Bahçeli’nin 100 il önerisi karşılık buldu: AK Parti çalışmalara başladı

MHP lideri Bahçeli'nin 19 yeni il önerisi AK Parti kanadında karşılık buldu. Yeni çalışmayla Türkiye'nin il sayısının 100'e çıkması hedefleniyor.

Siyaset 16 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

MHP lideri Devlet Bahçeli, 3 gün önce partisinin Meclis’teki grup toplantısında “Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür” dedi. Bahçeli’nin bu açıklamasının ardından 19 yeni il mi geliyor? sorusu gündeme geldi. NTV’den Ahmet Örsoğlu’nun haberine göre; MHP, seçimlerden önce yazılı olarak AK Parti’ye yeni il ve ilçe teklifinde bulundu. AK Parti ise bu teklifi olumlu karşıladı ancak 14 Mayıs’taki seçimlerin öncesine denk geldiği için Yerel Yönetimler Yasası konusundaki çalışmayı hazırlasa da rafa kaldırdı.

Yapılan bu çalışmaya göre yeni il ve ilçeler için önce kriterler ortaya konacak. İl olmak için, ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi 8 kriter bulunuyor. Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il olabilmek için kıstaslar arasında.

Yeni iller göze çarpsa da ilçeler konusunda da beklentiler var. Şu ana kadar adı geçen bir ilçe yok ama bu kriterleri sağlayabilecek İnegöl, Alanya, Polatlı, Çorlu, Siverek, Nazilli, Cizre, Manavgat, Ünye, Edremit, Fethiye, Midyat, Yüksekova ve Erciş’in aralarında olduğu 24-25 ilçenin olduğu belirtiliyor.

AK Partili kaynakların aktardığına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bahçeli bir araya gelip takvim oluşturduğunda söz konusu çalışma yeniden gündeme gelecek. Bununla beraber yeni il ve ilçeler için Meclis’ten de yasa çıkarılması gerekiyor. Düzenlemenin yasalaşmasının beklendiği tarih ise 2024 yerel seçimlerinden önce. İl ve ilçe olmak isteyen bölgeleri küstürmemek adına sürecin planlamasının mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılmasının daha uygun olacağı ifade ediliyor.

Bahçeli ilk grup toplantısında ‘Anayasa’ dediBahçeli ilk grup toplantısında ‘Anayasa’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.