Cumhur İttifakı’nda yine kriz: Bahçeli’nin ‘hain’ sözleri AK Parti’ye gitti

Diyarbakır’daki bir bulvara Şeyh Sait’in isminin verilmesi siyaset arenasını gerdi. AK Partili milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Abdurrahim Fırat ve Diyarbakır İl Başkanı karşı çıkanları eleştirdi. Bahçeli ise savunanlara ‘hain’ dedi.

Siyaset 17 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Diyarbakır’da kayyum yönetimindeki büyükşehir belediyesi yapılacak yeni yola Şeyh Sait Bulvarı adını vereceğini duyurmuştu. Bu duyuru Ankara’da yankılandı ve siyasetin gündemi haline geldi. Üstelik tartışma 50+1’den sonra yeni bir Cumhur İttifakı krizine de dönüştü.

Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 50+1 sisteminin kaldırılabileceğini söylemiş, buna sert çıkan MHP lideri Devlet Bahçeli “Muhtar seçmiyoruz, cumhurbaşkanı seçiyoruz” demişti. İki lider sonraki açıklamalarında “Cumhur İttifakı” vurgusu yaparak “sorun yok” mesajı verdi ama kısa süre sonra ittifakta yeni bir “kriz” başladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün partisinin Ankara İl Başkanları Toplantısı’nda Şeyh Sait tartışmasına sert girdi. Şeyh Sait için “vatan haini, terörist başı, katil, cani, emperyalizmin uşağı” ifadelerini kullanan Bahçeli Şeyh Sait’i savunanlara da “Kim övüyorsa aynı çukurdadır. Kahraman diyenler aynı ihanetin yolcularıdır” dedi.

İYİ Parti’de Şeyh Sait krizi istifayla sonuçlandı: Eksilen beşinci sandalyeİYİ Parti’de Şeyh Sait krizi istifayla sonuçlandı: Eksilen beşinci sandalye

Bahçeli şöyle konuştu:

“Bir isyan elebaşısının adeta bir kahraman olarak tanıtım ve telaffuzu sabır taşımızı çatlatmıştır. Tarih ve milletin huzurunda söylüyorum; Hınıslı Sait bir vatan hainidir. Yaşadığı dönemin terörist başıdır.  Katildir, canidir, emperyalizmin uşağıdır. Piran’da askerlerimize saldıran, halkı isyana teşvik eden, Genç, Palu, Elazığ, Silvan, Lice, Varto işgaline kalkışıp Diyarbakır’ı ele geçirmek için saldırı düzenleyen, bu işgal başarılı olsaydı İngiltere’den sözde Kürdistan için destek isteyeceğini itiraf eden bir soysuza kim övgü yağdırıyorsa onunla aynı çukurdadır. Onlara dikkat ediniz, kalpleri milletle çarpmaz, gözleri milletle yaşarmaz, göğüsleri milletle kabarmaz. Şeyh Said’in damadı Melekanlı Şeyh Abdullah’ın son sözleri bakınız nasıldı: Gazetecilere dönüp ‘yazın’ dedi, ‘biz bu hainlere uyduk, başkası uymasın.’ Damadının hain dediğine bugün kahraman diyenler aynı ihanetin yolcularıdır.”

Bahçeli’nin bu sözleri en çok ittifak ortağı AK Parti’yeydi. Çünkü bulvara Şeyh Sait ismini veren iktidarın atadığı kayyum yönetimindeki büyükşehir belediyesiydi. Devamındaki tartışmada da Şeyh Sait’e en net sahip çıkan AK Partili isimler oldu.

Galip Ensarioğlu: Şeyh Said alimdir, kanaat önderidir

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu “Irkçıları Allah ıslah etsin. Şeyh Sait bölgede herkesin değer verdiği bir isim. Dicle’de 1925 yılında başlayan bir hadiseyi kimi isyan, kimi provokasyon olarak değerlendirir. Şeyh Sait büyük bir alimdir, kanaat önderidir. Asıl bölücü bu ırkçı zihniyettir. Kimse Kürtleri bölücülükle suçlamasın. Bunlar yeniden geçmişte kalan acıları çatıştırarak ülkeyi kaosa sürüklemek isteyen bölücülerdir. Bu vatan ırkçılardan çok Kürtlerin vatanıdır” dedi.

Şeyh Said’in torunu olan AK Partili vekil: Suç duyurusunda bulunacağız

AK Partili Milletvekili Avukat Abdurrahim Fırat ise Şeyh Said’e hakaret edenlere “terbiyesiz ve ahlaksız” dedi, bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Fırat şunları kaydetti:

“Bazı terbiyesiz ve ahlaksız zevatın Şeyh Said Efendi hakkında sarf ettiği beyanlar hakkında TCK hükümlerine göre hakaret oluşturan sözler nedeniyle suç duyurusunda bulunacağımızı ve Şeyh Said Efendinin sahipsiz olmadığı kamuoyuna beyan ederim.”

AK Parti İl Başkanı CHP’ye kızmıştı ama ses MHP’den geldi

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Şerif Aydın da kararı destekleyerek şunları yazdı:

“Tebrikler. Diyarbakır’ımıza bu tür modern ve üst düzey yatırımların yapılmasından rahatsız olanlara bakmayın siz. Bir zamanlar bombalarla, ölümlerle gündeme gelen şehrimizde bu tür muhteşem yatırımları hazmedemeyip “Şeyh Sait” ismini bahane ederek neden bu kadar saldırganlaştıklarını bizler çok iyi biliyoruz. Yapacağınız projelerle Ümit Özdağ’ı da, onun ‘protokol’ ortaklarını da, o protokolü bildiği halde görmezden gelip seçmenlerini masalara peşkeş çekenleri de rahatsız etmeye devam edin siz. Bu muhteşem bulvarın açılışını inşallah Ak Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak bizler yapacağız.”

Şeyh Sait’e sahip çıktığı için disipline verilen İYİ Partili Ensarioğlu istifa etti

Şeyh Sait’le ilgili tartışmalar İYİ Parti’yi de karıştırdı. Diyarbakırlı İYİ Parti İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu tartışmalara tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Ensarioğlu “Bölgenin toplumsal ve dini değerlerinden birine dönüşen Şeyh Sait’e yönelik ithamları şiddetle reddediyorum” dedi.

Şeyh Sait, Seyit Rıza ve Said Nursi’nin mezar yerlerinin açıklanması çağrısı yapan Ensarioğlu görüşlerini “Ülkemizde öncelikli olarak bir hafıza barışından başlanıp huzur ikliminin kalıcı olarak sağlanmasının tüm kesimlerin dahli ile mümkün olabileceği inancının kırılmasına müsaade etmeyeceğimizi ilgili taraflar bilmelidir” sözleriyle paylaştı.

Bu açıklamasının ardından Ensarioğlu partisi tarafından disipline sevk edildi. Ensarioğlu 10Haber’e yaptığı açıklamada savunma vermeyeceğini söyledikten iki gün sonra partisinden istifa etti.

Özgür Özel: Cumhuriyet’e karşı bir ayaklanma ama acılara saygılı olmak gerekir

CHP lideri Şeyh Said için “Konjonktüründe Cumhuriyet’e karşı ayaklanma olduğunu biliyorum. Bastırılırken oluşan acılar torunların kalbini acıtıyorsa saygılı olmak gerekir” dedi.

Katıldığı bir TV programında konu hakkındaki soruya yanıt veren CHP Genel Başkanı Özgür Özel şunları söyledi:

“Şeyh Said’e hain demem, kahraman demem sizi memnun edecekse… Şeyh Said isyanının kendi konjonktüründe Cumhuriyet’e karşı bir ayaklanma olduğunu biliyorum. Bu ayaklanmanın bastırılması sırasında oluşmuş acılar bugün bazı torunların kalbini acıtıyorsa o acıya saygılı olmak gerekir. Ama tarihten ders çıkarmak lazım. Cumhuriyet’in kurucu kadroları bugünkü gibi iletişim olanaklarının olmadığı, verilen emirlerin takibinin mümkün olmadığı yerde yaşanmış birtakım rahatsızlıklar, üzüntüler varsa bunu Atatürk’e mal etmek, CHP’nin sırtına yük gibi vurmak da kimsenin haddi değil.”

Bakırhan: Şeyh Said Kürt halkının onuru ve değeridir

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da Şeyh Said’e hakaret edilmesine tepki gösterdi.

Sosyal medya hesabından Kürtçe paylaşım yapan Bakırhan “Şeyh Said Kürt halkının onuru ve değeridir. Halkının var olma mücadelesinde büyük emek harcamış ve bu uğurda bedeller ödemiştir.  Şahsına yönelik hakaret ve saygısızlığı kabul etmiyoruz. Hakaret edenleri de kınıyoruz” dedi.

HÜDA-PAR’dan Altaylı’ya sert tepki

Cumhur İttifakı ortaklarından HÜDA-PAR da Şeyh Sait’e “haysiyetsiz, şerefsiz” diyen gazeteci Fatih Altaylı’ya tepki göstererek tartışmaya dahil oldu. HÜDA-PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı “Şeref ve haysiyet hakkında en ufak fikri dahi olmayan haddini bilmez bir takım zevat Şeyh Sait Efendi Hazretleri’nin hatırasına dil uzatmaya cüret etmiş. Şeyh Sait Efendi’nin varisleri bize icazet verecek olursa TCK. 130/1’de düzenlenen ‘kişinin hatırasına hakaret’ kapsamında hukuk önünde Fatih Altaylı’dan bu hakaretinin hesabını soracağız” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Bahçeli, Şeyh Said tartışmasına sert girdi: Vatan hainidirBahçeli, Şeyh Said tartışmasına sert girdi: Vatan hainidir

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.