Bakanlıklarda devir-teslim törenleri devam etti: Fidan’ın sesi duyuldu

Bakanlıklarda devir teslim törenleri devam ediyor. Günün en ilgi çeken töreni Dışişleri Bakanlığı’nda gerçekleşti. Daha önce Milli İstihbarat Başkanı olarak görev yapan Hakan Fidan’ın sesini kamuoyu ilk kez duydu. Öte yandan Hulusi Akar’la Yaşar Güler ikinci kez halef-selef oldu.

Siyaset 6 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 28 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanmasının ardından yeni kabineyi 3 Haziran’da Çankaya Köşkü’nde açıkladı. Önceki gün başalyan devir-teslim törenleri dün de devam etti. İkinci günün ilk töreni Beştepe’de gerçekleşti, kapanış ise Milli Savunma Bakanlığı’nda yapıldı.

Devir-teslimin ikinci günü Beştepe’de başladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Beştepe’de görevi törenle Fuat Oktay’dan devraldı.

Oktay’ın açıklamaları şöyle:

Makamlar, görevler geçici, Türkiye Cumhuriyeti devleti kalıcıdır. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabinesinde görev yaptığım tüm bakan arkadaşlarımıza, aileme, ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Yılmaz’ın açıklamaları şöyle:

Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görevi Fuat Oktay’dan devralmak benim için bir onurdur. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu ağır sorumluluğu üstleneceğiz. Önceki dönemde ülkemize hizmet eden tüm bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişin ardından ilk görev yapan Fuat Oktay’a yürekten teşekkür ediyorum. Siyasi istikrarla ekonomik istikrarın halkın refafına dönük çalışmaları net bir şekilde görüyoruz. Halka hizmete devam edeceğiz. Vatandaşın beklentilerini karşılayacağız. Tüm Türkiye kazanmıştır. Toplumun her kesimi 85 milyon insanımız kazanmıştır. Temel ilkemiz adalet olacaktır.

Hakan Fidan’ın sesi duyuldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, görevi Mevlüt Çavuşoğlu’ndan devraldı.

Uzun yıllardır kamuoyu önünde olmasına rağmen daha önce sesi duyulmayan Hakan Fidan’ın da törende yaptığı konuşmayla ilk kez sesi duyulmuş oldu.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:

Türk’ün olduğu her yerde devlet, devletin olduğu her yerde diplomasi vardır. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın demokratik haklarını kullanması için sandığı ayaklarına götürdük. 8 yıl 6 ay 13 gün taşıdığım Dışişleri Bakanlığı’nın bayrağını Hakan Fidan’a devrediyorum. Ben de her zaman bakanlığımızın ve bakanımızın emrinde olacağım. Şimdi görevimiz Türkiye Yüzyılı’nı inşa etmektir.

Ardından açıklama yapan Fidan’ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Milli İstihbarat Teşkilatında 13 yıl süren görevimin ardından aynı derecede mesuliyet gerektiren Dışişleri Bakanlığına atanmam nedeniyle şahsıma gösterdiği güven için Sayın Cumhurbaşkanıma şükranlarımı iletiyorum.

Sayın Çavuşoğlu arkadaşlığımız Bilkent Üniversitesinde aynı sıralarında başladı. Kendisi devlet adamı ve insan ve dost olarak her zaman üstün meziyetler ortaya koymuştur. Sayın Çavuşoğlu ile çok kritik görevleri birlikte gerçekleştirdik.

Çok büyük bir uyum ve gücen içerisinde kritik görevleri birlikte ihya ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonuna ve temsil ettiği değerlere uygun bir şekilde devletimizin ve milletimizin bütünlüğü güvenliği ve refahı için bütün gayreti göstereceğim. Milli dış politika vizyonunu ilerletmeye devam edeceğim.

Enerji Bakanlığı’nda ‘yatırım ve reform’ mesajı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, görevi törenle Fatih Dönmez’den devraldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, görevi törenle Fatih Dönmez’den devraldı.

Dönmez’in açıklamaları şöyle:

Türkiye’nin adını ihracatta da duymaya başlayacaksınız. Çok kısa bir süre içerisinde gaz ticaret merkezi vasıtasıyla Türkiye bölgesinde önemli bir aktör haline gelmiş olacak. Madencilikte rekorlarla geçen bir süre oldu. İhracatımızı 6,5 milyar dolara çıkartmış olduk. Saymakla bitmez. Son 5 yılda çok büyük işler, çok büyük projeler gerçekleştirdik. Şimdi bu görevi uzun yıllar mesai yaptığımız Alparslan kardeşimize bırakacağız. 13 yıla aşkın süredir birlikte çalıştığımız bir kardeşimiz. Emeği geçen bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Bayraktar’ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Enerji ve Tabii Kaynaklar alanında daha büyük dönüşüm için daha büyük bir dönüşüm için yeni bir yatırım ve reform hamlesiyle ülkemizin refahına en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle sizlerle beraber çalışacağız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bu önemli görevi bizlere layık gördüğü için şükranlarımı arz ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.

Yeni Aile Bakanı ‘yardımlarda şeffaflık’ dedi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, görevi törenle Derya Yanık’tan devraldı.

Yanık’ın açıklamaları şöyle:

Çok kıymetlli bakanımıza çok sevgili dostumuza bu bayrağı devrediyor olmaktan çok mutluyum. Sayın Bakanımızın geçmişte yaptığı çalışmaları enerjisi gençliği şu anki bulunduğu noktayı da çok geliştirerek yürüteceğinden en ufak bir kuşkum yok. Mesai arkadaşlarıma, bakanlık çalışanlarına huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Tam bir adanmışlıkla çalıştılar. Bu fedakarlığın aynı şekilde devam edeceğinden kuşkum yok. Sayın Bakanımıza kolaylıklar diliyorum. Yolu açık olsun.

Göktaş’ın açıklamaları şöyle:

Türkiye Yüzyılı vizyonuyla kurulan bu kabinede bu görevi bana tevdi eden Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Aile ve toplum hizmetlerinde olduğu gibi kadınlar, çocuklar, engelliler, yaşlılar şehit ve gaziler ile ilgili çalışmalarımızda yüzyıl vizyonumuzla yürütüceğiz. Sosyal yardımların şeffaf bir anlayışla sürdürebilir olmasını çok önemli görüyoruz.

Karaismailoğlu: Felaketlere rağmen yatırımlardan geri durmadık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, görevi törenle Adil Karaismailoğlu’ndan devraldı.

Karaismailoğlu’nun açıklamaları şöyle:

Türkiye, dünyanın lider ülkelerinden birisi olacaktır. Son 21 yıldır Türkiye’nin bu istikrar ortamında yaptığı büyük yatırımlarla birlikte Türkiye önündeki 50 yılı planlayan bir ülke haline gelmiştir. Yol arkadaşımız Abdulkadir Bey’de çok şeyler ilave edecektir. Biz bakanlığa başladığımız günde pandemiyle başladık. Peşinden seller afetler depremler ve hep birlikte yol arkadaşlığı yapıp büyük tecrübelerimiz oldu. Bu kadar zorluklar içerinde hiçbir yatırımdan geri durmadık. Aksine hızlandırdık.

Karaismailoğlu’nun açıklamalarının ardından sözü Uraloğlu aldı. Uraloğlu’nun açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Sayın Cumhurbaşkanımızın yeni dönemini ve yeni bakanlar kurulumuzu tebrik ediyorum. 21 yıldır Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yaptığımız özveri çalışmalarla ulaşım, iletişim, altyapı ve denizcilikte Türkiye olarak çağ atladık.

Çalışanların yaşam kalitesini ve refahını artırmak görevimiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, görevi törenle Vedat Bilgin’den devraldı.

Bilgin’in açıklamaları şöyle:

Burada yaklaşık 2 yılı geçtik. Birlikte çalıştığımız arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Çok büyük zorlukların üstesinden geldik. Asgari ücretten vergi alınmamasına yönelik çalışma bize nasip oldu. Başkanlık sistemi de bunları kolaylaştıran bir sistem. EYT meselesi 20 küsur yıllık bir meseleydi. Bakan olunca meseleyi önümüzde bulduk ve onu da çözdük. Türkiye’nin ekonomik olarak en zor olduğu dönemde bu sorunları çözmek kolay iş değildir. Yaptığımız şeyler saymakla bitmez. Türkiye’de ekonomik ve sosyal gelişmeyi birlikte sağlamak meselenin esasıdır. Türkiye büyüyor. Türkiye, sanayiye dayanarak büyüyor. İhracata dayalı büyüme modelini tercih etti Türkiye. Bu büyümenin devam etmesi lazım. Bu büyüme devam ederken emekçilerin çalışanların bu büyümeden pay alması çok önemli. Emekçilerin milli gelirden aldıkları payla ilk defa yüzde 38’e çıktı.

Işıkhan’ın açıklamaları şöyle:

Bugün burada bir nöbet değişimi yapıyoruz. Bundan sonra kendisinden devraldığımız bayrağı Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ülkemize ve milletimize hizmet etmeyi sürdüreceğiz. Tüm çalışanlarımızın yaşam kalitesini ve refahını arttırmak en önemli görevimizdir.

Yeni Gençlik ve Spor Bakanı: Güçlü bir gençlik geliyor

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, görevi Mehmet Muharrem Kasapoğlu’ndan devraldı.

Kasapoğlu’nun açıklamalarınıns satırbaşları şöyle:

Yoğun bir 5 yıl geçirdik. Zaman zaman zorlu süreçlerden geçtik. Her daim Cumhurbaşkanımızın hem de değerli bakanımızın desteklerini hissettik. Bu bir mevki değişimidir. Bizler aynı takımın oyuncularıyız. Cumhurbaşkanımızla aynı yola baş koymuşuz. Değerli Bakanımız Osman Aşkın Bey, hem o güzel yüreğiyle donanımıyla kucaklayıcıyla bu mevkideki misyonunu çok daha yukarıya taşıyacaktır. Her daim inancımızı motivasyonumuzu en üst düzeyde ortaya koymaya devam edeceğiz. Tüm arkadaşlarıma ilelebet minnet duyacağım. Tarih her şeyi yazar. Bu şanlı bayrak ilelebet dalgalanacak. Bugün bu törenle birlikte bu mücadele daha da hızlanacak. Türkiye Yüzyılı büyük bir perspektiftir. 70 binden fazla çalışma arkadaşımın her birine minnetarım. Belki bazen üzüldük, kırıcı olduk. Ben sizleri gönülden seviyorum. Bizimkisi kısa mesafe koşusu değil. Bizimki maraton koşusu. Şüphe yok ki istikamet aynı. Tüm çalışma arkadaşlarıma gönülden teşekkür ediyorum.

Bak’ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

Sayın bakanıma çok teşekkür ediyorum. Kendisiyle çok güzel bir dostluğumuz olmuştur. Birlikte çalıştık. TBMM’de görev yaptığım sürede kendisiyle birlikte çalıştık. Sık sık istişare ettik. Güzel işler yaptılar arkadaşlarımız. Sayın Cumhurbaşkanımzın liderliğinde Türkiye hem sporda hem gençlikte hem tesis açısından dünyanın önde gelen ülkeleri arasına girdi. Müthiş bir kredi yurtlardaki yurt kapasitesinin artırılmasında ortaya koyulan performans çok çok önemliydi. Olimpiyatlar için tebrik ediyorum. Çıtayı yükselttiniz. Tüm ekibe teşekkür ediyorum. 5 yılda güzel işler yaptılar. Spor ve gençlik için çok çalışmalar yaptık. Türkiye Yüzyılı başlıyor. Yapılacak çok iş var. Kabinedeki arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Bu görev çok kutsal bir görev. Gençlerimiz çok önemli bir potansiyelimiz. Güçlü bir gençlik geliyor.

Yaşar Güler ile Hulusi Akar ikinci kez halef-selef oldu

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, görevi törenle Hulusi Akar’dan devraldı.

İkili daha önce Genel Kurmay Başkanlığı’nda da halef- selef olmuştu.

Akar’ın açıklamaları şöyle:

Alnımızın akıyla bu görevimizi tamamlamış bulunuyoruz. Bu hayati görevi siz değerli silah ve mesai arkadaşlarımızla birlikte başarıyla icra etmenin mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Ülkemizin ve asil milletimizin güvenliğini havada denizde karada, hak ve menfaatleirni korumak için azim ve kararlılıkla hep birlikte çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Hiçbir oldu bittiye izin vermedik. Haklarımızı çiğnetmedik çiğnetmeyeceğiz. 7 iklim 3 kıtaya barışı huzuru adaleti taşıyan atalarımızdan aldığımız ilhamla başta Azerbaycan ve Libya olmak üzere Somali, Katar, Kosova ve Bosna gibi dost ve kardeş ülkemizin yanlarında olduk. Yanlarında olmayı sürdüreceğiz. Sayın Yaşar Güler’i kutluyor ve emir komutasında başarılarının devam edeceğine inanıyorum.

Güler’in açıklamaları şöyle:

“Bu bir bayrak değişimidir. Bugün bu bayrağı ben devralıyorum. Amacımız bu bayrağı daha yukarlara taşımaktır. Birinci önceliğimiz terörle mücadele olacaktır. Ülkemizin huzur ve güvenliğini tehdit eden her türlü terör örgütü ile en son terörist etkisiz hale getirilene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Görevleirmizi başarıyla yerine getirmek için Atatürk’ün ilke ve inkılaplarına bağlı, bilim ve hukuku rehber edinen anayasaya ve kanunlara tam başğlı ve şeffaflık içerisinde durmaksızın çalışacağımıza emin olunuz.”

Soylu’nun Erdoğan’dan son isteği

Öte yandan önceki gün İçişleri Bakanlığı koltuğunu uzun süredir İstanbul Valisi olarak görev yapan Ali Yerlikaya’ya bırakan Süleyman Soylu ile ilgili dün ilginç bir kulis haberi yayıldı.

HalkTV’den Seyhan Avşar’ın haberine göre; Süleyman Soylu son dakikaya kadar görevinde kalmak için mücadele etti. Ancak kalamayacağını anlayınca Erdoğan’dan İstanbul Valisi olarak kendisine yakın olan Çetin Oktay Kaldırım’ı ataması için ricada bulundu.

İddiaya göre; Ali Yerlikaya’nın adının İçişleri Bakanı olarak konuşulduğu süreçte Soylu, Yerlikaya’nın kendi yerine gelmemesi için çok çaba sarfetti. Ancak bunu engelleyemedi.

Çetin Oktay Kaldırım’ın Soylu ile yakın ilişkisi siyaset arenasında biliniyor. Kaldırım’ın sosyal medyadan Soylu’ya övgü dizdiği pek çok paylaşım bulunuyor.

Teknokrat kabine Erdoğan’ın yeni dönemi için ipuçları veriyorTeknokrat kabine Erdoğan’ın yeni dönemi için ipuçları veriyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.