Bakırhan Özel’e kendi sözleriyle yanıt verdi: Kürt yediği ayazı unutmaz

HEDEP Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan partisinin grup toplantısında Kılıçdaroğlu-Özdağ protokolunun yanı sıra HEDEP adının değiştirilmesinin istenmesini de eleştirdi: "Kapatılan Refah Partisi şimdi Yeniden Refah Partisi oldu, buna ne diyeceksiniz?"

Siyaset 28 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan partisinin haftalık grup toplantısında gündemi değerlendirdi.

Kürsüye yakasında Tahir Elçi’nin fotoğrafıyla çıkan Bakırhan ”Bugün Sevgili Tahir Elçi’nin katledilmesinin 8’inci yılı. Onu özlemeye, onu anmaya devam ediyoruz. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollardan çözülmesini isteyen Tahir Elçi’nin yokluğunu, insan hakları mücadelesini onurluca yürüten Tahir Elçi’nin yokluğunu her zaman hissediyoruz. Devlet bu cinayeti de aydınlatmak istemiyor” dedi.

Doğu ve Güneydoğu’daki illerde yol, su, altyapı, sağlık hizmeti eksiklerini sıralayan Bakırhan “Burada durum bu iken İsrail’e terör devleti diyenlerin çocukları maşallah vızır vızır ticaret yapmaya ve servetlerine servet katmaya devam ediyor. Bu manzarada iflas bayrağını çeken 126 bin esnaf var. Bu manzarada 20 milyon icralık dosya var. Düşünün 80 milyonluk ülkede 20 milyon icra dosyası var” dedi.

Özgür Özel, yerel seçim rotasını açıkladı: İttifak yok işbirliği varÖzgür Özel, yerel seçim rotasını açıkladı: İttifak yok işbirliği var

Bakırhan iktidarın 2024 bütçesini “Saraya günde 15 milyon lira harcayan, lüks ve şatafat içinde yaşayan saray sevdalıları var. Tek ihaleyle ihya olan müteahhitler var, faiz ve savaş baronları var. Hayali fonlarla zengin olan yandaş müteahhitler var. Komisyon görüşmeleri biten 2024 bütçesi de bu iki Türkiye manzarasının vesikasıdır. Bu bütçede kimlere kaynak ayrılıyor? Kendi ideolojisini topluma yaymak isteyen Diyanet İşleri Başkanlığına 91 milyon ayrılıyor. Garanti ödemeleri adı altında milyonları cebe indiren yandaşlar var. Biri ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ demişti. Hatta faize ilişkin ‘Nas neyi gerektiriyorsa onu yapacağız’ demişti. Fakat ne ekonomist olması ne de dini referansları Türkiye ekonomisini iflasa götürmekten kurtarabildi. Türkiye ekonomisi iflas ederken faiz lobileri gülmeye devam ediyor” sözleriyle eleştirdi.

‘Asgari ücret 25 bin TL olmalı’

Bakırhan asgari ücretin 25 bin TL olması gerektiğini söyledi, “Asgari ücret yoksulluk sınırının yarısı olmalıdır ve her ay yoksulluk sınırına göre düzenlenmelidir. Gelin hep birlikte bu kanun teklifimizi bugün Meclis’ten geçirelim” diye çağrı yaptı.

HDP’nin 2019’da kazandığı 65 belediyenin 48’ine kayyum atanmıştı. Bakırhan yerel seçimlerde bu belediyeleri yeniden kazanacaklarını söyledi ve “Bizim yerel yönetim anlayışımızda demokrasi vardır. Kendimize güveniyoruz, başaracağız” dedi.

Kılıçdaroğlu ile Özdağ arasındaki protokol: Utanç kaydı

Yerel seçimler için CHP’ye seslenen Bakırhan 28 Mayıs seçimleri öncesinde Kemal Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ arasında imzalanan protokolü hatırlattı. “Bu protokol bir utanç kaydı olarak tarihe not düşecektir. Ne halkta karşılığı vardır ne de gerçekle bir bağı bulunmaktadır. Kirli ve ırkçı kağıt parçasıdır, bir paçavradır, aynı zamanda Çöktürme planının da bir parçasıdır. Sizin gizli protokol yapmaya ihtiyacınız yok. Zaten AKP-MHP iktidarı aleni şekilde bu inkar ve imha politikalarını yürütüyor. Elbette Kürtler yediği ayazı unutmazlar. İradesini yok sayan kayyım zihniyetine tokadı vuran Kürt halkının bu irade gaspını kapalı kapılar ardında devam ettirenlere, bu konuda çalışma yürütenlere önümüzdeki dönem gereken dersi vereceğinden eminim” diye konuştu.

Özgür Özel geçen hafta AK Parti’nin HEDEP ile ittifak yapma ihtimalinin sorulması üzerine “‘Türkiye’de herkes eşittir ama Kürtler daha az eşittir’, ‘Kürtlere belediye başkanı seçtirmeyiz’i Kürt seçmen unutmaz. Yani kış geçer kurt yediği ayazı unutmaz, Kürt de yediği ayazı unutmaz” demişti.

Yargıtay’ın HEDEP kararına tepki

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın HEDEP olarak belirlenen parti kısa adını HADEP’i andırdığı gerekçesiyle uygun görmemesine de tepki gösteren Bakırhan “Hiçbir şey bulamadılar, bu sefer de tam yerel seçime gideceğimiz bir süreçte bizi uğraştırmak için HEDEP’in ismine kafayı taktılar. Çünkü kafaları hukuksuzluktan ve adaletsizlikten başka şeye çalışmıyor. Neymiş efendim, HEDEP ismi HADEP’e benziyormuş. Tebrik ediyorum. Şapkadan tavşan çıkarmışlar. Türkiye’de ilk defa mı bir partinin adı ya da kısaltması kapatılmış bir siyasi partiye benziyor? Seçimlerde ittifak yaptığınız Yeniden Refah Partisinin adı Refah Partisine benzemiyor mu?” diye sordu.

‘Adayları kentin uzlaşısı ile belirleyeceğiz’

Bakırhan, HEDEP’in yerel seçimlere yönelik hazırlıklarını tamamladığını ve aday başvurusu almaya başladıklarını belirtti. Adayları “kentin uzlaşısı” ile belirleyeceklerini belirten Bakırhan “Kentlerimizi hep birlikte yönetme iddiasındayız. Kendisine güvenen, halkın sorunlarını dert edinen, bireysel çıkarlarından önce halkın özgürlük taleplerini ve çıkarlarını önceleyen herkesi aday adaylığı için başvuru yapmaya çağırıyoruz” dedi.

HEDEP adaylık için sandık kuracakHEDEP adaylık için sandık kuracak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.