‘Bakan toto’ başladı: ‘Kuliste duydum’ diye bakanlar kurulu listesi paylaşan bile var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından kulislerde yeni kabinede kimlerin yer alacağı iddiaları dolaşmaya başladı. Erdoğan'ın bir hafta içinde yeni bakanlar kurulunu açıklaması bekleniyor.

Siyaset 31 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı seçiminin 14 Mayıs’ta yapılan ilk turunda adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye, cumhurbaşkanını belirlemek için 28 Mayıs’ta tekrar sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 52,16 oranında oy alarak üçüncü kez cumhurbaşkanı seçildi. Millet İttifakı’nın adayı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,84 oranında oy aldı.

Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından kulislerde her seçimde olduğu gibi kimlerin bakan olacağı yönünde iddialar ortaya atılmaya başladı. Dün gün boyunca çeşitli gazeteciler ve yayın organları ortaya bir sürü iddia attılar. Bu iddiaların tamamı ‘Güvenilir kaynaklardan duydum’ diye söylendi ama herkesin birden kaynağının ‘güvenilir’ olmasına imkan yok, çünkü çoğu iddia birbiriyle çelişiyor.

Dün hatta bakanlar kurulu için tam liste yayınlayan gazeteciler bile oldu. Ama gerçek şu ki, bütün bu listeler ve ‘özel haber’ler büyük birer spekülasyondan ibaret. Dün akşam üzeri saatlerinde bazı WhatsApp Gruplarında Cumhurbaşkanlığı antetli kağıdında bakanlar kurulu listeleri bile uçuşmaya başladı. Bunların tamamı yalan.

Bakın dün ortaya çıkan, bugün de benzer bir hızla devam etmesi beklenen ‘Güvenilir kaynaklardan duyduk’ denerek servis edilen bu spekülatif iddialar neler?

Gazeteciler Kabine Toto oynuyor

Örneğin gazeteci Candaş Tolga Işık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyio Erdoğan’ın yeni kabineyi cuma günü açıklayacağını söyledi.

Gazeteci Candaş Tolga Işık, sosyal medya hesabından konuyla ilgili şu paylaşımı yaptı:

“Yeni Bakanlar Kurulu cuma günü açıklanacak. Çok büyük sürprizler var. Eski kabineden sadece 2 kişi devam edebilir ama o da net değil. Tamamen yeni bir Bakanlar Kurulu ihtimali çok kuvvetli.” 

Ancak Işık’ın bu açıklaması dün akşam saatlerinde yapılan Ak Parti MKYK’sı sonrası açıklamanın ardından boşa düştü. Çünkü Ak Parti sözcüsü Ömer Çelik, Tayyip Erdoğan’ın kabinesinin Cumhurbaşkanı seçimi kesin sonuçlarının açıklanmasından üç gün sonra duyurulacağını söyledi. Şu an kesin sonuç ne zaman açıklanacak bilinmediği için ondan üç gün sonrası ne zamana denk geliyor, bunu a bilmiyoruz.

‘Sinan Oğan kabinede yer almak istiyor’

Gazeteci Barış Yarkadaş, ‘kulislerden edindiğim bilgiler’ diyerek tam bir bakanlar kurulu listesini ve yeni isimleri TELE1 ekranlarında paylaştı.

Gazeteci Barış Yarkadaş’a göre, Sinan Oğan kurulacak yeni kabinede görev almak istiyordu. Yarkadaş, konuyla ilgili “Sinan Oğan’ın Türk Cumhuriyetleri ile İlişkiler diye bir bakanlık oluşturulması ve orada görev almak istediği Ak Parti kulislerinde konuşuluyor. Sinan Oğan’ın böyle bir talebi varmış” diye konuştu.

Yarkadaş’a göre yeni kabine şöyle şekillenecek:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Hakan Fidan

Cumhurbaşkanı Yardımcısı: Mehmet Şimşek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı: Arzu Akalın

Adalet Bakanı: Ali İhsan Yavuz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Adnan Ertem

Çevre Şehircilik Bakanı: Nurullah Öztürk

Dışişleri Bakanı: İbrahim Kalın

Enerji Bakanı: Alparslan Bayraktar

Gençlik ve Spor Bakanı: Hamza Yerlikaya

Hazine Maliye Bakanı: Osman Arslan

İçişleri Bakanı: Hasan Doğan

Kültür ve Turizm Bakanı: Mehmet Nuri Ersoy

Milli eğitim Bakanı: İbrahim Er

Milli Savunma Bakanı: Yaşar Güler

Sağlık Bakanı: Fahrettin Koca

Tarım ve Orman Bakanı: Hüseyin Aydın

Sanayi Bilim ve Teknoloji Bakanı: Mehmet Fatih Kacır

Ticaret Bakanı: Sait Korkmaz Karaca

Ulaştırma Haberleşme ve Alt Yapı Bakanı: Ömer Fatih Sayan

‘Berat Albayrak geri dönüyor’ iddiası

Bu spekülasyon fırtınasında Cumhuriyet gazetesi de yerini aldı. Gazete, yeni kabinede, “sürpriz isimlerin de yer alacağının” altını çiziyor. Selda Güneysu’nun kulis haberine kulis haberine göre, bu isimlerden birinin de daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevini üstlenen, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın olduğu belirtiliyor.

Gazetenin haberinde, bir diğer sürpriz ismin de Hulusi Akar olduğu belirtiliyor. Ak Parti’den Kayseri Milletvekili seçilen Akar’ın yeniden “Milli Savunma Bakanı” olacağı kaydediliyor.

Görevine devam etmesi beklenen bir diğer bakanın ise Mevlüt Çavuşoğlu olduğu ifade ediliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “yeniden bakan olmak istemediği” dile getiriliyor. Kulislerde, Acıbadem Sağlık Grubu Başkanı ve eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı, iş insanı Mehmet Ali Aydınlar’ın yeni Sağlık Bakanı olacağı kaydediliyor.

Ak Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin’in adı kulislerde “Adalet Bakanı” olarak geçmişti. Ancak Erdoğan’ın Şahin’i, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın başına getirmek istediği dile getiriliyor.

Eski Ak Parti Grup başkanvekilleri Bülent Turan, Yılmaz Tunç ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un da adı “Adalet Bakanlığı” için geçiyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ise görevine devam edeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Daha önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun TBMM’de yemin ettikten sonra “bakanlık görevine devam edeceği” konuşuluyordu. Ancak bugünlerde Soylu ile ilgili başka bir iddia da gündemde. Soylu’nun, yeniden İçişleri Bakanı olmayacağı, bunun yerine TBMM İçişleri Komisyonu Başkanlığı görevine getirileceği ileri sürülüyor.

TİP'ten milletvekili seçilen Can Atalay'ın tahliye süreci nasıl işleyecek, ilk nereyi ziyaret edecek?TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay’ın tahliye süreci nasıl işleyecek, ilk nereyi ziyaret edecek?

‘Hakan Fidan Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak’

Neredeyse tam bakanlar kurulu listesi yayınlayan gazetelerden biri de Sözcü. Bu gazeteye göre MİT Müsteşarı Hakan Fidan, yeni dönemde ‘Cumhurbaşkanı Yardımcısı’ olarak görev yapacak.

Sözcü’den Veli Toprak imzalı kulis haberine göre, ise Washington Büyükelçisi Murat Mercan’ın damadı olan Bayraktar’ın Enerji Bakanlığı’na gelmesi bekleniyor.

Sözcü’de yer alan kulis habere göre konuşulan isimler şöyle:

Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan ile 13 yıldır MİT Müsteşarlığı görevini yürüten Hakan Fidan’ın adı kabine için geçiyor. Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığı’na gelebileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın da Dışişleri Bakanlığı için adı dile getiriliyor.

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu’nun da Milli Savunma Bakanlığı için adı geçiyor. Trabzonlu olan Hacımüftüoğlu’nun bakan olması bekleniyor.

Afet ve Göçişleri adı altında iki yeni bakanlık oluşturulması planlanıyor. Sinan Oğan’ın da adı bakanlık için geçiyor.

‘Mehmet Şimşek kabul etti’ iddiası

Spekülasyonu ta seçim öncesinden başlayan bir başka konu da ekonominin başına Mehmet Şimşek’in gelip gelmeyeceği. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün  Şimşek’le görüştü. 1,5 saat süren toplantı sonrası resmi bir açıklama yapılmadı ancak Oksijen gazetesinin haberine göre, görüşme olumlu bir havada geçti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı için ismi geçen Mehmet Şimşek, Erdoğan’a yeni dönemde görev almaktan şeref duyacağını ancak iki konuda güvence istediğini belirterek kilit ekonomik birimlere atama yetkisini de içeren daha geniş kapsamlı bir sorumluluk için hazır olduğunu söyledi. Şimşek bu talebini dile getirirken, uygulanan ekonomik modelin yanlış olduğunu, kısa vadede çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini, uluslararası yatırım kuruluşlarının da kendisiyle aynı fikirde olduğunu açık şekilde anlattı. Şimşek ortodoks ekonomi politikalarına dönülmesi gerektiğine inandığını söyledi. Oksijen’in edindiği bilgilere göre Erdoğan, atama yetkisi için “Bunu olmuş bil” cevabını verirken, Şimşek’in ortodoks politikalara dönüş ısrarına olumlu ya da olumsuz bir cevap vermedi.

Oksijen’e bilgi veren kaynaklar, şu andaki manzaraya göre ortodoks ekonomi politikalarına aniden dönüşün zaten mümkün olmayacağını, sert bir faiz artışının ekonomide “ani duruş-sudden stop” etkisi yaratabileceğine dikkat çekerek, bu zorunluluk nedeniyle ikilinin anlaşmasının olası olduğunu söylediler. Kaynaklar “Şimşek de KKM’nin hemen durdurulması veya faizin sert şekilde hemen yukarı çekilmesinin doğru olmayacağını biliyor. Dolayısıyla geçiş kademeli olmalı. Bu Erdoğan-Şimşek anlaşmasını kolaylaştırabilir. Cumhurbaşkanı aniden dönüş yapmak durumuna düşmeyerek, seçim öncesi vaatleri ve ikinci tur sonrası yaptığı konuşmalarının tam aksinde hareket etmek zorunda kalmaz” yorumunu yaptılar. Aynı kaynaklar Mehmet Şimşek’in Ekonomiden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevine getirilme ihtimalinin de masada olduğunu söylediler.

Sinan Oğan: ‘Cehennemin kapılarını kapatacak’ adaydan Hüda-Par'ın 'yanına giden' adamaSinan Oğan: ‘Cehennemin kapılarını kapatacak’ adaydan Hüda-Par’ın ‘yanına giden’ adama

Bankacıların da bir spekülasyonu var

Yeni kabine spekülasyonunu sadece gazeteciler yapmıyor. Özellikle bankacılık sektöründe konuşulan bir başka iddiaya göre ise Hazine ve Maliye Bakanlığı için 2021 Şubat’tan beri Trendyol Grubu Başkanı olan Çağlayan Çetin’in ismi geçiyor. Kaynaklar Mehmet Şimşek’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı olması durumunda Çağlayan Çetin’in Hazine ve Maliye Bakanı olabileceğini söylüyor. Bu iki bakanlık bölünürse Çetin’in Hazine Bakanlığı’na, Ak Parti içinden deneyimli bir ismin de Maliye Bakanlığı görevini üstlenebileceği konuşuluyor.

Daha önce Deutsche Bank Avrupa Eş Başkanlığı ve piyasalarda yatırım bankalarının Rolls-Royce’u olarak kabul edilen Goldman Sachs’ın Türkiye Başkanlığı görevlerinde bulunan Çetin’in tıpkı Şimşek gibi piyasalara güven verecek bir isim olduğu için öne çıktığı söyleniyor.

Hakan Fidan Cumhurbaşkanı Yardımcısı mı olacak?Hakan Fidan Cumhurbaşkanı Yardımcısı mı olacak?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.