bu anayasa bu şekilde kaldığı sürece hiç kimse federalizm ve özerklikten bahsedemez ve hiç kimse anayasanın 66. maddesinden bahsedemez. Şu an Türkiye’de hiç kimse anayasayı değiştiremez ve bu konuyu açamaz” dedi.

Anayasanın “kırmızı çizgi” olarak kabul edilen ilk dört maddesinin değiştirilmesi çağrısında bulunan Zekeriya Yapıcıoğlu “Milletvekilinin anayasayı değiştirme hakkı var mı yok mu? Milletvekili yeni bir anayasa hazırlayabilir mi hazırlayamaz mı? Yoksa sadece askerler darbe yapıp yeni bir anayasa mı hazırlayacak? Bunu anlamaları gerekiyor, eğer parlamento kendi hakkına sahip çıkmazsa, o zaman yeni bir anayasa hazırlayamaz. Biz kendi sözlerimizde ısrarcıyız. Bu tartışmanın bilimsel, siyasi ve hukuki açıdan devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.

Özel anayasanın 4’üncü maddesine karşı çıkan HÜDA PAR’ı Bahçeli’ye sordu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.