CHP genel başkan adaylığına bir isim daha

Özgür Özel bugün CHP'nin genel başkanı adayı olduğunu açıklayacak. Ancak Özel ile aynı gün genel merkezde bir isim daha rekabete katıldığını duyuracak. Bu ismin Prof. Dr. Örsan Öymen olduğu öğrenildi ancak Öymen bir açıklama yapmadı. Adaylığını ne yalanladı ne de kabul etti.

Siyaset 15 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefetin aldığı yenilgi en çok CHP’de hissedildi. Çünkü CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, geniş bir muhalefet birleşiminin adayıydı ve beklendiği gibi yenilgi sonrası tüm eleştiri oklarının da hedefi o oldu. Bu eleştirilerin ardından CHP’de ‘değişim’ tartışmaları ortaya çıktı ve bu hareketin öne çıkan ismi de İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ydu. İlerleyen süreçte ise genel başkan adaylığı için farklı isimler de konuşuldu, İmamoğlu ise yerel seçimlerde İstanbul’u tekrar kazanmak için kolları sıvadı. Adaylıkta öne çıkan isimlerden biri de kamuoyunun yakından tanıdığı CHP Grup Başkanı Özgür Özel’di. Özel, bugün CHP Genel Merkezi’nde adaylığını bir mutabakatla birlikte açıklayacak. Ancak Özel ile aynı gün bir isim daha genel merkezde rekabete girdiğini duyuracak.

Kılıçdaroğlu da dün Eğitim İş ziyareti sonrası yaptığı açıklamada konuya ilişkin sorulan bir soruya cevap vererek bir ismin daha olduğunu doğruladı ama adını açıklamadı: “Bir arkadaşımız İstanbul’dan mektup yazmış. Ben de adaylığımı genel merkezde ilan edebilir miyim diye. Tabii dedik.” Bu ismin eski CHP lideri Altan Öymen’in yeğeni Prof. Dr. Örsan Öymen olduğuna dair haberler basında geniş yer buldu, Öymen de bunu yalanlamadı.

Gazeteci Kenan Taş, Örsan Öymen’in ekibinde Ahmet Fethi Oral, Algan Hacaloğlu, Prof. Dr. Bengi Başer, İsa Gök, Prof. Dr. Mehmet Tomanbay, Prof. Dr. Necla Arat, Prof. Dr. Nur Serter, Prof. Dr. Süheyl Batum, Emekli Amiral Türker Ertürk, Uluç Gürkan’ın olduğunu yazdı. Buna Süheyl Batum’dan hızla yanıt geldi ve “Ben bu hareketin içinde yer almıyorum sadece bu hareket değil hiçbir hareketin içinde değilim” dedi. Batum’un bahsettiği hareket ise CHP ilke ve demokrasi hareketi. Öymen’in kurduğu hareketin internet sitesinde harekette yer alan isimler var ve amaçlarını da “CHP İlke ve Demokrasi Hareketi, kadro gücünü, örgütten ve tabandan almayı, CHP’deki oligarşik kadro yapılanmasını yıkmayı, temel hedef haline getirmiştir” diyerek açıklıyor.

Öte yandan Örsan Öymen’in Kılıçdaroğlu’na rakip olması şaşırtıcı değil. Çünkü Öymen 5 Haziran’da Cumhuriyet Gazetesi’nde kaleme aldığı CHP ve Kılıçdaroğlu başlıklı yazısında CHP liderini sert ifadelerle eleştirmişti. Öymen yazıya “Kemal Kılıçdaroğlu, 2010 yılında CHP genel başkanı oldu ve 13 yıl boyunca girdiği tüm seçimleri kaybetti” diyerek başlamış “Gerçek lider, sosyolojik koşullara göre siyaset yapan değil, sosyolojik koşulları değiştirmeyi başaran kişidir!” sözleriyle bitirmişti.

Özgür Özel adaylık açıklaması için tarih verdiÖzgür Özel adaylık açıklaması için tarih verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.