Bakan Tunç’tan İmamoğlu’nun ‘ahmak davası’ restine cevap: Parmak sallamaktan yargı etkilenmez

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "Ceza mı keseceksiniz, hodri meydan" sözleri üzerine "Çıkıp oradan parmak sallayarak yargı mensuplarını etkileyemezsiniz" dedi.

Siyaset 5 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hakkında açılan “ahmak” davası için kullandığı “Ceza mı keseceksiniz, hodri meydan” sözlerine yanıt verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ile 5 yıl siyasi yasak cezası aldığı İstinaf Mahkemesi’ne taşınan dava hakkında konuşmuştu. Sözcü TV’de gazeteci Uğur Dündar’a konuşan İmamoğlu, cezanın onanması halinde milletin ayağa kalkacağını ve iktidarın Yargıtay aşamasını göremeyeceğini söylemişti.

İmamoğlu “Bu millet ayağa kalkar. İddiamın ötesi… Hodri meydan. Her şey ortada. Bin tane hukukçuya sorsanız bir tanesi ahmak diye bir kelimeden ceza kesmez. Ahmak kime denmiş? O belli. Bilirkişi raporu belli. Yapılan hamleler belli. Buradan dava üretiyorsun. Ayıptır. Bunu kendine reva gören iktidar bu işin mesulüdür. Hodri meydan. Ceza mı keseceksiniz? Buyurun kesin. Size söz: Bu millet ayağa kalkar. Bu millet size Yargıtay kararı verene kadar, o süreyi göstermez, evinize yollar. Onun da yöntemi belli. Erken seçim gelir” demişti.

Yılmaz Tunç’tan İmamoğlu’na tepki

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç gazetecilere açıklama yaptı. Tunç’un hedefinde İmamoğlu vardı. Tunç, İmamoğlu’nun “Ceza mı keseceksiniz, hodri meydan” sözlerine tepki göstererek “Çıkıp oradan parmak sallayarak yargı mensuplarını etkileyemezsiniz” dedi.

Bakan Tunç şunları dile getirdi:

“Yargımız başta anayasa, kanunlar ve ilgili mevzuat çerçevesinde karar verir. Görülmekte olan davaya yönelik sözler söylemek kimseye yakışmaz. Kimse yargıyı tehdit edemez, kimse yargıya parmak sallayamaz, o konuşmaların doğru olmadığını, uygunsuz olduğunu ifade etmek istiyoruz. İlk derece mahkemesinin kararını beğenmediğiniz zaman istinafa gider, savunmanızı verirsiniz. Avukatınız ya da kendiniz savunmanızı yaparsınız, yargı karar verir.

Yine beğenmezseniz bunun temyizi var. Kabadayı şekilde yargıyı tehdit ederek, parmakları kaldırarak ‘Bu kararı veremezsiniz’ ifadeleri hiçbir makama yakışmaz. Yargının tarafsızlığı çerçevesinde herkes gerekli itirazları hukuk içerisinde yapar. TV programlarında parmak sallayarak hiç kimse yargı mensuplarını korkutamaz. Millet bu tavırlardan hiç hoşlanmaz. Millet gerektiğinde cevabı vermeyi bilir. Yargı kararları eleştirilemez değil. Sayın Cumhurbaşkanımız da zaten bunu dünkü konuşmasında ifade etti. Yargı kararlarının itiraz yeri bellidir. Hiçbir tehditten, parmak sallamaktan yargı etkilenmez.”

İmamoğlu: İstinaf bana ceza verirse bu iktidar Yargıtay kararından önce giderİmamoğlu: İstinaf bana ceza verirse bu iktidar Yargıtay kararından önce gider

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.