Belediye aynı partide kaldı, ama işçi zammı geri alındı: Popülistçe verilmiş

Altındağ Belediyesi'nde AK Partili Asım Balcı ile aynı partiden Veysel Tiryaki arasındaki devir teslimden önce ek zamlar geri alındı. Protestolardan sonra yaşanan işten çıkarmalar nedeniyle işçiler eyleme başladı.

Siyaset 10 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
İşçilerin gece yaptığı eylemden

Ankara’nın Altındağ Belediyesi’nin AK Partili halef-selef başkanları Asım Balcı ile Veysel Tiryaki arasında henüz devir teslim yapılmadan, yeni başkan Tiryaki’nin talimatıyla geçen ay verilen ek zam bu ay geri alındı. Bunu protesto eden işçiler da işten çıkarıldı. Belediyenin 16 büro çalışanının temizlik işçiliğine kaydırıldığını, işçilerin bayram arefesinde işsiz bırakıldığını ve kendilerini destekleyen belediye memurlarının gece Altındağ Belediyesi Fen İşleri Kampüsü’nde eyleme başladığını söyleyen işçiler yeni başkan Tiryaki’yi daha mazbatasını almadan işçi kıyımı yapmakla suçladı.

ANKA’nın haberine göre Altındağ Belediyesi işçileri Toplu İş Sözleşmesi’nden (TİS) doğan geçmiş dönem alacaklarının bir yılı aşkın süredir ödenmemesi nedeniyle 13 Mart’ta belediye önünde eyleme başlamıştı. İşçiler hem eski dönemin AK Partili Belediye Başkanı Asım Balcı’yı, hem de HAK İŞ’e bağlı Hizmet İş Sendikası’nı protesto etmişti. İşçilerin iki gün süren eylemlerinin sonucunda talep edilen ücretler yatırılmıştı.

Ak Parti’li Altındağ Belediye Başkanı'nın paylaşımı selefini kızdırdıAk Parti’li Altındağ Belediye Başkanı’nın paylaşımı selefini kızdırdı

Altındağ Belediyesi işçileri geçen ayki eylemlerin ardından ilk ücretlerini dün aldı. Ancak yüzde 30 olarak belirlenen ek protokol zammı işçilerin ücretine yansıtılmadı. Bunun üzerine işçiler Altındağ Belediyesi Fen İşleri Kampüsü’nde önceki akşam eyleme başladı. Yüzde 30’luk ücret zammının yansıtılmadığını, ücretlerinden 8-10 bin lira civarında kesinti olduğunu söyleyen işçiler Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin  daha mazbatasını bile almadan ve gerekçe sunmadan kendilerini işten çıkardığını anlattı.

Gece boyunca eylemlerini sürdüren işçiler hiçbir belediye yetkilisinin kendilerini muhatap almadığını söyledi. Ankara Emniyeti Güvenlik Şubesi’nden yetkililer kalabalığı dağılmaları için ikna etmeye çalıştı. Maaşlarında yaklaşık dört bin TL kayba neden olan Sosyal Denge Tazminatı kesintisini protesto eden belediye memurları da pek çok çalışanın işten çıkarılma korkusu yaşadığını ifade etti.

Herkesten 8-10 bin lira kesinti yapıldı

Altındağ Belediyesi’nde çalışırken işsiz kalan bir kadın işçi şunları söyledi: “Bugün maaşlarımız yattı. Ocak ayında Asım başkanın verdiği zamdan sonra herkesten 8-10 bin lira civarında bir kesinti oldu. Normal şartlarda İş Kanunu’nda işçiye verilen hakkın hiçbir şekilde geri alınmayacağını biliyoruz. Şu an hiçbir şey usulünde ilerlemediği için buna şaşırmıyoruz da. Herkes ekmeğinden olma pahasına burada. Çok normal olarak haklarını arıyorlar. Ramazan Bayramı öncesinde şu kadar insana bakar mısınız? Çok konuşmaya da gerek yok. İnsanlar iftarlarını burada açtı.”

İşten çıkarılan işçi sözlerini şöyle sürdürdü: “Bence hiçbir gerekçe, mantıklı bir gerekçe yok. Çok saçma. Biri gelsin, maaş kesintisiyle alakalı mantıklı açıklama yapsın. Çok mu yüksekti? Onu söylesinler en azından. Hepimizin bordrosu var. Bordromuzu elimize alıp mahkemeye gideceğiz. Ben kendi adıma zaten haksız yere işten çıkartılmış bir personel olarak şu an arkadaşlarıma destek için geldim. Beş günse beş gün, bekleyeceğiz. Böyle bir dünya yok. İnsanların hak ettiğini vermek zorundalar.”

Bir erkek işçi de “Ben bir senedir çalışıyordum. Cuma günü telefonla arayıp işten çıkardılar. Gerekçe olarak çıkış kağıdı bile vermediler. Bir gerekçe sunmaya bile gerek duymadılar” diye konuştu.

‘Yüzde 30’u kafalarına göre sildiler’

Bir başka erkek işçi ise yaşadıkları süreci şöyle özetledi: “Bundan önceki yönetim bize yüzde 20+30 zam yapmıştı. O yüzde 30’u kafalarına göre sildiler. Verilen hiçbir cevap yok. Geçen ay 32 bin lira para yattı. Bugün maaşımız yattığında ise sekiz bin lira eksikti. Sanki ‘Ben önceki yönetimi saymıyorum. Burada ben varım’ der gibi bir şey. 2 Nisan’da mazbata almadan bizleri işten çıkardı. Biz bunu sorduğumuzda, ‘Neden işten çıkartılıyoruz? Daha genel müdür bile atanmadı’ dediğimizde ‘Yapacak bir şey yok. Çıkın gidin. İstediğiniz yere istediğiniz şikayette bulunabilirsiniz’ dedi. Bugün bunun için buradayız. Bayram öncesi hepimizi rezil ettiler.”

16 kişiye görev değişikliğiyle mobbing iddiası

Masa başında çalışan işçilerin temizlik işine verilerek mobbing uygulandığını belirten bir başka işçi de şunları anlattı: 

“Şu an burada bulunuyorsak tamamen mağduriyetten. Muhatap kimse de yok. Sokakta kalmış insan gibiyiz şu an. Sadece hakkımızın peşindeyiz. Mobbing uygulanıyor. Şu an liste elimizde. Bunu da göz göre göre paylaştılar. Daha sonra paylaşımı kaldırdılar. 16 kişi masa başı görevinden alınıp sokakta süpürgeye verildi. Şu an hepsi park bahçelerde, sokaklarda temizlik yapıyor. Görev değişikliğiyle mobbing uygulanıyor, hala da devam ediyor. İnşallah kazanacağız, hakkımızı alacağız.”

İşçiler ücretlerinin tam yatırılmaması halinde iş bırakacaklarını da söyledi. 

Belediyeden açıklama: Popülistçe verilen zammın ödemesi mümkün değil

Belediye yetkilileri ise “Önceki belediye yönetimi tarafından popülist bir yaklaşımla verilen yüzde 30 ilave zammın mevcut bütçe imkanları içinde ödenmesinin mümkün olmadığı” bilgisi verdi. Bayram öncesinde işçilere TİS’e göre yüzde 20 zamlı maaşın ödenmesini de belediye imkanlarını zorlayarak yaptıklarını belirten yetkililer iddia edildiği gibi 70 değil yaklaşık 20 kişinin işten çıkarıldığını, “belediye hizmetlerinin sürdürülebilmesi”nin bunu gerektirdiğini savundu. Altındağ Belediyesi konuyla ilgili resmi açıklama yapmadı.

Ankara'da ikinci Mansur Yavaş dönemi başladı; ilk icraatı kadınlara ücretsiz pedAnkara’da ikinci Mansur Yavaş dönemi başladı; ilk icraatı kadınlara ücretsiz ped

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.