‘Bakan toto’da iddialar kızışıyor

Cumhurbaşkanı, dün mevcut kabineyi son kez toplasa da beklenen açıklama yine gelmedi. Reuters’ın kulis haberine göre kabinede Hakan Fidan, Mehmet Şimşek ve İbrahim Kalın garanti isimler.

Siyaset 1 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Bakanlıkların hangi projede ne safhada olduklarına dair sunum yapıldığı öğrenilen toplantı sonrasında bir açıklama yapılmadı.

28 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından siyaset, yeni Cumhurbaşkanlığı kabinesinde kimler olacağı konusuna odaklandı. İlk ağızdan hala isimlerin açıklanmamış olması, birbiriyle çelişen kulis bilgilerinin de artmasını beraberinde getiriyor.

Mevcut Cumhurbaşkanlığı Kabinesi ise dün son kez toplandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında saat 16.30’da başlayan toplantıda, Bakanların bakanlıklardaki projelerinin son durumlarına ilişkin sunumlar yaparak bilgi verdiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sunumları dinledikten sonra kabine üyelerine teşekkür ettiği öğrenildi.

Kabine toplantısı sonrasında ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Kabine’den sonra Bahçeli ile görüştü

Cumhurbaşkanı, kabine toplantısının ardından günlük programında yer almadığı halde ittifakındaki büyük ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. Seçimlerin ardından ilk kez özel olarak yan yana gelen iki liderin, toplantıda Cumhur İttifakı’nın Meclis’teki yeni dönem rotası ile birlikte yeni kabinedeki isimleri de görüştüğü iddia ediliyor.

Ancak bu konu da gizemini koruyor çünkü iki liderin tarafından da görüşmeye dair bir açıklama yapılmayacağı bilgisi paylaşıldı.

‘Erdoğan fikrini değiştirebilir’

Gündemde öne çıkan kulis haberlerinden biri de Londra merkezli haber ajansı Reuters’a aitti. Ajansa konuşan Türkiye’den dört üst düzey yetkili, Erdoğan’ın yeni kabinesinde eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek’e maliye bakanı ya da ekonomiden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yer vermesine neredeyse kesin gözüyle bakıldığını söyledi.

Ekonomi politikalarının Erdoğan’dan özerkliği ile ilgili de konuşan üst düzey parti yetkilisi, “Şimşek’in politikaları açık. Bunun altına imzasını atıyor. Eğer başarı bazı faiz artışları gerektiriyorsa, bunu yapacaktır. Cumhurbaşkanı onu bu göreve atarsa ona bu esnekliği verir” dedi.

Reuters’a konuşan yetkililer, Erdoğan’ın çarşamba günü eski kabinesinin son toplantısına başkanlık etmesinin ardından cumartesi gününe kadar yeni kabinesini ilan edeceğini iddia etti. Yetkililer, yeni kabinede sözcü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan’ın yer almasının da neredeyse kesin olduğunu da sözlerine eklediler.

Reuters’a konuşan dört yetkili, henüz nihai kararların alınmadığını ve Erdoğan’ın fikrini değiştirebileceğini söyledi.

Destici teklif için açık kapı bıraktı

Öte yandan yeni kabinede cumhurbaşkanı yardımcılığı için adı geçen isimlerden Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, dün katıldığı Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından geleneksel hale gelen Anadolu Sohbetleri Buluşması’ndan gündeme dair açıklamalarda bulundu.

14 Mayıs’taki seçimde Meclis’e giremeyen BBP lideri Mustafa Destici, kendisine yöneltilen ‘cumhurbaşkanı yardımcılığı adaylığı’ sorusuna, “Kabineyi kurmanın, hükümeti oluşturmanın Cumhurbaşkanı’nın takdirinde. Böyle bir teklif gelirse parti kurullarımızda değerlendiririz” diye yanıt verdi.

Ekonomiye Mehmet Şimşek mi gelecek, yoksa ruhu mu?Ekonomiye Mehmet Şimşek mi gelecek, yoksa ruhu mu?

'Bakan toto' başladı: 'Kuliste duydum' diye bakanlar kurulu listesi paylaşan bile var‘Bakan toto’ başladı: ‘Kuliste duydum’ diye bakanlar kurulu listesi paylaşan bile var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.